reklama

Pivárenský slad putuje z Trnavy do celého sveta. Výrobca plánuje modernizovať technológiu

Spoločnosť LYCOS – Trnavské sladovne plánuje modernizovať technologickú linku na výrobu pivárenského sladu.

Cieľom výmeny a obnovy zariadení je zvýšenie kapacity z existujúcich 10 ton na 40 ton za hodinu pri zachovaní všetkých kvalitatívnych parametrov sladovníckeho jačmeňa potrebných pre výrobu sladu.

Vďaka modernej technológii a za vysokej štandardizácii výrobných postupov dôjde k skvalitneniu výrobných procesov, čím modernizovaná linka umožní dosiahnutie požadovaných cieľov,“ uvádza trnavská sladovnícka spoločnosť v zámere, ktorý predložila na posúdenie dotknutým úradom.


Trnavské sladovne

Foto: Lycos

Tradícia výroby sladu v Trnave sa datuje k roku 1893, kedy začali fungovať tunajšie sladovne. Produkty vyrobené v Trnave putujú okrem okrem Slovenska aj do Českej republiky, Poľska, Maďarska, Rakúska, Chorvátska, Švajčiarska, Ruska, Ukrajiny, Brazílie a Japonska.

Nainštalovaná moderná technológia šetrne hospodári s energiou, čím prispeje k ochrane životného prostredia. Realizácia zámeru prinesie profit a ekonomické výhody pre investora, ale aj zvýšenie zamestnanosti. Predpokladáme tiež napriek súčasnej hospodárskej situácií vytvorenie dvoch nových pracovných miest,“ prezentuje Lycos v texte zámeru.

Modernizácia výroby v sladovniach by sa mala uskutočniť do konca októbra tohto roka.

Ako to robia?

Sladovnícky jačmeň sa do sladovne dováža voľne ložený vo vagónoch po vlastnej vlečke, nákladnými autami a traktorovými vlečkami. Jačmeň sa váži na mostovej alebo vagónovej váhe a dáva sa vysýpať do prijímacich košov o kapacite 560 t. Prijímacie koše sú opatrené mrežami a sitami, aby sa do vnútra nedostali hrubé prímesi z jačmeňa. Z každej zásielky je laborantkou odoberaná priemerná vzorka, v ktorej sa zisťuje vlhkosť, obsah poškodených zŕn, zlomkov, klíčivosť a či zásielka zodpovedá deklarovanej akosti.

Z nakúpeného jačmeňa sa musia odstrániť hrubé a ľahké nečistoty, zlomky. Jačmeň sa vytriedi na I. a II. triedu. Na čistenie slúžia 3 čističky o kapacite 10 ton za hodinu. Obsah vody je možné znížiť na presýpacích povalách, ktoré sú rozdelené do siedmich podlaží a predstavujú uskladňovací priestor o kapacite 2 000 ton jačmeňa. Vyčistený jačmeň sa uskladňuje v prípravných alebo uskladňovacích silách o kapacite 4 000 ton.

Zo sila je jačmeň odvádzaný na máčanie. Celková doba máčanie je 24 hod. Počas tejto doby sa jačmeň udržiava striedavo pod vodou, ktorá je prevzdušňovaná vzduchom z kompresora. Počas prevzdušňovania neustále priteká odspodu čerstvá voda a vrchom odteká do kanála. Namočený jačmeň je následne presunutý hydrodopravou, alebo suchou vymáčkou pomocou vymáčacieho šneku na výrobné linky na klíčenie.

Posledným krokom sladovania je hvozdenie (sušenie) zeleného sladu. Teplo v kotlových jednotkách je odvádzané do výmenníku nasávaného vzduchu a pod odsúšané hromady je vháňané výkonným ventilátorom. Po odhvozdení sa obsah vody v zrne pohybuje okolo 4-5%. Hotový slad sa dopravuje redlerom a závitkovými dopravníkmi na odkličovačku. Odklíčený slad sa váži a na základe každodenných kvalitatívnych výsledkov z laboratória je uskladňovaný do sladových síl.

Ulož ako PDF
Napísal 3. augusta 2012 13:10. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0.


INZERCIA

Napíš komentár

reklama
Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané.