reklama

Bielonedeľná púť na Katarínku zaháji 23. sezónu dobrovoľníctva

Prvá verejná akcia na Katarínke v tomto roku – 18. ročník Bielonedeľnej púti sa uskutoční v nedeľu 23. apríla 2017. Ide o obnovenú tradíciu z minulosti, kedy na miesto putovali tisíce pútnikov na čele s biskupom. Celé podujatie organizujú dobrovoľníci z projektu Katarínka, ktorí sa najmä počas leta podieľajú na konzervácií ruín kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej z 18. storočia.

Putovanie sa začne okolo 9:30 zo železničnej stanice Buková príchodom osobného vlaku (z Trnavy odchádza o 9:03).

Celá trasa má dĺžku 10 km a vedie príjemnou cestou lesmi Malých Karpát po červenej značke. Približne trojhodinové putovanie bude sprevádzané krátkymi zastaveniami so zamysleniami a zavŕšené svätou omšou priamo v ruinách kostola na Katarínke v poobedňajších hodinách, približne o 14:15.

Foto: o.z. Katarínka

Po skončení sv. omše sa návštevníci môžu tešiť na poobedňajší program. Pripravené bude historické sprevádzanie turistov s výkladom od dobrovoľníkov. Priaznivci sa tak môžu oboznámiť o fungovaní projektu Katarínka, dozvedieť sa viac z histórie kostola a kláštora, či vypočuť si plánované práce počas leta. Ostatní pútnici si budú môcť oddýchnuť v areáli Katarínky a na vyhradenom ohnisku bude možné aj spoločné opekanie.

Minulý rok putovalo na Katarínku okolo 200 záujemcov. Sv. omše v tradičnom dobovom štýle sa zúčastnilo viac ako 400 návštevníkov, čo bolo zatiaľ najviac v histórií obnovených pútí.

Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny sa nachádza v CHKO Malé Karpaty, medzi obcami Dechtice a Naháč. Tento rok projekt vstupuje už do 23. sezóny, počas ktorej sa dobrovoľníci aktívne venujú záchrane historickej pamiatky.

Letné tábory na Katarínke sú vedené pod zastrešujúcou organizáciou ZKSM a od založenia, sa na dobrovoľníckych táboroch zúčastnilo už 1602 dobrovoľníkov, ktorí na konzervovanie ruín využívajú dobové techniky škárovania a murovania.

V nasledujúcej sezóne 2017 je naplánované dokončovanie konzervačných prác kláštora. V kostole sa bude pracovať na posledných dvoch hlaviciach pilierov a ich následnom zatrávnení. Zároveň, okrem hrubých prác budú prebiehať aj archeologické výskumy a počas kalendárneho roka aj ďalšie podujatia pre verejnosť.

Viac informácií nájdete na www.katarinka.sk alebo na www.facebook.com/katarinka.sk.

(TS o.z. Katarínka)

Ulož ako PDF
Napísal 16. apríla 2017 12:57. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Spoločnosť, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.