reklama

Vplyv cestnej dopravy na verejné zdravie

Znečistenie ovzdušia a hluk z cestnej dopravy majú zásadný vplyv na krajinu a spôsobujú rôzne zdravotné problémy. Európska únia a jej členské štáty, teda aj Slovensko, prijali rad pomerne úspešných opatrení na zníženie vplyvu dopravy na zdravie obyvateľstva.

Doprava a emisie v ovzduší

Do ovzdušia sa z výfukových plynov vozidiel uvoľňujú znečisťujúce látky, a to oxidy dusíka, prachové častice ( PM10 a PM2,5 – drobné častice alebo kvapôčky s aerodynamickým priemerom 10 a 2,5 μm), oxid uhoľnatý, benzén, oxid siričitý a rôzne ťažké kovy (olovo, kadmium, nikel, arzén a ortuť).

Podieľajú sa na tvorbe tzv. fotochemického smogu, ktorý vzniká chemickou reakciou slnečného žiarenia a znečisťujúcich látok, pričom vzniká aj zdraviu škodlivý prízemný ozón. V dôsledku odierania pneumatík a bŕzd sa do ovzdušia tiež uvoľňujú tuhé častice a ťažké kovy, ktoré sa ukladajú na vozovke a následne sa uvoľňujú do ovzdušia pôsobením prechádzajúcich áut.

Ilustračné foto: trnava-live.sk

Vplyv dopravy zdravie

Znečistenie ovzdušia je v mnohých európskych mestách vážnym problémom, ktorý predstavuje vysoké zdravotné riziko. Hoci sa kvalita ovzdušia v Európe za posledné desaťročie výrazne zlepšila, Európska environmentálna agentúra v najnovšom výročnom hodnotení kvality ovzdušia zistila, že vystavenie jemným prachovým časticiam spôsobilo v roku 2018 v 41 európskych krajinách približne 417 000 predčasných úmrtí.

Jemné prachové častice sú látky znečisťujúce ovzdušie s najväčším vplyvom na zdravie ľudí, v súvislosti s predčasnými úmrtiami a chorobami. Dlhodobé vystavenie jemným prachovým časticiam PM2,5 spôsobuje srdcovo-cievne a respiračné ochorenia. 

Záverečná správa Inštitútu environmentálnej politiky Ministerstva životného prostredia SR odhaduje, že súčasné koncentrácie PM10 a PM2,5 a oxidu dusičitého (NO2) vedú každoročne zhruba k 1 592 predčasným úmrtiam na Slovensku. Pokiaľ ide o chorobnosť, znečistenie môže byť príčinou chronických ochorení ako sú bronchitída či astma. Vplyvy zhoršenej kvality ovzdušia sa môžu prejaviť aj ekonomicky – v dňoch obmedzenej aktivity a v dňoch práceneschopnosti.

Značný vplyv na zdravie má aj hluk. Vystavenie hluku v nočných hodinách môže vyvolať poruchy spánku a ďalšie nežiaduce účinky. V konečnom dôsledku škody spôsobené znečistením ovzdušia a hlukom sa odhadujú na milióny eur vinou zníženej schopnosti pracovať, chorobám a úmrtiam.

Prispejme k zlepšeniu kvality ovzdušia

Zlepšenie kvality ovzdušia a udržanie jej dobrého stavu je celospoločenský problém. Mnohé mestá i obce začali realizovať dopravné a architektonické projekty s cieľom prinavrátiť mestá a obce ľudom.

Moderné mestá, ktoré sa rozhodli pre takúto zmenu sa časom vyznačujú vysokou kvalitou života, dostupnosťou služieb, kvalitnou infraštruktúrou – obyvatelia sa pohodlne pohybujú pešo, jazdia na bicykli, využívajú hromadnú dopravu.

Obyvatelia v mnohých mestách majú dnes príležitosť zlepšiť kvalitu ovzdušia práve zmenou svojich zvykov pri využívaní vhodného dopravného prostriedku podľa danej situácie a potreby.

Jazdime na bicykli

Ilustračné foto: trnava-live.sk

Používanie bicykla ako nemotorizovaného dopravného prostriedku v sebe spája cvičenie, relax a pohyb na čerstvom vzduchu. Bicyklovanie nám jednoznačne pomáha utužovať zdravie.

Podľa štúdie Univerzity v Glasgowe, mali cyklisti v porovnaní s ľuďmi, ktorí sa vozili do práce autom o 41 % nižšie riziko predčasného úmrtia, o 46 % nižšie riziko ochorení srdca a ciev a o 45 % nižšie riziko vzniku rakoviny.

Merania v Londýne zistili, že spomedzi účastníkov cestnej premávky sú vodiči motorových vozidiel vystavení znečisteniu v ovzduší – dýchajú 5-krát viac znečistenia ako cyklisti, ktorí sa neustále pohybujú v dobre ventilovanom priestore.

Ďalšími výhodami bicyklovania je podpora imunitného systému, odbúravanie stresu a únavy a zlepšenia spánku. Cyklistika nezaťažuje kĺby ako beh, omladzuje – prekrvenie a okysličenie spolu s teplom optimalizujú tvorbu kolagénu, zlepšuje psychickú pohodu a myslenie, utužuje rodinu a rozširuje obzory.

V neposlednom rade bicyklovanie šetrí čas, pretože nestojíte v dopravnej zápche a ste skôr v cieli ako by ste išli pešo. Ak bicykel nemáte, nevadí – mnohé mestá ponúkajú obyvateľom možnosť zdieľaných bicyklov i elektrobicyklov, ktoré slúžia na krátkodobý presun v rámci mesta.

Ďalšou motiváciou presadnúť na bicykel môže byť – prebiehajúca národná kampaň Na bicykli do obchodu pod záštitou Ministerstva životného prostredia SR a za podpory Trnavského samosprávneho kraja.

Podľa slov organizátorov poukazuje kampaň na potrebu zmeny myslenia pri používaní individuálnej autobusovej dopravy a na možnosť využívania ekologickej alternatívy pri návšteve obchodov a služieb. Navyše registráciu v kampani majú súťažiaci možnosť zabojovať o množstvo zaujímavých cien. Tak prečo neskúsiť nákup práve na bicykli?

Pri rozhodovaní akú formu dopravy zvoliť, môže pomôcť webová aplikácia www.dnesdycham.sk, ktorá poskytuje používateľom informácie o aktuálnom stave ovzdušia na Slovensku.

Projekt podporila Európska únia v rámci programu LIFE.

Ulož ako PDF
Napísal 23. septembra 2021 8:24. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.