reklama

Radnica sa pripravuje na zavedenie tzv. obedov zadarmo. V materských školách už fungujú, v ZŠ začnú platiť od septembra

Mesto Trnava sa vyrovnáva so situáciou po nadobudnutí účinnosti zákona o dotáciách, vďaka ktorému majú mať deti z materských a základných škôl obedy „zadarmo“. Zo zákona vyplýva, že žiaci poslednej triedy v materských škôlách majú obedy zadarmo od 1. januára 2019 a žiaci základných škôl od 1. septembra 2019, teda od nasledujúceho školského roka.

Predškolské zariadenia

Ako informoval hovorca mesta Pavol Tomašovič, každá školská jedáleň si riešila platbu za stravné individuálne dohode s riaditeľkou materskej školy alebo riaditeľkou základnej školy s materskou školou. „To znamená, že niektoré školské jedálne si vyžiadali celú platbu za január, ktorá sa rodičom následne vráti alebo vyberali len pomernú časť za stravu, ktorú treba uhradiť v rámci určenej výšky finančného limitu na nákup potravín a režijných nákladov stanovenou všeobecne záväzným nariadením.“

Stravné v školských jedálňach pri materských školách stojí 1,27 eura – z toho desiata 0,30 €, obed 0,72 € a olovrant 0,25 €. Po zohľadnení dotácie zákonný zástupca doplatí za stravu 0,07 eura na jeden deň, plus režijné náklady vo výške 0,20 eura na jeden odobratý obed – spolu teda zaplatí 0,27 € za deň.

Odhlasovanie predškolákov sa nemení, nárok na dotáciu majú len tie deti, ktoré sú prítomné v materskej škole. Pokiaľ dieťa chýba ,tak sa odhlasuje ako doteraz.

„Čo sa týka zvyšovania platby za stravné, nevieme dopredu posúdiť, aký bude nárast cien na trhu, ktorý bude hlavným ukazovateľom zvýšenia platby. Príspevok na režijné náklady v školských jedálňach a výdajnej školskej jedálni v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Trnava je pre dieťa materskej školy a žiaka základnej školy 0,20 € na jeden obed. Režijné náklady, ktoré platí zákonný zástupca dieťaťa alebo žiaka prispievajú na zlepšenie kultúry stolovania ako aj vybavenia kuchyne technologickým a bežným zariadením. Každá školská jedáleň si sama disponuje s vlastnými režijnými nákladmi. Pri materských školách sa problémy momentálne nevyskytujú, nakoľko všetky deti prijaté do materskej školy sa stravujú, pokiaľ nemajú odporúčanie lekára na diétne stravovanie,“ skonštatovalo mesto prostredníctvom hovorcu P. Tomašoviča.

ILUSTRAČNÉ FOTO

Základné školy

Na území Trnavy sa v školských jedálňach v základných školách stravuje v súčasnosti približne 70 percent detí.

Mesto predpokladá, že ak budú obedy v školách zadarmo, záujem sa zvýši na 100 percent.

„Prinesie to so sebou negatívne dopady ako je napríklad neodhlasovanie v prípade neprítomnosti. Ak bude žiak chorý, rodič ho nemusí odhlásiť, pretože za obed neplatí. Ďalším negatívom je kapacita školských jedální, ktorá reálne vybavením ako aj personálnym zabezpečením nedokáže reálne prestravovať 100 percent všetkých žiakov. Vzniká tak pre zriaďovateľov nárast výdavkov na zabezpečenie vybavenia či personálu. Keďže nepredpokladáme, že aj keď budú žiaci na stravu prihlásení, naozaj na obed aj prídu, znamená to vznik vyššieho množstva odpadov a s tým súvisiacich výdavkov za odvoz odpadu ako aj zvýšené plytvanie jedlom, ktoré bude navarené, ale nevydané a skončí v koši,“ tlmočí predpoklady samosprávy Pavol Tomašovič.

V súčasnosti platia rodičia v Trnave za žiaka na I. stupni ZŠ 1,09 eura na deň, na druhom stupni 1,16 eura.

Príspevok od štátu vo výške 1,20 eura tak podľa mesta nie je možné využiť na skvalitnenie stravy.

Vedúca Odboru vzdelávania, športu a kultúry na Mestskom úrade v Trnave Miroslava Komorníková ešte v októbri počas diskusie poslancov na mestskom zastupiteľstve poznamenala, že „mestám vzniknú nielen vysoké finančné, ale aj personálne nároky. Predpokladáme, že budeme musieť nájsť a zaplatiť 17 nových ľudí – z tých istým peňazí, ktoré máme k dispozícii. Takisto budeme musieť použiť financie na materiálovo – technické zabezpečenie škôl. Vzniknú nám takisto zvýšené náklady súvisiace so zvýšenou mierou tvorby odpadu. Keďže obedy majú byť zadarmo, predpokladáme, že odhlasovať deti z obedov budú rodičia v oveľa menšej miere, ako je tomu v súčasnosti. Novú situáciu však budeme musieť riešiť a postaviť sa k tomu. Predpokladám, že štát nám v tomto pomôže,“ konštatovala.

Na možné problémy súvisiace so zákonom o dotáciách školských obedov upozornilo aj Združenie miest a obcí (ZMOS).

Združenie odhaduje, že zavedením bezplatných obedov sa môže zvýšiť počet obedov až o 120 000 denne.

„Mestá a obce nemajú na takýto nárast personálne ani technické kapacity. ZMOS preto odmieta preberať zodpovednosť za opatrenia týkajúce sa bezplatných školských obedov,“ vyhlásil hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.

Ulož ako PDF
Napísal 15. januára 2019 12:39. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

pre “Radnica sa pripravuje na zavedenie tzv. obedov zadarmo. V materských školách už fungujú, v ZŠ začnú platiť od septembra”

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.