reklama

V nedeľu bude na Katarínke Deň otvorených dverí

Dobrovoľníci z projektu Katarínka chystajú pre širokú verejnosť tradičný Deň otvorených dverí na Katarínke. Uskutoční sa v nedeľu 5. júla, v deň štátneho a cirkevného sviatku sv. Cyrila a Metoda.

Návštevníci môžu prichádzať po turistických značkách z Naháča aj Dechtíc, ako aj z parkoviska pod Katarínkou, na ktoré sa dá dostať cez odbočku na ceste medzi spomenutými obcami.

Podľa informácií od organizátorov z Občianskeho združenia Katarínka, podujatie o 10:30 otvorí slávnostná svätá omša vo vnútri kostola sv. Kataríny Alexandrijskej. Po omši, okolo poludnia, sa bude pokračovať zhrnutím histórie projektu, ktorý minulý rok oslávil svoju 20 – ročnicu a predstavia sa tiež plány na nadchádzajúcu sezónu.

katarinka

Ilustračné foto

Chýbať nebude občerstvenie, ktoré prichystajú organizátori akcie, ale ani tradičné turistické sprevádzanie po ruinách kostola a kláštora s historickým výkladom. Približne od 13:00 bude pre rodiny s deťmi a pre najmenších pripravený program vo forme tvorivých dielní a cechov. Program potrvá približne do 16:00 hodiny.

Medzi parkoviskom a Katarínkou bude v prípade potreby k dispozícii aj „kyvadlová doprava – zelená kocábka“.

„Podujatie je určené pre každého a patrí medzi najnavštevovanejšie. Zúčastňujú sa ho všetky vekové kategórie, no najmä rodiny s deťmi a obyvatelia z okolitých obcí a okresov. Raritou už nie sú ani návštevníci zo vzdialenejších miest. V najbližších dňoch bude v rámci projektu Katarínka zahájená už 21. pracovná sezóna, na ktorej sa zúčastňujú dobrovoľníci od 17 rokov z celého Slovenska. Družiny sú takmer zaplnené, ale nájde sa ešte pár voľných miest pre junákov,“ informujú dobrovoľníci z OZ Katarínka.

katarinka

Záchranu kostola a kláštora sv. Kataríny organizuje občianske združenie Katarínka v spolupráci so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže (ZKSM).

Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny sa nachádza v CHKO Malé Karpaty, medzi obcami Dechtice a Naháč. V poslednom roku oslávil projekt 20 rokov, počas ktorých sa dobrovoľníci aktívne venujú záchrane historickej pamiatky, či zveľaďovaniu blízkeho okolia.

Za 20 rokov existencie projektu Katarínky sa na dobrovoľníckych táboroch zúčastnilo 1.457 dobrovoľníkov, ktorí na konzervovanie ruín využívajú dobové techniky murovania, škárovania, kresania dubových trámov, či vlastnoručne tesaný rumpál.

V nasledujúcej sezóne budú prebiehať dokončovacie práce na budovanom schodisku a posledné úpravy vo vnútri veže. Okrem toho za účasti archeológov a odborníkov objavujú históriu tohto zaujímavého miesta uprostred prírody.

Viac informácií získate aj na www.katarinka.sk alebo na Facebooku (link tu).

kat-dod>

Ulož ako PDF
Napísal 29. júna 2015 7:50. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Pozvánky, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.