reklama

Motívom večerných prehliadok Hradu Červený Kameň bude Láska v tieni baroka

SNM-Múzeum Červený Kameň v sobotu 2. júla 2022 pozýva na prvé tohtoročné večerné prehliadky s názvom Tencalla – láska v tieni baroka.

Najväčším skvostom Hradu Červený Kameň je ranobaroková výzdoba, o ktorú sa postaral taliansky freskant Carpoforo Tencalla.

Hlavným motívom freskovej výzdoby je žena. Tá istá žena, tej istej tváre a telesných kriviek, znázornená v rôznych výjavoch a príbehoch od
Starého zákona po Ovídiove metamorfózy.

FOTO: SNM Červený Kameň

Prečo práve táto žena? Prečo si Tencalla vybral práve ju?

Jedným z možných vysvetlení je, že išlo o zadanie Mikuláša IV., ktorý dal hrad vyzdobiť ženskými príbehmi ako svadobný dar pre svoju mladomanželku Máriu Eleonóru Harrachovú.

Má to však malý háčik. Ich sobáš bol dohodnutý, išlo o manželstvo z povinnosti, o láske na prvý pohľad nemožno hovoriť ani zďaleka…

Prehliadky začínajú každú celú hodinu od 18.00 do 22.00 hod. Vstupenky si môžete rezervovať e-mailom na adrese: objednavkymck@snm.sk.

Ulož ako PDF
Napísal 28. júna 2022 11:24. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Pozvánky, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.