reklama

Ludwig, bol si tu? Dolná Krupá rozkvitne Beethovenovými skladbami

Tam, kde sa zrodila Beethovenova láska, ožíva jeho výnimočná hudba. Park kaštieľa v Dolnej Krupej sa rozozvučí nádhernými skladbami Ludwiga van Beethovena a Johannesa Brahmsa v sobotu 25. septembra 2021. Husle, viola, violončelo a klavír v podaní špičkových slovenských interpretov sľubujú výnimočný hudobný zážitok. Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj v spolupráci s partnermi projektu prináša prvý ročník koncertu, ktorý má v budúcnosti potenciál stať sa pravidelným ikonickým podujatím, ktoré spája výnimočný hudobný zážitok s objavovaním skrytých príbehov miest Trnavského kraja.

Nie je žiadnou náhodou, že práve obec Dolná Krupá sa stala miestom konania tohto koncertu. Dominantou obce je klasicistický kaštieľ s rozľahlým parkom, v ktorom mal pobývať aj významný umelec Ludwig van Beethoven.

Príbeh geniálneho skladateľa, ktorý učil mladé dámy z rodiny Brunsvikovcov hre na klavír, sa stal jedným z námetov koncertu. Ďalším motívom je rozárium, ktoré založila tzv. „Ružové grófka“ Choteková a dodnes sa v tamojšom rozáriu nachádza odroda ruže, ktorú vyšľachtila sama pani grófka.

„Či už prichádza návštevník do Dolnej Krupej objavovať históriu, načerpať energiu a oddýchnuť si v krásnej prírode, alebo chce odhaliť skryté tajomstvá legendy o Beethovenovej láske, určite nebude sklamaný. Preto aj koncert komornej hudby prevažne Beethovenových večných skladieb na tomto mieste bude sprevádzaný jedinečnou atmosférou spojenia hudobného zážitku s geniom loci parku krupského kaštieľa,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.


Kaštieľ v Dolnej Krupej

FOTO: Trnava tourism

Hlavnou myšlienkou podujatia je priniesť kvalitnú komornú hudbu v prevedení slovenských interpretov na miesto, ktoré dýcha atmosférou príbehov a legiend.

„Výnimočné miesta, za ktorými často cestujeme do iných krajín, objavujeme aj v našom kraji. Našim cieľom je predstaviť návštevníkom z blízkeho aj vzdialeného okolia krásy Dolnej Krupej a umožniť im odniesť si odtiaľto netradičný zážitok. Zapojiť fantáziu a všetky zmysly pri hľadaní odpovede na otázku: Ludwig, bol si tu? Vidieť očarujúcu prírodu a navštíviť Hudobné múzeum, cítiť vôňu ruží, ochutnať tunajšiu medovinu a započúvať sa do geniálnych Beethovenových skladieb,“ povedal trnavský vicežupan a predseda Krajskej organizácie cestovného ruchu Trnavský kraj Pavol Kalman.

Špičkoví interpreti sú zárukou výnimočného hudobného zážitku z koncertu. Violončelista Jozef Lupták je zakladateľom a umeleckým riaditeľom festivalu Konvergencie.

Patrí k umelcom formujúcim hudobný a kultúrny priestor na Slovensku, za čo mu bolo udelených niekoľko ocenení (Cena Ministra Kultúry SR, Cena Frica Kafendu). Pravidelne účinkuje na medzinárodných pódiách od USA po Nový Zéland. Ako vyhľadávaný a aktívny komorný hráč spolupracuje s množstvom popredných svetových umelcov a ansámblov.

„Veľmi sa teším, že spolu s mojimi priateľmi, vynikajúcimi hudobníkmi môžeme byť súčasťou podujatia Rozárium hudby a priniesť hudbu Beethovena na mieste, ktoré je spojené s jeho prítomnosťou a tvorbou. Bude to pre nás, a verím, že aj pre publikum nezabudnuteľný moment, ktorý budeme chcieť zažiť znova a znova. Hudba, ktorú zahráme v našej prítomnosti nadväzuje na neobyčajnú atmosféru kaštieľa v Dolnej Krupej v minulosti a vytvára nový hodnotný základ pre budúce generácie,“ dodal Jozef Lupták.

Na koncerte Rozárium hudby sa predstavia aj ďalšie známe mená slovenskej hudobnej scény: klaviristka Nora Skuta, huslisti Igor Karško, Marián Svetlík, Daniel Rumler, violista Martin Ruman a violončelistka Katarína Zajacová.

Lístky sú už teraz v predpredaji na https://www.krajzazitkov.sk/sk/podujatia/rozarium-hudby.

Program:

16:00
vstup do parku, prehliadka Hudobného múzea
16:30 – 17:00
Hudobné predhovory
17:00 – 17:40
Ludwig van Beethoven (1770 – 1827)
Sonáta pre violončelo a klavír č. 4 C dur, op. 102/1
Ludwig van Beethoven
Klavírne trio č. 4 B dur, op. 11 „Gassenhauer“
17:45 – 18:15
Prestávka
18:15 – 19:00
Ludwig van Beethoven
Bagately (výber, úprava pre sláčikové sextet D. Rumler)
Johannes Brahms (1833 – 1897)
Sláčikové sexteto č. 1 B dur, op. 18

Cena lístkov:
Základný lístok 15 €
Zľavnený lístok 10 € ( dieťa od 6 do 15 rokov, senior na 65 rokov, ZŤP)
Dieťa do 6 rokov zdarma

Ulož ako PDF
Napísal 21. septembra 2021 8:39. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Pozvánky, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.