reklama

Na podanie kandidátok do komunálnych volieb 2018 zostávajú posledné dni

Už len posledných niekoľko dní zostáva záujemcom o kandidatúru na posty primátorov, starostov, obecných či mestských poslancov v komunálnych voľbách 2018. Voľby sa uskutočnia 10. novembra 2O18, kandidačné listiny musia byť podané do 11. septembra.

Za poslanca obecného či mestského zastupiteľstva môže byť zvolený obyvateľ, ktorý má trvalý pobyt v obci, v ktorej kandiduje, a najneskôr v deň konania volieb dovŕši 18 rokov veku.

Za starostu obce môže byť zvolený obyvateľ obce, ktorý v nej má trvalý pobyt a najneskôr v deň konania volieb dovŕši 25 rokov veku.

Prekážkou práva byť volený je výkon trestu odňatia slobody, právoplatné odsúdenie za úmyselný trestný čin, ak odsúdenie nebolo zahladené a pozbavenie spôsobilosti na právne úkony.

Ilustračné foto

V komunálnych voľbách rozhodujú občania o poslancoch obecných a mestských zastupiteľstiev, v obciach a mestách sa volia aj primátori a starostovia.

V Trnave bude aj po novembrových voľbách 31 poslancov mestského zastupiteľstva.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko určil lehotu na určenie volebných obvodov pre voľby poslancov obecných a mestských zastupiteľstiev a počtu poslancov obecných zastupiteľstiev v nich do 17. augusta 2018.

Lehota na vytvorenie volebných okrskov a určenie volebných miestností je stanovená do 11. septembra 2018.

Lehotu na utvorenie miestnych volebných komisií je určená do 11. septembra 2018 a lehotu na prvé zasadanie komisií je do 18. septembra 2018.

Ako informovala Národná rada SR, okresné volebné komisie a okrskové volebné komisie budú vytvorené do 11. októbra 2018 a prvýkrát zasadnú najneskôr do 24. októbra 2018.

Voľba v komunálnych voľbách je jednokolová. Za poslancov zastupiteľstva budú zvolení kandidáti, ktorí získajú vo volebnom obvode v poradí najviac platných hlasov.

Za starostu alebo primátora bude zvolený ten kandidát, ktorý získa najviac platných hlasov.

Komunálne voľby 2018 budú stáť približne 8,9 milióna eur.

Ulož ako PDF
Napísal 3. septembra 2018 11:53. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, KOMUNÁLNE VOĽBY 2018, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

pre “Na podanie kandidátok do komunálnych volieb 2018 zostávajú posledné dni”

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.