reklama

Obyvatelia Trnavy z Farárskeho fungujú už dlhší čas bez zdravej pitnej vody, teraz im hrozí, že prídu aj o úžitkovú

Obyvatelia Trnavy, žijúci v lokalite Farárske nachádzajúcej sa na polceste medzi Trnavou a Špačincami, možno prídu o 1. septembra 2020 o zdroj vody. Mesto o tom informovala listom 23. júna spoločnosť SEMAT, ktorá na Farárskom prevádzkuje objekty pre poľnohospodársku výrobu aj vodáreň.

S obsahom listu zoznámil mestské zastupiteľstvo poslanec Rastislav Mráz. Ako poznamenal, obyvatelia Farárskeho nemajú prístup ku kvalitnej a zdravej pitnej vode už dlhšie obdobie a zabezpečujú si ju sami nákupom balenej vody.

„Na Farárskom žije približne 120 obyvateľov a doteraz používali vodu zo studne, ktorú prevádzkuje Semat na svojom pozemku. Táto voda má byť podľa rozborov nepitná kvôli vysokému obsahu dusičňanov. Na pitie a umývanie používajú preto balenú vodu z obchodu. Hrozí, že od 1. septembra títo ľudia prídu aj o úžitkovú vodu. Netvrdím, že vec sa má čierno-bielo. Ale tam, kde nie je voda, nie je život a my sme povinní poskytnúť tým ľuďom istý diapazón riešení a pomocť im bez ohľadu na to, či to niečo bude stáť alebo nie. A možno im môžeme dať aspoň právnu podporu, aby sa mohli brániť. Poprosil by som odpoveď zo strany mesta na túto informáciu,“ odprezentoval Mráz.

„List od spoločnosti Semat aj od obyvateľov Farárskeho sme obdržali v pondelok. Budeme najprv skúmať právnu stránku veci a následne sa budeme snažiť zaujať nejaké stanovisko,“ reagoval primátor Peter Bročka na zastupiteľstve v utorok 30. júna.


Lokalita Farárske

Spoločnosť Semat zastúpená splnomocnencom Jozefom Snegoňom prostredníctvom listu mesto informovala, že od 1. septembra 2020 prestane obyvateľom Farárskeho poskytovať služby spojené s prevádzkou vodárne.

„K uvedenému sme nútení pristúpiť z kapacitných dôvodov a tiiež z dôvodu, že nie je povinnosťou našej spoločnosti poskytovať obyvateľom časti mesta Trnava služby, ktorých konečným dôsledkom je zabezpečenie ich prístupu k vode. Zabezpečenie dostupnosti tejto základnej potreby je povinnosťou Mesta Trnava a naša spoločnosť ju nemôže substituovať bez časového obmedzenia,“ uviedla spoločnosť Semat.

Splnomocnenec firmy tiež pripomenul, že na situáciu so zásobovaním vodou upozornili mesto listom už v septembri 2017, na ktorý podľa Snegoňa mesto žiadnym spôsobom nereagovalo, ani nevykonalo žiadne kroky vedúce k zmene aktuálneho stavu.

„Tiež podotýkame, že rozhodnutím Mesta Trnava bol našej spoločnosti vyrúbený miestny poplatok za rozvoj vo výške 67 106 eur, ktorý sme riadne uhradili. Podľa VZN č. 490 výnos z poplatku sa má použiť v tej časti mesta, v ktorej bol poplatok za rozvoj vybraný, teda sme toho názoru, že Mesto Trnava práve vďaka našej spoločnosti a jej rozvojovým aktivitám už má aj k dipozícii prostriedky použiteľné na úhradu opatrení vedúcich k riešeniu situácie,“ pripomenula spoločnosť Semat s dovetkom, že list poslali aj obyvateľom lokality Farárske.

Ulož ako PDF
Napísal 2. júla 2020 9:06. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

pre “Obyvatelia Trnavy z Farárskeho fungujú už dlhší čas bez zdravej pitnej vody, teraz im hrozí, že prídu aj o úžitkovú”

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.