reklama

Európsky týždeň mobility v Trnave na tému Bezpečne pešo a na bicykli

Kampaň Európsky týždeň mobility každý rok prináša témy udržateľného spôsobu dopravy a hovorí o jeho prínosoch pre mesto, jeho obyvateľov i životné prostredie. V tomto ročníku bude medzi 16. a 22. septembrom 2019 zameraný na bezpečný pohyb po meste na bicykloch i peši, informuje Mesto Trnava v tlačovej správe.

„Chceme ľudí nielen zabaviť, ale aj ukázať im, že vymeniť auto aspoň občas za ekologickejší spôsob prepravy nemusí byť zložité. Radi by sme občanov inšpirovali a motivovali postupne aspoň k malým zmenám zaužívaných zvyklostí. Stúpajúci počet áut v meste, dopravné zápchy či emisie CO2 sú problémy, ktoré treba riešiť a hľadať dlhodobo udržateľné alternatívy,“ vysvetľuje Petra Vráblová zo Zdravého mesta Trnava, ktorá tohtoročný ETM za trnavskú samosprávu koordinuje.

Neoficiálnym začiatkom kampane bude už v sobotu 14. septembra cykloprehliadka Trnava očami architekta s podnázvom Po cestách trnavského industriálu (zaregistrovať sa môžete na regiontirnavia.sk).

Výzvou tohtoročného Európskeho týždňa mobility je „Prejdime sa spolu“. Viacero aktivít je preto orientovaných práve na peší presun po meste.

V pondelok 16. septembra vás vyzveme: „Prejdime sa spolu kultúrnou cestou“. Tá povedie od Krajskej knižnice Juraja Fándlyho k Divadlu Jána Palárika. Na oboch miestach, ktoré prepojí chôdza po pešej zóne, si vychutnáme zaujímavé čítanie v podaní známych trnavských osobností.

Ako novinku pripravujeme tento rok pilotný projekt Pešibusu, teda spoločnej cesty detí do školy.

„V sprievode príslušníka mestskej polície pôjdu deti z vybraných sídlisk spoločne do školy po vlastných. Ulice nášho mesta tým odbremeníme od desiatok áut, v ktorých by rodičia svoje ratolesti viezli, a deti sa pred vyučovaním trochu prejdú. Návrh presných lokalít, kde sa ráno záujemcovia stretnú, a cieľových škôl, do ktorých sa pôjde, bude začiatkom septembra zverejnený na webstránke mesta trnava.sk. Rodičia tu môžu svoje deti prihlásiť a v miestach, kde bude najväčší záujem, Pešibus spustíme,“ upresňuje Petra Vráblová.

Nápad je inšpirovaný obdobným projektom z Novák, kde deti každé ráno prevádza dobrovoľník spomedzi rodičov. Ak Trnavčanov táto iniciatíva osloví, možno sa Pešibus ujme aj u nás.

Do príprav programu EMT 2019 je úzko zapojená aj Mestská polícia mesta Trnava. Okrem sprevádzania Pešibusu bude venovať špeciálnu pozornosť deťom aj na interaktívnych prednáškach a hrách a dozvieme sa tiež viac o tom, čo mestskí policajti robia pre bezpečnosť v našom meste.

Tak ako minulý rok sa aj tento raz môžu všetci cyklisti, kolobežkári, chodci či cestujúci autobusmi tešiť na chutné raňajky pre nemotoristov v centre mesta.

Stačí ukázať svoj autobusový lístok či kolesá a kolieska. Občerstviť sa bude dať do zjedenia všetkých dobrôt, preto odporúčame sledovať Facebookovú stránku Zdravého mesta Trnava, kde sa dozviete tie najaktuálnejšie informácie.

Sobota 21. septembra bude patriť detským Pretekom na dvojkolesách v Sade Antona Bernoláka, ktoré pod záštitou Mesta Trnava organizuje Slovenský cykloklub Bicyglo Trnava.

V nedeľu 22. septembra nás čaká už tradičný Medzinárodný deň bez áut. Radlinského ulica bude pre motorovú dopravu uzavretá, pretože bude slúžiť ako oddychová zóna a priestor na detské dopravné ihrisko.

Kto si ešte nevyskúšal jazdu na zdieľaných mestských elektrobicykloch, bude mať šancu. Samozrejmou súčasťou ETM je opäť jazda autobusmi mestskej hromadnej dopravy zadarmo po preukázaní sa vodičským preukazom, so zľavou sa odveziete aj prímestskou dopravou.

Chýbať nebudú ani súťaže o zaujímavé ceny. Všetky informácie o tohtoročnom Európskom týždni mobility a kompletný program nájdete na webstránke trnava.sk a facebookovej stránke Zdravé mesto Trnava.

(ts)

Pre firmy, ktoré chcú túto kampaň v našom meste podporiť, vyhlásilo Mesto Trnava Výzvu na poskytnutie sponzorstva na získanie cien pre účastníkov a súťažiacich v rámci viacerých aktivít počas Európskeho týždňa mobility 2019.

Výzva je zameraná na oslovenie potenciálnych sponzorov, ktorí majú záujem prispieť poskytnutím vybraných tovarov alebo služieb z uvedených balíčkov:
– Spotrebný materiál (vrátane dopravy) – napr. ovocie,  sladké pečivo na aktivitu „Raňajky pre nemotoristov“, športové pomôcky a potreby do súťaže alebo rôzne vstupenky a poukážky
– Poskytnutie služieb (vrátane dopravy) – grafický návrh, lokálne mediálne služby

Podrobnosti k výzve nájdete na Úradnej tabuli mesta.

Ulož ako PDF
Napísal 24. augusta 2019 8:20. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

pre “Európsky týždeň mobility v Trnave na tému Bezpečne pešo a na bicykli”

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.