reklama

Pre vzácny Plutokalendár pózovali aj dve Trnavčanky

Plutokalendár je pre svoj obsah krásnym darčekom kedykoľvek v roku, hoci najväčší záujem je oň pochopiteľne koncom roka a v januári. Ide o charitatívny projekt OZ P(l)uto, prezentujúci 12 žien, ktoré statočne zvládajú zdravotné postihnutie, alebo v minulosti prekonali ťažkú chorobu. Sú medzi nimi aj dve jedinečné Trnavčanky.

Občianske združenie P(L)UTO sa venuje sociálnej inklúzii, teda opätovnému začleneniu do spoločnosti netradičnou formou. Spája ľudí so špeciálnymi potrebami a s rôznymi typmi postihnutia, ktorí sa potom zúčastňujú na tvorivých aktivitách, workšopoch.

Tie vedú k produkcii unikátnych pluto-výrobkov (šperkov, ozdôb, módnych či bytových doplnkov) pre kamenný charitatívny obchod v centre Bratislavy – Plutošop. Práve pluto-produktmi z Plutošopu boli ozdobené vzácne pluto-foto-modelky počas fotografovania Plutokalendára na rok 2015.

1-suli
2-vlada
Fotenie Trnavčaniek Suli-Tóthovej (prvá snímka) a Vladi Jurišovej do Plutokalendára

Zakladateľka OZ Pluto Kristína Baluchová objasňuje hlavnú myšlienku kalendára ľudskosti: „Chceli sme verejnosti ponúknuť obraz výnimočných žien – dám, ktoré žijú svoj život s určitým postihnutím, ochorením, alebo v minulosti prekonali ťažkú chorobu. A žijú ho (podľa možností) naplno. Krásne fotografie Romana Ferstla nás všetkých motivujú vážiť si každý deň a nové životné šance.“

Každá odfotografovaná žena má za sebou silný životný príbeh. Tak ako dve výnimočné Trnavčanky, ktoré sa ocitli v dvanástke pluto-foto-modeliek.

Neobyčajná zostava statočných žien

Trnavčanka Vlaďa Jurišová je vysokoškolskou pedagogičkou a trénerkou PortDeBras. Návrh na fotografovanie pre Plutokalendár okamžite prijala.

V minulosti prekonala promyelocytovú leukémiu a podporuje všetky aktivity, ktoré môžu ľudí s ochorením či postihnutím povzbudiť: „Život s chorobou, hendikepom, či po chorobe, môže byť super, dôstojný, ba dokonca lepší ako predtým. Netreba sa vzdať bez boja a ponoriť sa len do sebaľútosti, rezignácie.”

Tieto slová môže potvrdiť i druhá Trnavčanka, Suli Tóthová, ktorá pôsobí ako masérka vo Fidelity Fitness. Pre jej zrakový hendikep ju všade sprevádza vodiaci pes Hunter, ktorého si každý obľúbil počas jesenného fotografovania Plutokalendára.

Tvárou Plutokalendára sa koncom novembra stala Zuzana Haasová, ktorá je so svojou chorobou – cukrovkou zmierená, hoci v detstve to bolo ťažšie.

Spolužiaci si mysleli, že cukrovka je nákazlivá. No ako tvrdí táto speváčka, herečka a krstná mama Plutokalendára: „Jediné, čím vás nakazím, je môj úsmev. Úsmev mi pomáha prežiť ťažké situácie a ja dúfam, že pomôže nielen mne, ale aj iným.“

Plutokalendár do všetkých kútov Slovenska

Ak ešte nevlastníte kalendár ľudskosti z produkcie OZ Pluto, môžete si ho stále (vďaka e-shopu, link tu) zakúpiť online z ktoréhokoľvek kúta Slovenska.

Od začiatku roka visí v chránených dielňach, mimovládkach, ordináciách, sociálnych centrách, v školách, no predovšetkým v príbytkoch podporovateľov a podporovateliek OZ Pluto.

Tí vedia, že jeho kúpou potešia nielen rodinného príslušníka, ale aj klientov a klientky 22 chránených dielní, ktoré sú združené do siete OZ Pluto a venujú sa sociálnej inklúzii.

3-autori
Fotograf Plutokalendára, zakladateľka OZ Pluto a krstná mama

Text: OZ P(L)UTO
Foto: Palo Markovič, Lucia Suková, Roman Ferstl

Ulož ako PDF
Napísal 14. januára 2015 15:34. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.