reklama

Most cez Váh v Hlohovci majú otvoriť pre dopravu po ôsmich mesiacoch 30. novembra 2022

Cestný most cez rieku Váh v Hlohovci, ktorý aktuálne prechádza komplexnou rekonštrukciou, bude prejazdný pre dopravu od 30. novembra 2022, teda osem mesiacov po jeho vynútenom uzatvorení pre autá aj chodcov. Do tohto termínu budú hotové aj nové chodníky a cyklochodníky po obidvoch stranách mosta, informovala trnavská župa 10. augusta.

„V krátkom časovom slede máme pre Hlohovčanky a Hlohovčanov, ktorí od polovice júla môžu prechádzať po moste pešo, ďalšiu dobrú správu. So zhotoviteľom sme sa dohodli, že most bude pre autá sprejazdnený najneskôr 30. novembra tohto roka. Som veľmi rád, že napriek počiatočným komplikáciám práce plynulo napredujú. Už čoskoro sa začne s rozširovaním mosta. Po oboch jeho stranách pribudnú plnohodnotné chodníky a cyklotrasy. Vo výsledku bude most po 40 rokoch opravený a bezpečný pre všetkých, či už pôjdu autom, bicyklom alebo pešo,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Počas júla z mosta demontovali zábradlie, odvodňovače a plynové potrubie na ľavej strane spodnej stavby. Následne odstránili vrstvy pôvodnej vozovky, naposledy renovovanej v roku 2006, ako aj časť spádového betónu.


Pohľad na stavenisko, 10. augusta 2022

FOTO: Patrik Pokorný / trnava-live.sk

Chodcom opätovne povolili vstup na most 20. júla, cez most môžu prechádzať aj cyklisti či kolobežkári, musia však zosadnúť a cez bezpečnostný oplotený koridor musia pokračovať ako chodci. Koridor pre chodcov je po zotmení osvetlený.

Zhotoviteľ pokročil v júli aj s prácami na zosilnení mostného kĺbu, na ktorom prebehlo armovanie. Nový predpínací systém bude zabezpečený deviátormi a lanami. Povrch spodnej konštrukcie mosta je priebežne upravovaný otryskávaním pieskom.

Po sprejazdnení mosta budú ďalej prebiehať dokončovacie práce. „Neobmedzia však dopravu, nakoľko sa budú týkať predovšetkým spodnej strany mosta. Konečný termín ich dokončenia je v auguste budúceho roka,“ pripomenula trnavská župa.

Všetky informácie ku komplexnej rekonštrukcii mosta spolu s mimoriadnym vlakovým grafikonom na trase Leopoldov – Hlohovec, upravenými cestovnými poriadkami prímestských autobusových liniek v okolí Hlohovca a fotodokumentáciou k postupu prác sú dostupné na webovej stránke www.hlohoveckymost.sk.

Na projekt komplexnej rekonštrukcie mosta na ceste II/513 ev. č. 513-006 ponad rieku Váh v Hlohovci získala župa nenávratný finančný príspevok v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) v hodnote takmer 5,3 milióna eur.

Stavebné práce sa začali vo februári 2022. Počas dodatočnej obhliadky, ktorá bola uskutočnená na konci marca po odkrytí pilierov mosta, boli zistené závažné poruchy v podobe trhlín na pilieroch. Tie výrazne ohrozovali stabilitu celého mostného objektu, a teda aj bezpečnosť účastníkov cestnej premávky.

Na základe stanovísk projektanta, autorského dohľadu a externého experta na statiku požiadal zhotoviteľ rekonštrukcie o okamžité vylúčenie všetkej dopravy z mosta. V stredu 30. marca 2022 vydal Okresný úrad Trnava rozhodnutie o uzávere mosta na nevyhnutne dlhý čas.

Odvtedy zhotoviteľ zrealizoval práce na spevnenie základov mosta. Poškodené piliere boli vystužené a obetónované, vďaka čomu sa zvýšila stabilita mosta.


Pohľad na stavenisko, 10. augusta 2022

FOTO: Patrik Pokorný / trnava-live.sk

Ulož ako PDF
Napísal 10. augusta 2022 12:57. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.