reklama

Na podanie projektov do participatívneho rozpočtu TTSK ostáva niekoľko dní. Rozdeľovať sa môže až 250-tisíc eur

Trnavský samosprávny kraj spustil začiatkom septembra tretí ročník participatívneho rozpočtu. Na realizáciu víťazných projektov je v rozpočte vyčlenených 250-tisíc eur. Občianske združenia, neziskové organizácie a fyzické osoby môžu prihlásiť svoj nápad už len do piatka 29. októbra 2021. Na svoj komunitný zámer môžu získať až 5-tisíc eur. O víťazných projektoch budú prostredníctvom online hlasovania rozhodovať aj obyvatelia kraja.

„Prostredníctvom participatívneho rozpočtu sa v prebiehajúcom ročníku realizuje skoro 60 projektov, ktoré prispievajú k rozvoju kraja vďaka angažovanosti našich obyvateľov. Želám si, aby tomu bolo tak aj v novom vydaní participatívneho rozpočtu, z ktorého opäť rozdelíme štvrť milióna eur,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič s tým, že župa zorganizovala verejné informatívne stretnutia až v 15 obciach a mestách kraja.


Úrad Trnavského samosprávneho kraja

Ilustračné foto

Známe sú už aj kritériá hodnotenia projektov deliberatívnymi fórami, ktoré má 50-percentnú váhu pri rozhodovaní.

Koordinátor participatívneho rozpočtu trnavskej župy Jakub Sejna informoval, že „diskusia o kritériách hodnotenia prebehla na odbornej úrovni. Zhodli sme sa na šiestich kritériách. Ide o udržateľnosť, originalitu, inkluzívnosť, vplyv na životné prostredie, mieru zapojenia komunity do realizácie projektu a veľkosť cieľovej skupiny“.

Druhú polovicu rozhodovania majú v rukách obyvatelia Trnavského kraja. Tí môžu prostredníctvom online hlasovania určiť, kam pôjde časť finančných prostriedkov z rozpočtu kraja. Projekty môžu byť podporené až do výšky 5000 eur.

V roku 2020 bolo podaných 154 komunitných a občianskych projektov, z ktorých 105 splnilo charakter participatívneho rozpočtu. Na základe hlasovania je realizovaných 57 projektov.

Všetky potrebné informácie o participatívnom rozpočte trnavskej župy sú spolu s elektronickým prihlasovacím formulárom dostupné na www.tvorimekraj.sk.

Ulož ako PDF
Napísal 25. októbra 2021 13:42. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.