reklama

V Trnave sa zídu odborníci na cyklistickú dopravu

Udržateľná mobilita je jednou z prioritných tém trnavskej samosprávy. Je pre nás cťou, že sa naše mesto stane hostiteľom 9. ročníka medzinárodnej konferencie Cyklistická doprava, ktorá sa bude venovať práve otázkam nemotorovej dopravy v rámci mesta a cykloturizmu. Konferencia sa uskutoční v stredu 25. a vo štvrtok 26. októbra 2017 v Synagóge – Centre súčasného umenia na Halenárskej 2 v Trnave.

Podľa organizátorov je hostiteľské mesto každý rok iné. Pri jeho výbere je kladený dôraz na to, aby malo účastníkom čo ukázať, a to nielen priamo v oblasti budovania cyklistickej infraštruktúry a rozvoja cyklodopravy, ale aj celkovo v oblasti udržateľnej mestskej mobility. Trnava je známa svojimi aktivitami zameranými na podporu nemotorovej dopravy – okrem systematického budovania siete cyklochodníkov v rámci celého mesta a prípravy dokumentu Plán udržateľnej mobility spomeňme kampane ako Do práce na bicykli, Na bicykli do obchodu či nedávny Európsky týždeň mobility, ktorých sa Mesto Trnava pravidelne zúčastňuje.

Do Trnavy zavítajú významní domáci i zahraniční odborníci, aby porozprávali o svojich skúsenostiach a poznatkoch v oblasti cyklodopravy. Príklady dobrej praxe a odborné prezentácie nezriedka slúžia ako motivácia aj pre tých, ktorí ešte pochybujú o dôležitosti a užitočnosti cyklistickej dopravy pre skvalitňovanie života v mestách.

Jednou z prednášajúcich bude Kristína Marošová, cyklokoordinátorka z odboru územného rozvoja a koncepcií Mestského úradu v Trnave. V rámci workshopu v stredu zhrnie priebeh Európskeho týždňa mobility 2017, ktorý okrem pestrých podujatí priniesol aj diskusie so žiakmi na tzv. školských fórach, jazdy autobusmi MHD zadarmo, raňajky pre nemotoristov a Medzinárodný deň bez áut.

„Trnava má svojím tvarom a veľkosťou ideálne podmienky na peší a cyklistický pohyb. Bežná cesta po meste do práce či na nákupy nie je spravidla dlhšia než päť kilometrov,“ hovorí K. Marošová. „Našou úlohou je vytváranie vhodných podmienok pre občanov, aby mohli vymeniť auto za bicykel či chôdzu, a tiež edukácia verejnosti, aby videla prínos udržateľnej mobility skôr, než sa situácia na cestách stane neúnosnou. K tomu prispievajú aj rôzne cyklokampane, ktorých sa zúčastňujeme, pričom sledujeme zahraničné trendy a snažíme sa ich vhodne aplikovať v našich podmienkach.“

Program konferencie spestria prehliadky Trnavy na bicykloch v sprievode architekta, ktoré predstavia realizované a plánované projekty mesta na pozadí historických súvislostí.

Súčasťou stredajšieho programu bude aj slávnostný večer spojený s vyhlásením víťazov národnej ceny Európskeho týždňa mobility, ktorú udeľuje Slovenská agentúra životného prostredia. Trnave sa vlani podarilo získať prvé miesto v kategórii Aktívna samospráva. Či si naše mesto odnesie cenu aj tento rok, sa dozvieme v stredu.

Záštitu nad konferenciou prevzali minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky Arpád Érsek, minister životného prostredia SR László Sólymos a primátor Mesta Trnava Peter Bročka.

(TS)

Ulož ako PDF
Napísal 24. októbra 2017 8:11. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

pre “V Trnave sa zídu odborníci na cyklistickú dopravu”

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.