reklama

Trnavské osvetové stredisko pozýva na výstavu olejomalieb Albína Časára a Milana Čecha

Trnavské osvetové stredisko v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja dňa 7. júla 2022 slávnostne otvorí vo výstavnom priestore Domu hudby Mikuláša Schneidera Trnavského výstavu olejomalieb Albína Časára a Milana Čecha „Výber z tvorby.“ Výstava je súčasťou projektu „KreaTiviTa 2022“ realizovaná pri príležitosti životných jubileí autorov.

Albín Ćasár sa narodil v Markušovciach v roku 1937. Už v detstve ho očarila výzdoba Spišských kostolov. Tu vznikajú jeho prvotiny až ho napokon maľovanie sprevádza celý život, i keď vo svojom profesijnom živote sa venoval strojárstvu.

Po presťahovaní sa na západné Slovensko, do obce Trakovice v okrese Hlohovec, navštevoval ateliéry akademického maliara Jozefa Jurču a akademického maliara Ladislava Čecha.

Autor: Albín Časár

„Rukopis Albína Časára nehýri veľkými gestami, ale s pokorou a zaujatím buduje každý centimeter štvorcový svojich diel. Jeho delený, fragmentárny rukopis sa blíži impresionizmu, ale je ovplyvnený poznaním dejín výtvarného umenia a existenciou v prostredí trnavskej výtvarníckej komunity,“ uviedol kurátor a akademický maliar doc. Milan Rašla.

Autor sa v mnohých obrazoch vracia k rodnému Spišu. Štetcom a olejom zaznamenáva momentky z ulíc a námestí spišských miest, alebo krajinárske scenérie.

Krajina a vonkajší svet sa mu stali nevyčerpateľným zdrojom inšpirácii, ale popri krajine, mestským vedutám, zátišiam a portrétom, sa venuje aj sakrálnej maľbe. Jeho diela môžeme vidieť nielen doma, ale i v zahraničí a stali sa súčasťou galérií a súkromných zbierok.

Autor: Milan Čech

Milan Čech sa narodil v roku 1952. Detstvo prežil v Kolárove a v Dunajskej Strede. Výtvarné umenie ho očarilo už v detstve a každú voľnú chvíľu sa venoval kresleniu.

V Trnave ovplyvnili jeho talent akaemickí maliari Balogh a Pavlovič, s ktorými chodieval do plenéru krásnej slovenskej prírody Liptova a Tatier a čerpal atmosféru slovenského vidieka.

Čechova tvorba sa vyvíjala od štúdií v kresbe a akvareli až po pastel a olejomaľbu. Tá zostala jeho najpoužívanejšou technikou dodnes. V začiatkoch bola jeho maľba realistická, neskôr sa inšpiruje impresionistami a postimpresionistami.

„Milan Čech je citlivý tvorca, ktorý s nami prostredníctvom svojich diel zdieľa svet ako ho vidí a cíti v tichosti kultivovaných farieb a jemného svitu v prítomnosti Trnavčaniek a Trnavčanov, s ktorými sa stretáva niekedy v ordinácii a inokedy na prechádzkach po obľúbených zákutiach mesta,“ konštatuje Milan Rašla.

Postupne si vybudoval charakteristický maliarsky rukopis a svoju pozornosť sústreďuje na hlavný námet, ktorým sa stáva Trnava – trnavské sakrálne dominanty, malebné mestské uličky a zákutia mesta.

MUDr. Čech už viac ako 20 rokov prezentuje svoju tvorbu na súťažiach a výstavách neprofesionálnych výtvarníkov Trnavská paleta a Výtvarné spektrum, kde je od začiatku odbornou porotou oceňovaný cenami a čestnými uznaniami.

Svojimi olejomaľbami, zdôrazňuje nielen svoju lásku k mestu Trnava, ale úspešne reprezentuje náš kraj i na celoštátnych výstavách.

Výstavu výtvarných diel majú možnosť vidieť návštevníci Trnavského osvetového strediska do 31. októbra 2022.

Milada Kotlebová, Trnavské osvetové stredisko

Ulož ako PDF
Napísal 3. júla 2022 13:02. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Pozvánky, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.