reklama

Mestá, obce aj kraje upozorňujú, že opatrenia ministra financií budú mať negatívny vplyv na verejné služby a život obyvateľov

Vládou schválené opatrenia navrhnuté ministrom financií Igorom Matovičom zdvíhajú zo stoličiek predstaviteľov slovenských samospráv – miest, obcí aj krajov. Upozorňujú, že zvýšenie daňového bonusu bude mať negatívny vplyv na výšku výberu dane z príjmu fyzických osôb, ktorej podiel je hlavným zdrojom príjmov samospráv.

Vláda SR na svojom rokovaní 18. mája 2022 schválila zvýšenie detských prídavkov, daňového bonusu a príspevky na krúžky, ako to navrhol minister financií Igor Matovič.

Definitívne schválenie zmien však podlieha súhlasu parlamentu.

Obce, mestá a samosprávne kraje po predstavení návrhu na jeseň minulého roka poukazovali na to, že tieto zmeny sa veľmi negatívne prejavia na rozpočtoch samospráv, čo bude mať negatívny dopad na život obyvateľov.

Ilustračné foto: trnava-live.sk

S premiérom Eduardom Hegerom a ministrom financií rokovali 17. mája predstavitelia Združenia samosprávnych krajov SK8.

„Predmetom rokovania bola budúcnosť samospráv, ktorá je opäť ohrozená. Nemôžeme viac tolerovať, že vláda a parlament zasahujú do rozpočtov krajov, miest a obcí. Zvýšenie daňového bonusu je ďalším z opatrení, ktorými sa financujú vládne priority z cudzieho vrecka. Tým sa porušuje dohoda zakotvená v zákone, že samospráva je financovaná z dane z príjmu fyzických osôb. Tieto zdroje sú určené na verejné služby. Ak na ne chce niekto siahať, má dve možnosti. Buď nech to vykompenzuje, čo je nesystémové. Alebo nech povie, ktoré služby majú samosprávy prestať poskytovať, ktorú cestu neodhrnúť alebo v ktorej škole stlmiť kúrenie,“ vyzval predseda Viskupič.

Zvýšenie daňového bonusu bude mať negatívny vplyv na výšku výberu dane z príjmu fyzických osôb, ktorej podiel je hlavným zdrojom príjmov samospráv, poukazuje SK8.

Odhadovaný výpadok v stovkách miliónov eur ročne môže podľa združenia ohroziť fungovanie krajov, respektíve rozsah i kvalitu nimi poskytovaných verejných služieb v oblasti sociálnej starostlivosti, regionálnej kultúry, stredného školstva prímestskej autobusovej dopravy či správy ciest II. a III. triedy.

Vyjadrenie Únie miest Slovenska

„Pán premiér Eduard Heger nám pri každom stretnutí hovorí, že štát a samospráva sú ako jedny pľúca, potrebujú dýchať spolu a spolupracovať. Žiaľ, s ľútosťou musím skonštatovať, že medializovaná podpora rodinnej politiky z dielne ministra financií SR úplne popiera tieto jeho slová. Keby to tak v skutočnosti bolo, nemôže vláda prijímať politické rozhodnutia, ktoré jednu časť týchto pľúc likvidujú, obrazne povedané, berú jej krv a kyslík,“ povedal primátor Trenčína a prezident Únie miest a obcí Richard Rybníček.

Únia, ktorá zastupuje 61 slovenských miest, vo vyhlásení poukazuje, že finančná podpora rodinnej politiky z dielne ministra financií SR v skutočnosti občanom, obyvateľom Slovenska, nič neprinesie.

„Práve naopak, buď budú mať menej dostupné služby alebo zaplatia vyššie miestne dane a poplatky. Zároveň na to doplatia tí obyvatelia miest a obcí, ktorí žiadnu podporu nedostanú. Ako vyplýva z verejných vyjadrení, minister financií buď nerozumie, že bez silnej územnej samosprávy nebude Slovensko demokratickým štátom a centrálna vláda nezvládne žiadnu krízu, ako ukázala pandémia a aktuálna utečenecká kríza, alebo úmyselne chce proti sebe poštvať obyvateľov miest a obcí a nimi volených predstaviteľov,“ konštatuje.

Navrhnuté reformy odmieta aj ZMOS

Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) „zásadne odmieta navrhovanú daňovo-odvodovú reformu, ktorá bola koncipovaná bez akejkoľvek diskusie sofaktura_uz_sme_minus .jpg samosprávnymi stavovskými organizáciami a má preukázateľne negatívne dopady na mestá a obce“.

Organizácia odmieta spôsob zmeny daňového bonusu, ktorý vedie k ďalšiemu znižovaniu príjmov samospráv, snahy o centralizáciu výkonu originálnych pôsobností obcí cez ekonomické nástroje a účelové kritériá stanovené v zákonoch, povinnosť obcí financovať neverejných zriaďovateľov škôl a školských zariadení,

ZMOS v stanovisku po mimoriadnom sneme 18. mája 2022 žiada Vládu SR, aby v prípade, že bude schválené zvýšenie daňového bonusu a výnos z dane fyzických osôb v roku 2022 pre mestá a obce bude nižší ako predpokladaných 2,479 mld. eur, sa vláda zaviazala dofinancovať tento rozdiel mestám a obciam, a to z prostriedkov štátneho rozpočtu.

„Obdobne žiadame postupovať v roku 2023, ak bude v tomto roku výnos dane nižší ako predpokladaných 2,682 mld. eur,“ dodáva v stanovisku ZMOS, ktoré združuje 2784 samospráv.

Ulož ako PDF
Napísal 19. mája 2022 8:47. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.