reklama

For those who revel in the thrill of gambling, the article provides an enticing overview of 1Win, an online casino that seems to cater to every whim of the enthusiast. From the vast selection of games, including slots, poker, and roulette, to the adrenaline-pumping sports and esports betting options, it's a gambler's paradise. The convenience of swift deposits and withdrawals adds to the allure, ensuring that the action never stops. The welcome bonus, a whopping 500% on the first deposit, is a cherry on top, significantly enhancing the betting power right from the start. 1win Casino stands out not just for its game variety but for its commitment to security, backed by a Curacao license. This combination of entertainment, convenience, and trustworthiness makes it a standout choice for seasoned players looking for a new arena to test their luck and strategy.

J'ai récemment lu un article sur Cheri Casino et, en tant que novice dans le monde du jeu en ligne, j'ai trouvé cela très instructif. Le processus d'inscription semble simple et sécurisé, nécessitant des informations vérifiables, ce qui me rassure quant à la protection de mes données personnelles. Ce qui m'attire particulièrement, c'est la variété des jeux proposés. Savoir que je peux choisir parmi plus de 800 jeux, y compris des machines à sous et des jeux de table, rend ce casino particulièrement tentant. cheri-casino.fr mentionne aussi la compatibilité mobile, ce qui est un grand plus pour moi car j'utilise souvent mon smartphone pour me divertir. Les promotions hebdomadaires et le bonus de bienvenue sont attrayants, bien que je doive admettre que je suis un peu intimidé par les exigences de pari. Cependant, l'article a éveillé mon intérêt et m'a donné envie d'explorer davantage le monde des casinos en ligne.

Having no prior experience with online betting, I was intrigued by the review of 4rabet. The platform's emphasis on being user-friendly and offering a variety of betting options makes it seem like a welcoming place for beginners like myself. The fact that it caters specifically to the Indian audience, with a focus on cricket, adds a local flavor that I appreciate. The review also touches on the app's extensive sports selection and casino games, which suggests that there's plenty to explore beyond just betting on sports. What's more, the mention of bonuses and promotions gives the impression that 4rabet values its users and looks to enhance their experience wherever possible. It's reassuring to read about the platform's dedicated customer support, highlighting their commitment to user satisfaction. For anyone curious about online betting but unsure where to start, the article on 4Rabet India seems like a helpful resource.

Kvalitný trnavský slad získal chránené označenie, Slovensko zaradil na špičku Európskej únie

Ziskom chráneného zemepisného označenia (CHZO) „Trnavský slad“ sa Slovenská republika zaradila na špicu Európskej únie. Slovensko tak nie je už len jedným z najväčších exportérov sladu na svete a v EÚ, ale ako jediná krajina v únii disponuje dvomi chránenými označeniami sladu. Proces získania tejto európsky i svetovo uznávanej značky pôvodu trval viac ako štyri roky a iniciovala ho trnavská sladovňa LYCOS Malt, s. r. o., v spolupráci s odborníkom a sladovnícko-pivovarníckym historikom Jurajom Čajkom a Úradom priemyselného vlastníctva SR.

„Bol to dlhý a náročný proces, ale sme hrdí, že sme ho doviedli až do úspešného konca. História a kvalita sladu z Trnavskej tabule je taká silná a dlhá, že by bolo neospravedlniteľné, ak by sme sa do toho nepustili. Kvalita trnavského sladu vychádza nielen z pôdno-klimatických podmienok, ale stoja za ňou najmä ľudia, ktorí tu stáročia pestovali a šľachtili jačmeň sladovníckej kvality a spracovávali ho na slad,“ vysvetlil Juraj Krajčovič z Lycos Malt, ktorá je držiteľom CHZO.


Odovzdanie certikátu Chráneného označenia pôvodu „Trnavský slad“, zľava Juraj Čajko, odborník a sladovnícko-pivovarnícky historik, Juraj Krajčovič LYCOS MALT, Pavol Gregorčok, predseda Úradu priemyselného vlastníctva SR, Vladimír Machalík, riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu

„Slovensko je jedinou krajinou v Európskej únii, ktorá disponuje dvomi chránenými zemepisnými označeniami sladu. Celkovo máme 11 Zemepisných chránených označení, medzi ktoré patria napríklad oravské korbáčiky, liptovské droby či levický slad. V mene úradu chcem poďakovať kolegom a vyzvať každého výrobcu tradičných slovenských špecialít, aby sa zaujímal o toto najrenomovanejšie označenie potravín v EÚ. Úrad priemyselného vlastníctva mu bude aktívne pomáhať, pretože Slovensko má potenciál na zaregistrovanie chránených zemepisných označení oveľa väčší. Aktuálne máme v procese registrácie tri produkty – Muránske buchty, Brhlovské podlievané buchty a Liptovské šialence,“ uviedol Pavol Gregorčok, predseda Úradu priemyselného vlastníctva.

