reklama

Bratislavu a Trnavu chcú spojiť Vinohradníckou cyklocestou pod Malými Karpatmi

Bratislavu a Trnavu možno spojí v budúcnosti cyklotrasa. Projekt Vinohradnícka cyklocesta má byť výsledkom spolupráce Bratislavského a Trnavského samosprávneho kraja.

Zámer predpokladá napojenie vinohradníckych oblastí v Rakúsku s malokarpatskou oblasťou medzi Bratislavou a Trnavou.

Podľa slov hovorcu Trnavského samosprávneho kraja Patrika Velšica v súčasnej fáze sa pripravuje vypracovanie štúdie uskutočniteľnosti Vinohradníckej cyklocesty úseku Bratislava – Trnava.

Prvé stretnutie zástupcov oboch krajov s cieľom hľadať možnosti trasovania novej cyklocesty na územiach vinohradov sa uskutočnilo v Bratislave v polovici januára.

cyklocesta

Ilustračné foto: tourcentrope.eu

Cyklocesta má viesť z Bratislavy do Svätého Jura a Pezinka, ďalej do Vinosadov, Modry, Dubovej, Častej a Dolian.

Na území okresu Trnava sa predpokladá riešenie cyklocesty v dvoch variantoch.

Prvým je napojenie do Trnavy po trase Smolenice – Boleráz – Bohdanovce – Trnava, druhou pracovnou alternatívou je trasa Dolné Orešany – Suchá nad Parnou – Trnava.

Celková dĺžka cyklocesty bude približne 45 kilometrov.

„Realizácia projektu posilní cestovný ruch a zároveň poskytne možnosť využívať cyklotrasy ako dopravné cesty pre ľudí dochádzajúcich do zamestnania na bicykli a pre tých, ktorí v súčasnosti využívajú cestovanie v rámci hromadnej alebo osobnej dopravy,“ poznamenal Patrik Velšic.

Význam Vinohradníckej cyklocesty vidia kraje aj v zvýšení návštevnosti regiónov turistami.

„Aktivita vinohradníckej cyklocesty je zameraná hlavne na podporu tradičných remesiel v regióne, v tomto prípade vinohradníctva, ktoré je silnou témou v rámci propagácie stredoeurópskych krajín a regiónov. Štúdia realizovateľnosti má pomôcť snahe primátorov a starostov dotknutých obcí priviesť návštevníkov a potenciálnych zákazníkov do ich regiónu,“ doplnil Velšic.

Financovanie realizácie projektu majú z 90 percent pokryť prostriedky štátneho rozpočtu, 10 percent poskytne Bratislavský a Trnavský kraj z vlastných zdrojov.

Prípravné práce zámeru majú byť ukončené do konca roka 2015.

Na projekte participujú Slovenský dom Centrope ako žiadateľ, Bratislavský samosprávny kraj, Trnavský samosprávny kraj a cezhraničný partner Obec Neusiedler v Rakúsku.

Ulož ako PDF
Napísal 4. februára 2015 9:26. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava, Z regiónu. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

pre “Bratislavu a Trnavu chcú spojiť Vinohradníckou cyklocestou pod Malými Karpatmi”

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.