reklama

Počas Svetového dňa bez áut bude cestovanie prímestskou dopravou bezplatné

Trnavský samosprávny kraj sa opäť aktívne zapojí do Európskeho týždňa mobility, ktorý sa koná od 16. do 22. septembra 2021. Na kampani za zvýšenie povedomia o udržateľnej mobilite sa podieľajú všetci traja zmluvní partneri župy, ktorí zabezpečujú prímestskú autobusovú dopravu, ako aj župné múzeá a galérie.

„Som rád, že naši obyvatelia budú môcť cestovať autobusmi bezplatne. Rozvoj udržateľnej mobility úzko súvisí s podporou cestovania verejnou dopravou. Neustále zatraktívňujeme jej služby, aby sme do prímestských autobusov dostali čo najviac cestujúcich. Aj vzhľadom na zmenu klímy a rastúcu potrebu ochrany životného prostredia uľahčujeme tiež cestovanie elektrokolobežkami či bicyklami. Zdraviu prospešnou alternatívou ostáva chôdza. Práve počas Európskeho týždňa mobility majú všetci príležitosť vyskúšať si vymeniť auto za ekologickejší dopravný prostriedok a následne v tom vytrvať,“ skonštatoval trnavský župan Jozef Viskupič.

V posledný deň Európskeho týždňa mobility, v stredu 22. septembra 2021, pripadá na Svetový deň bez áut. Preto budú môcť všetci obyvatelia cestovať prímestskými autobusmi zdarma. Tentokrát sa nebude potrebné preukázať platným vodičským preukazom.

Ilustračné foto

Šesť múzeí a dve galérie v pôsobnosti župy bude možné až do konca októbra navštíviť taktiež bezplatne.

Podmienkou je, aby sa návštevníci pri vstupe preukázali platným cestovným lístkom z prímestského autobusu vydaného počas Európskeho týždňa mobility. Ide napríklad o Galériu Jána Koniarka v Trnave, Záhorskú galériu Jána Mudrocha v Senici alebo Záhorské múzeum v Skalici.

Dopravcovia ARRIVA Trnava, SAD Dunajská Streda a SKAND Skalica počas tohto týždňa pripravili aj rôzne súťaže, do ktorých sa môžu cestujúci zapojiť a vyhrať zaujímavé ceny.

Európsky týždeň mobility je hlavnou kampaňou Európskej komisie. Každoročne zvyšuje povedomie o udržateľnej mobilite a potrebe zvyšovania kvality ovzdušia. Kampaň má zlepšiť postoj širokej verejnosti verejnej doprave a inovatívnym, ekologickým a inteligentným riešeniam, ktoré ponúka.

Heslom jubilejného 20. ročníka Európskeho týždňa mobility je „Bezpečne a zdravo udržateľnou dopravou“.

Ulož ako PDF
Napísal 17. septembra 2021 12:14. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.