„Slovensko je veľkou-malou svetovou sladovníckou veľmocou. Napriek našej malej rozlohe sme medzi top 10 svetovými exportérmi sladu na svete a piatym najväčším v Európskej únii. Slad je najvýznamnejšia exportná komodita po prvom spracovaní v krajine. Ročne sedem slovenských sladovní zabezpečí dopyt po slade nielen všetkých pivovarov, ale aj mlynov, keďže sa pridáva ako cenná zložka do múk pre pekárske a pečivárske výrobky vyššej kvality. Ročne na Slovensku vyrobíme okolo 280 000 ton sladu, na ktorý sladovne spotrebujú viac ako 370 000 ton sladovníckeho jačmeňa prioritne od viac ako 500 poľnohospodárov na Slovensku. Hodnota exportu sladu dosahuje ročne 130 miliónov eur a významne tak prispievame k znižovaniu salda zahraničného obchodu v potravinách. Ziskom CHZO pre Trnavský slad úspechy a význam slovenského sladovníctva posúvame ešte ďalej,“ povedal Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ Združenia výrobcov piva a sladu.


Klíčiaci jačmeň vo velíne sladovne, zľava, Juraj Krajčovič, riaditeľ predaja sladu LYCOS MALT a Jozef Macháč, riaditeľ výroby LYCOS MALT

Zemepisné chránené označenie Európskej únie (CHZO) „Trnavský slad“ je potravinársky jačmenný slad svetlého plzenského typu, určený najmä na výrobu piva.

Pripravuje sa z vyšľachtených certifikovaných odrôd dvojradového jačmeňa primárne vypestovaných na Trnavskej tabuli, čo je špecifická veľmi kvalitná černozem s osobitým podnebím vplývajúcim na kvalitu dopestovaného jačmeňa, ktoré sa týmto odlišuje svojou kvalitou a charakterom.

V dôsledku teplého a suchého podnebia a pôdnych podmienok v tejto oblasti sú zrná väčšie, dosahujú dĺžku 8–10 mm, šírku 3–4 mm a hrúbku 3–4 mm. Obsahujú viac škrobu 64–66 % z dôvodu nižších dusíkov v zrne a teda zaručujú väčšiu extraktívnosť v slade často presahujúcu 83 %, výnimočne dosahujúcu až 85 %.

„Prvé odkazy na sladovňu v Trnave sa datujú do roku 1395, kedy bola jedna z piatich mestských brán pomenovaná „Sladovnícka brána“. Celkovo bolo v Trnave až päť sladovní. Ďalšia zmienka o tradícii výroby piva a sladu v trnavskom regióne siaha do 16. storočia, keď boli v meste Trnava dokonca dva pivovary. Do dejín pivovarníctva v Trnave sa významnou mierou zapísalo 18. storočie, keď v roku 1752 dostalo mesto povolenie od kráľovskej komory postaviť nový pivovar pri starom pivovare, ktorý už kapacitne nestačil. Prvý mestský pivovar sa postupne zameral len na výrobu sladu. V Trnave sa konávali aj pravidelné jačmenné trhy, kde roľníci a družstvá predávali svoj sladovnícky jačmeň,“ zhrnul Juraj Čajko, ktorý pôsobil celý svoj pracovný život v pivovarníctve a sladovníctve a aktívne pracoval na podkladoch pre získanie tohto renomovaného európskeho označenia kvality.

Ilustračné foto: trnava-live.sk

Územie Trnavskej tabule, kde je možné sladovnícky jačmeň pre „Trnavský slad“ pestovať charakterizuje zvlnená rovina, ktorá smerom na severozápad prechádza do reliéfu nížinných pahorkatín.

Nadmorská výška sa pohybuje od 150 do 215 m, severozápadným smerom sa dvíha k úpätiu Malých Karpát. Územie spadá do povodia Váhu.

Pôdny kryt tvoria černozeme na sprašiach a erodované černozeme. Prevládajú hlinité a lokálne ílovito-hlinité pôdy bez skeletu; sú mierne suché, s veľkou retenčnou schopnosťou a strednou priepustnosťou.

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu (SZVPS) združuje malých i veľkých výrobcov piva a sladu na Slovensku produkujúcich 96 % trhu so slovenským pivom a 98 % trhu so slovenským sladom. Jeho cieľom je podporovať výrobcov štvrtého najväčšieho sektora slovenského potravinárstva. Pôsobí od roku 1991 a je členom európskeho združenia výrobcov piva Brewers of Europe.

Ulož ako PDF
Napísal 27. júna 2025 8:30. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama reklama reklama reklama reklama reklama reklama reklama reklama reklama reklama reklama

NAJNOVŠIE ČLÁNKY

reklama

reklama reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.