reklama

Da Vinciho kód a Lietajúce stroje: Odhaľte tajomstvá majstra Leonarda na hrade Červený Kameň

Múzeum Červený Kameň v spolupráci s agentúrou Hector vás opäť pozývajú na stretnutie s jedným z najväčších objaviteľov obdobia renesancie, Leonardom Da Vincim. Príďte poodhaliť rúško tajomstva Da Vinciho vynálezov počas nových nočných prehliadok Da Vinciho kód hneď dva večery za sebou, a to 7. a 8. augusta 2015.

Leonardo da Vinci, ktorý je považovaný za všestranne nadaného renesančného génia, vytvoril originálne diela nielen ako maliar a sochár, ale aj ako vynálezca, staviteľ či architekt.

A práve jeho vynálezy z rôznych oblastí ľudskej činnosti sa stali námetom pre nočné prehliadky.

Renesančné podzemie hradu Červený Kameň je miesto ako stvorené na stretnutie s veľkým majstrom Leonardom, tak neváhajte a príďte odhaliť Da Vinciho kód.

Prehliadky začínajú každú celú hodinu od 19.00 do 23.00 hod.

dvk
Plagát

Lietajúce stroje majstra Leonarda

Až do 31. augusta 2015 si na Červenom Kameni môžete pozrieť aj výstavu Aeronautica – Da Vinciho lietajúce stroje.

Výstava prezentuje konštrukčné návrhy lietajúcich strojov zostavených podľa nákresov z tajných denníkov majstra Leonarda a prístupná je denne v priestoroch hradnej lisovne priamo na nádvorí do 31. augusta 2015.

O tom, že majstra Leonarda fascinovalo lietanie sa môžeme uistiť podľa množstva nákresov a štúdií, ktoré tejto problematike venoval a ktoré vznikali priebežne vo viacerých obdobiach jeho tvorivej činnosti. Známy je napríklad jeho kódex O lete vtákov, ktorý je jedným z mála rukopisov, v ktorom sa venuje výhradne tejto problematike.

liet-str-1

liet-str-3

Foto: Múzeum Červený Kameň

Da Vinci bol presvedčený, že človek dokáže napodobniť let vtákov. Veril, že medzi všetkými živými tvormi existuje výrazná podobnosť, čo sa snažil potvrdiť svojimi rozsiahlymi anatomickými výskumami.

Samotná výstava demonštruje hneď niekoľko Leonardových lietajúcich strojov. Prezrieť a dokonca vyskúšať si tak môžete napríklad lietajúci stroj s doskou, lietajúci stroj vertikálny a horizontálny. Súčasťou výstavy je aj prototyp závesného klzáka, či padáku.

Autorom výstavy je výtvarník Aleš Drašnar.

Výstava je prístupná denne od 10.00 do 18.00 hod. Vstupné na výstavu: 2,50 €.

Ulož ako PDF
Napísal 31. júla 2015 22:38. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Kultúra, Pozvánky, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.