reklama

Deň otvorených dverí na Katarínke otvoril novú pracovnú sezónu

V nedeľu 5. júla pripravili dobrovoľníci z projektu Katarínka pre návštevníkov tradičný Deň otvorených dverí. Od vzniku projektu ide o pätnáste podujatie, ktoré prebieha pravidelne počas sviatku svätých Cyrila a Metoda. Zároveň sa pri tejto príležitosti oficiálne začala už 21. sezóna dobrovoľníckych prác na kostole a kláštore sv. Kataríny Alexandrijskej.

Deň otvorených dverí na Katarínke zahájila slávnostná svätá omša, ktorú celebrovali františkán Felix Maria z Bratislavy a brat Bartolomej zo Zvolena.

Napoludnie predstavil zakladateľ projektu Peter Herceg plán pre nasledujúcu sezónu, počas ktorej sa budú dobrovoľníci venovať najmä finálnym úpravám vo vnútri veže kostola a v prácach na jej sprístupnení verejnosti vo forme vyhliadky: „Teší nás, že môžeme ľuďom v priebehu jedného dňa predstaviť Katarínku, naše štyri piliere (duchovno, práca, spoločenstvo, Genius Loci) a to, čomu sa venujeme. Sme radi, že sa nám podujatie podarilo zorganizovať vďaka mnohým dobrovoľníkom. Snažili sme sa zachovať rokmi osvedčené body programu a ľuďom priniesť atmosféru pokoja a dobra, ktorú veríme, že cítili,“ povedal.

katarinka-1

Foto (3x): Ľuboslav Blišák

Program ďalej pokračoval podávaním občerstvenia pre návštevníkov v podobe varenej klobásy a cesnačky. Organizátori sa na tropické teploty pripravili dostatočnými zásobami pitnej vody. Nechýbalo tiež sprevádzanie po ruinách kostola a kláštora s výkladom o histórii okolo tohto pútnického miesta.

Hlavný organizátor Matej Krajčovič bol napriek vysokým teplotám s priebehom podujatia spokojný: „Zavítalo k nám okolo 600 až 650 priaznivcov a turistov, rôznych vekových kategórií. Pre rodiny s deťmi sme mali pripravený veľký výber tvorivých dielní a cechov, najviac zaujali maliarsky, rybársky, či lanový cech.“

katarinka-2

Najväčšia akcia na Katarínke v roku otvorila týmto ďalšiu pracovnú sezónu. Okrem práce majú dobrovoľníci počas dvojtýždňových turnusov možnosť zažiť dobrodružstvo a chuť 17. storočia, bez elektriny, internetu, mobilov a bez ostatných výdobytkov modernej doby. Pre nastávajúce turnusy sú voľné ešte posledné miesta pre chlapcov a mužov od 17 rokov vyššie.

Záchranu kostola a kláštora sv. Kataríny organizuje občianske združenie Katarínka v spolupráci so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže (ZKSM). Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny sa nachádza v CHKO Malé Karpaty, medzi obcami Dechtice a Naháč.

V minulom roku oslávil projekt 20 rokov, počas ktorých sa dobrovoľníci aktívne venujú záchrane historickej pamiatky, či zveľaďovaniu blízkeho okolia.

Za 20 rokov existencie projektu Katarínky sa na dobrovoľníckych táboroch zúčastnilo 1457 dobrovoľníkov, ktorí na konzervovanie ruín využívajú dobové techniky murovania, škárovania, kresania dubových trámov, či vlastnoručne tesaný rumpál. Okrem toho za účasti archeológov a odborníkov objavujú históriu tohto zaujímavého miesta uprostred prírody.

INFO
www.katarinka.sk
www.facebook.com/katarinka.sk
katarinka@katarinka.sk

katarinka-3

Ulož ako PDF
Napísal 7. júla 2015 8:55. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava, Z regiónu. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.