reklama

Trnava hľadá na druhý pokus zhotoviteľa parkovacieho domu pre bicykle na stanici

Hoci plány trnavskej radnice spred dvoch rokov počítali s tým, že prvá cykloveža na Slovensku určená na parkovanie bicyklov bude hotová v roku 2017, napokon to nebude skôr ako v roku 2019. Mesto Trnava sa po prvej neúspešnej verejnej súťaži na zhotoviteľa automatického parkovacieho domu, kedy sa v rozpore s pravidlami prihlásil len jediný uchádzač, pokúsi nájsť dodávateľa stavebných prác, technológie, ale aj kompletnej projektovej dokumentácie na druhý pokus.

Automatický parkovací dom pre bicykle má stáť v priestore bicyklového prístrešku medzi hlavným parkoviskom železničnej stanice a autobusovými nástupiskami. Odhadované náklady na vypracovanie projektov a realizáciu celého diela sú 650 – tisíc eur s DPH.

Cykloveža s výškou maximálne 14 metrov a šírkou 9 metrov bude postavená z oceľovej alebo subtílnej montovanej konštrukcie, vonkajšiu fasádu má tvoriť transparentné opláštenie zo skla.

Kapacita parkovacieho domu má dosiahnuť 110 až 150 kusov všetkých druhov bicyklov s maximálnou hmotnosťou 60 kg.

Pre potreby verejnosti bude cykloveža v prevádzke 24 hodín denne.

V objkete bude inštalovaný systém pre automatický príjem, evidenciu, skladovanie, monitorovanie a následný výdaj bicyklov.


Vizualizácia cykloveže

Parkovací dom bude napojený na cyklochodník, ktorý vedie z Parku Janka Kráľa k vlakovej a autobusovej stanici.

Hlavný prístupový a platobný systém bude umiestnený vo vstupnom module. Systém zabezpečí komunikáciu a platby medzi zákazníkom a hlavným riadiacim systémom parkovacieho domu. Displej zobrazí potrebné navigačné a platobné informácie, bude vydávať potvrdenie o pohybe bicykla do skladu.

Priestor bude sledovaný kamerovým systémom, takže cykloveža poskytne ochranu nielen pred vplyvmi počasia, ale aj pred odcudzením.

Postup pre zaparkovanie bicykla má byť jednoduchý: cyklista po príjazde vloží bicykel dnu a automat mu vydá lístok.

Celý proces nemá trvať ani pol minúty. Každý bicykel bude mať priradenú vlastnú jedinečnú pozíciu, na ktorú ho dopraví zakladací výťahový systém.

Po svojom návrate vloží majiteľ bicykla lístok do čítačky a tá mu automaticky vyráta sumu na zaplatenie.

Poplatok má byť možné uhradiť v hotovosti či poslaním SMS správy.

Náklady na realizáciu parkovacieho domu pre bicykle sú kryté z troch zdrojov – 85 % finančných prostriedkov pochádza z Integrovaného regionálneho operačného programu z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, 10 % zo štátneho rozpočtu a zostávajúcich päť percent zaplatí mesto z vlastného rozpočtu.


Systém zaparkuje bicykel automaticky

VIDEO:
Parkovanie bicykla

Cykloveža v Přerove

Ulož ako PDF
Napísal 10. augusta 2018 6:48. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

pre “Trnava hľadá na druhý pokus zhotoviteľa parkovacieho domu pre bicykle na stanici”

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.