reklama

Viskupič sa stretol s novým ministrom zdravotníctva. Hovorili o požiadavkách krajov v záujme efektívnejšieho očkovania

Predseda združenia samosprávnych krajov SK 8 a trnavský župan Jozef Viskupič sa v utorok 13. apríla 2021 stretol s novým ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským. Rokovali o zefektívnení očkovania, ktoré od polovice februára koordinujú samosprávne kraje. Ich predsedovia vidia medzery v systéme registrácie na očkovania a pripravujú sa na zriadenie mobilných očkovacích jednotiek.

„Som rád, že pán minister, takto promptne, reagoval na žiadosť o stretnutie. Predstavil som mu štyri hlavné požiadavky krajov na zefektívnenie očkovania, ktoré samosprávne kraje od polovice februára zabezpečujú organizačne, logisticky aj personálne. Na základe doterajšej praxe chceme mať viac kompetencií v  správe rezervačného systému a v kontrole odosielania SMS správ. To by napomohlo vyhnúť sa problémom pri pozývaní na očkovanie. Navrhujeme aj úpravu vyhlášky tak, aby sa ako náhradníci mohli do databáz žúp prihlasovať ľudia z vybraných profesií bez ohľadu na vek,“ uviedol Jozef Viskupič.

Župy chcú zvýšiť komfort pre záujemcov o očkovanie tak, že budú môcť určovať otváracie hodiny a priepustnosť veľkokapacitných očkovacích centier.

Zároveň chcú kontrolovať rozloženie očkovaných v čase ešte pred odoslaním SMS správ s termínom očkovania zo strany Národného centra zdravotníckych informácií.


Rokovanie ministra zdravotníctva V. Lengvarského (vpravo) s J. Viskupičom

FOTO: TTSK

„Výzvou na najbližšie obdobie bude zriadenie župných mobilných očkovacích jednotiek. Plánujeme, aby čoskoro začali očkovať zamestnancov a klientov domovoch sociálnych služieb, seniorov, či imobilných obyvateľov. Sme pripravení sa podieľať na zvyšovaní percenta zaočkovaných aj v marginalizovaných komunitách. V tejto súvislosti sme otvorili aj otázku financovania očkovania, ktoré by malo byť nastavené férovo,“ doplnil Viskupič s dôvetkom, že ministra požiadal o prijatie županky a županov v čo najkratšom čase z dôvodu akútnosti prediskutovania viacerých regionálnych požiadaviek.

Samosprávne kraje boli ministerstvom zdravotníctva poverené koordináciou očkovania na svojom území 11. februára 2021.

Už 20. marca 2021 prevádzkoval veľkokapacitné očkovacie centrum každý kraj.

V súčasnosti ich je spolu 19 a bolo v nich podaných už takmer 200 000 vakcín. To predstavuje 22,5 % z prvých podaných dávok a 16,8 % zo všetkých podaných dávok na Slovensku.

Ulož ako PDF
Napísal 14. apríla 2021 6:53. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.