reklama

Zámer vybudovania preferenčného pásu pre autobusy na Hospodárskej žije, vznikne projektová dokumentácia

Niekoľko rokov avizovaný zámer výstavby preferenčných pásov pre autobusy na Hospodárskej ulici sa posúva do ďalšej fázy.

Trnavská radnica už viac ako päť rokov uvažuje o výstavbe preferenčného pásu pre autobusy na Hospodárskej ulici. Samostatný pruh má priniesť zvýšenú kvalitu služieb mestskej autobusovej dopravy v podobe zlepšenej presnosti spojov, minimalizácie meškaní či skrátením prepravných časov. Vo všeobecnosti išlo o podporu hromadnej dopravy pre trvalo udržateľný rozvoj dopravy v meste.

V minulosti na príprave zámeru spolupracovalo mesto aj s Katedrou dopravných stavieb Stavebnej fakulty STU v Bratislave.

Po istom období ticha zverejnilo mesto v októbri 2021 podmienky verejnej súťaže na vypracovanie projektovej dokumentácie zákazky s názvom „Preferenčné jazdné pásy MAD na Hospodárskej ulici”.


Hospodárska ulica

Ilustračné foto: trnava-live.sk

Projektová dokumentácia má vychádzať z overovacej štúdie, ktorú si mesto Trnava nechalo vypracovať v roku 2016.

Štúdia počíta s vybudovaním samostatných preferenčných pásov po oboch stranách Hospodárskej ulice, teda v smere od od Zeleného kríčka k železničnej stanici, ako aj od Kollárovej ulice k Zelenému kríčku. materiál

“Zatiaľ nie definitívne, ale s veľmi veľkou pravdepodobnosťou, sa bude preferenčný pruh realizovať v jednom smere od Zeleného kríčka k železničnej stanici. Stále sa však pracuje aj s alternatívou dvoch pruhov – na pravej strane Hospodárskej v smere od kríčka a druhým na opačnej strane v zelenom páse bližšie k Trnávke,” priblížil pre trnava-live.sk primátor Peter Bročka v roku 2019.

V prípade začatia výstavby dostane prednosť zrejme pás v smere k stanici, svoju úlohu zohrajú aj investičné náklady, ktoré nebudú nízke.

“Štúdia počítala so všetkým, vrátane kompletných preložiek inžinierskych sietí či zmenou uličnej čiary. Náklady tu vychádzali na 11 miliónov eur, čo samozrejme berieme s obrovskou rezervou. A hoci by to aj napokon nezodpovedalo realite a číslo by bolo nižšie, stále by to boli enormné náklady. Ako ekonomicky únosné vidím v tejto chvíli vybudovanie jedného bus pruhu,” konštatoval vtedy primátor.

Bročka pred dvomi rokmi vyslovil aj úvahu, že pás by mohli používať napríklad aj taxíky či elektrické vozidlá. O tom by sa však malo rozhodnúť až po jeho vybudovaní.

Ulož ako PDF
Napísal 14. októbra 2021 9:54. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.