reklama

Utorňajšie Derby Spartak – Slovan nemalo víťaza, porazenými sa stali všetci

Utorňajšie derby medzi Spartakom a Slovanom (1:1) vyvolalo opäť vášnivé diskusie. Šláger Corgoň ligy spôsobil značnú nervozitu už niekoľko dní pred samotným súbojom: vedenie Spartaka totiž rozhodlo o zatvorení južnej tribúny. Pre všetkých. Reakcia troch táborov trnavských ultras na toto rozhodnutie bola jednoznačná: „Nemienime byť znova vyhnancami na vlastnom štadióne a zápasu sa nezúčastníme,“ verejne vyhlásili. K bojkotu ľudí, starajúcich sa o neopakovateľnú atmosféru, ktorú nám závidí celé Slovensko, cestujúcich s klubom na zápasy vonku, podporili aj mnohí ďalší fanúšikovia.
Netypicky komornú atmosféru derby ešte zvýraznila udalosť z 35. minúty: asi päť stoviek priaznivcov Slovana opustilo sektor hostí a zo štadióna jednoducho odišli. Reagovali tak na protest skutočnosti, že ďalších asi tristo slovanistov sa na štadión vôbec nedostalo. Neušli sa im vstupenky…
Občianske združenie Belasá šľachta sa oprávnene sťažuje na vedenie trnavského klubu: „Neponúkli fanúšikom Slovana vstupenky do predpredaja, tak, ako to býva bežné medzi inými klubmi (resp. ponúkli, avšak chceli vyplatiť vstupenky vopred, čo je úplne absurdné, keď nikto nevie, aký bude záujem v utorok o vstupenky). Po príchode fanúšikov Slovana k štadiónu, asi hodinu a štvrť pred začiatkom zápasu – boli uzatvorené obe pokladnice pre hosťujúcich fanúšikov. Prvá bola otvorená až po 25 minútovom čakaní asi 800 fanúšikov Slovana. Jedno je jasné, v trnavskom futbale vládnu ľudia, ktorým vôbec nejde o futbal, atmosféru, či fanúšikov, ich ciele sú iné a podľa toho vyzerajú aj ich kroky,“ vyhlasujú slovanistickí fans.
Je pravdou, že tento krok organizátorov zápasu bol prinajmenej zvláštny a neštandardný. Bol spúšťačom emócií, ktoré viedli k stretom slovanistov s políciou. Stačí situáciu obrátiť a predstaviť si, ako by sa cítili – a ako by reagovali davy trnavských priaznivcov po tom, keď by cestovali na zápas a na štadión by pustili možno len polovicu z nich.
Vedenie Spartaka pred zápasom žiadne oficiálne stanovisko a vysvetlenie dôvodov, pre ktoré sa rozhodli zatvoriť južnú tribúnu, nezverejnilo. Ak to malo byť z bezpečnostných, alebo akýchkoľvek iných dôvodov, patrilo sa  vydať krátku správu. Nestalo sa. Mala to byť odplata fanúšikom za údajné viedenské fiasko? Aj o tom mnohí polemizujú.
Samotná trnavská polícia slovami krajského šéfa Bystríka Stanka potvrdila, že klub žiadala o model rozdelenej južnej tribúny – jedna polovica pre domácich a druhá pre hosťujúcich fanúšikov. Klub však rozhodol o jej úplnom zatvorení.
Sedemstotridsať policajtov na Kollárovej ulici malo plné ruky práce s približne rovnakým počtom rozhnevaných slovanistov. Tým sa podarilo vtrhnúť na južnú tribúnu cez uzamknutú bránu. „To je vec organizátorov zápasu, za vstupy na štadión polícia nezodpovedá,“ vyhlásilo KR PZ v Trnave.
Hosťujúci fanúšikovia sa sťažujú aj na údajný krutý zákrok a viaceré policajtmi spôsobené zranenia. Videli sme aj fotky plné krvi. Oficiálne bolo ľahko zranených 11 osôb, predvedených päť slovanistov a jeden Trnavčan.
Na celej čiare prehral aj futbal: rozhodcovia viackrát neslýchaným spôsobom zaváhali, s remízou nie sú spokojní v Trnave ani Bratislave. Tréner Vermezovič hovoril po zápase na slovenské pomery nevídane otvorene. O zápase, aj o dianí okolo. A mieril presne.
Základnou otázkou však zostáva, dokedy bude u nás panovať počas zápasov polovojenský stav? Komu vyhovujú prázdne tribúny futbalových štadiónov? Prečo niekto investuje čas, energiu a peniaze do chodu klubu, keď o tom, ako sa niekedy zdá, nemá ani páru?

Foto: ultrasspartak.sk

Aktualizované 28. septembra o vyjadrenie zástupcu majiteľov klubu Petra Bahulu:

„Vedenie FC Spartak Trnava je presvedčené, že v utorňajšom domácom dohrávanom stretnutí 8. kola Corgoň ligy proti Slovanu Bratislava bolo urobené zo strany organizátora zápasu to najsprávnejšie riešenie, aby nedošlo k vzájomnému stretu fanúšikovských táborov a ohrozeniu bezpečnosti divákov na štadióne aj mimo neho.
Po skúsenostiach z jarného derby sme nechali prázdnu južnú tribúnu, aby nedošlo k stretu fanúšikov. Udalosti, ktoré vznikli v priebehu zápasu, sú zdokumentované. Fanúšikovia Slovana mali možnosť si kúpiť lístky. Jednou z príčin uzavretia pokladne bolo napadnutie pokladníčky, ktorej agresívni fanúšikovia nielenže hodili svetlicu do predajnej miestnosti, ale ju tiež zbili a ukradli viac ako 50 lístkov.
Aj to svedčí o arogancii časti bratislavských fanúšikov, ktorí prišli na zápas s úmyslom pobiť sa. Na trnavskom štadióne je zlá lokalizácia sektoru pre hostí, ktorý má kapacitu len pre 680 divákov a prakticky sa dá len s nasadením veľkého počtu policajtov a techniky zamedziť v rizikových zápasoch vzájomnému stretu fanúšikovských táborov.
Ak sa v budúcnosti nezmenia podmienky na Štadióne Antona Malatinského, v záujme bezpečnosti divákov na štadióne, ale aj v samotnom meste na prístupových cestách ku štadiónu, čakajú pri presune fanúšikov zo železničnej stanice na štadión aj naďalej prísne opatrenia zo strany polície.“

Celý článok z tlačovej besedy s vyjadreniami P. Bahulu a krajského šéfa polície Bystríka Stanka čítajte TU.

Ulož ako PDF
Napísal 26. septembra 2008 0:10. Článok je zaradený do rubriky: Šport. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

pre “Utorňajšie Derby Spartak – Slovan nemalo víťaza, porazenými sa stali všetci”

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.