reklama

Deň otvorených dverí na Katarínke sa niesol v znamení sprístupnenia veže

Streda 5. júla 2017 patrila na Katarínke najväčšiemu podujatiu v roku. Pútavý program počas Dňa otvorených dverí na Katarínke prilákal viac ako 1000 návštevníkov z rôznych kútov Slovenska. Pozornosť organizátorov sa sústredila najviac na vežu, ktorú dobrovoľníci z Katarínky od 6. júla sprístupnia širokej verejnosti.

Prví ľudia si prišli vychutnať pokoj a prírodnú scenériu ešte pred oficiálnym začiatkom. Hlavný program zahájila svätá omša medzi múrmi kostola, ktorú celebrovali františkán Felix Mária (ThLic. Zdenko Žiška) z Bratislavy a Miroslav Kováč z Dechtíc.

Nasledovalo divadelné predstavenie, ktoré opisovalo zaujímavosti a historické znalosti o kostole a kláštore sv. Kataríny Alexandrijskej. Návštevníci si ďalej mohli pochutiť na občerstvení, ktoré pripravili prítomní dobrovoľníci z Katarínky. Program pokračoval obľúbeným turistickým sprevádzaním a pre najmenších boli pripravené tvorivé cechy a dielne.

Bohatý program priniesol tiež ďalšiu zaujímavosť. Po rokoch aktívnej, dobrovoľníckej činnosti, predovšetkým v letných mesiacoch, ohlásili prítomní organizátori otvorenie veže pre širokú verejnosť, s platnosťou od 6. júla.


Kláštor na Katarínke


Návštevníci Dňa otvorených dverí na lúke pod vežou


Omša na Katarínke

Veža bola počas podujatia a za účasti pozvaných hostí slávnostne požehnaná. Vstup do veže je možný počas priaznivého počasia, naraz maximálne pre 16 návštevníkov a len za účasti prítomných sprievodcov.

Záujemcovia si nemusia predom pýtať povolenie, veža bude až na pár výnimiek prístupná počas celého leta a to v čase od 8:00 do 17:00 hod.

Zakladateľ projektu Peter Herceg: „Veľmi nás teší, že sa môžeme podeliť o ďalší náš úspech aj s ostatnými. Po rokoch tvrdej driny, kedy sa tu vystriedali stovky dobrovoľníkov, môžeme otvoriť vežu pre verejnosť. Návštevníci sa budú môcť dostať až na vrchol 30 metrovej veže a pokochať sa výhľadom na okolie Malých Karpát. Prosíme však návštevníkov o strpenie, pretože netušíme aký veľký bude záujem verejnosti. Môže nastať situácia, že pri vyššom počte návštevníkov sa neujde na každého. Tieto obmedzenia súvisia najmä s prísnymi bezpečnostnými opatreniami. Taktiež avizujeme už vopred, aby boli návštevníci opatrní pri výstupe aj zostupe, nakoľko schody sú dosť strmé. Každopádne, tešíme sa na všetkých a veríme, že ten výhľad bude stáť za to.“

Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny sa nachádza v CHKO Malé Karpaty, medzi obcami Dechtice a Naháč. Tento rok projekt vstupuje už do 23. sezóny, počas ktorej sa dobrovoľníci aktívne venujú záchrane historickej pamiatky. Letné tábory na Katarínke sú vedené pod zastrešujúcou organizáciou ZKSM a od založenia, sa na dobrovoľníckych táboroch zúčastnilo 1602 dobrovoľníkov, ktorí na konzervovanie ruín využívajú dobové techniky škárovania a murovania.

V nasledujúcej sezóne je naplánované dokončovanie konzervačných prác kláštora. V kostole sa bude pracovať na posledných dvoch hlaviciach pilierov a ich následnom zatrávnení. Zároveň, okrem hrubých prác budú prebiehať aj archeologické výskumy a počas kalendárneho roka aj ďalšie podujatia pre verejnosť.

Viac info nájdete na www.katarinka.sk a na www.facebook.com/katarinka.sk.

Text a foto: o.z. Katarínka

Ulož ako PDF
Napísal 7. júla 2017 7:57. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava, Z regiónu. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.