reklama

Ozelenenie lávky súťaží mesto na druhý pokus, k realizácii zámeru za pol milióna eur by mohlo prísť v roku 2019

Mesto Trnava po druhý raz súťaží dodávateľa realizácie zámeru ozelenenia lávky na Starohájskej ulici pri poliklinike. Na lávke vznikne sústava tieniacich konštrukcií, ktoré v kombinácii s vegetáciou a drevenými lamelami vytvoria zatienené miesta a uľahčia pohyb osôb hlavne v čase horúčav. Predpokladané náklady mesto odhaduje na 520-tisíc eur s DPH.

Prvú súťaž na dodávateľa stavebných prác vypísalo mesto v septembri 2018, napokon ju zrušili. “Prihlásil sa len jeden uchádzač,” zdôvodnil hovorca mesta Trnava Pavol Tomašovič.

Druhá verejná súťaž trvá do 15. januára 2019. V porovnaní s prvým obstarávaním spred troch mesiacov je predpokladaná hodnota zákazky vyššia o 60-tisíc eur. V septembri mesto súťažilo zámer ozelenenia lávky za cenu 460 – tisíc eur s DPH.

“K úprave predpokladanej hodnoty ceny diela došlo pre chybné prepočty zo strany projektanta,” vysvetlil hovorca trnavskej radnice.

Väčšinu nákladov na projekt, takmer 400-tisíc eur, má pokyrť príspevok zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Zostávajúce náklady zaplatí mesto z vlastného rozpočtu.


Vizualizácie

Zdroj: Mesto Trnava

Projekt zatienenia a ozelenenia lávky na Starohájskej ulici mesto pripravuje už od roku 2014. K časovému posunu prispelo aj zistenie, že zo statického pohľadu je premostenie v zlom technickom stave a mesto tak bolo nútené zabezpečiť najprv sanáciu objektu.

Medzi zistenými zásadnými problémami boli napríklad zatekanie do nosných konštrukcií, korózia výstuží, poruchy netesnostosti, degradácia betónu v nosných konštrukciách a mnohé ďalšie.

Lávka sa dočkala nevyhnutnej rekonštrukcie v podobe sanácie v roku 2017. Premostenie na Starohájskej uici v priestore medzi historickými hradbami a sídliskom Družba bolo vybudované medzi rokmi 1986-1987.

Spája centrum občianskej vybavenosti v sídelnej zóne s centrom mesta, stala sa najfrekventovanejšou pešou trasou mesta s denným pohybom približne 10 tisíc ľudí oboma smermi a súčasne cieľom pre ľudí využívajúcich služby polikliniky.

Zámer ozelenenia lávky vznikol v rámci projektu Mestá odolné na dopady zmeny klímy a Adaptačného plánu mesta Trnava na dopady zmeny klímy – vlny horúčav, ktorého cieľom je zníženie zraniteľnosti mesta na predpokladané častejšie a intenzívnejšie horúčavy.

Cieľom je najmä zmierniť prehrievanie premostenia na Starohájskej ulici slnečnými lúčmi, spomaliť prúdenie vzduchu pri veternom počasí a vytvoriť pre chodcov priestory na krátkodobý oddych.

Projekt navrhuje sústavu tieniacich konštrukcií, ktoré v kombinácii s vegetáciou a drevenými lamelami vytvoria na lávke zatienené miesta a uľahčia pohyb osôb hlavne v čase horúčav.

Projekt navrhuje sústavu tieniacich konštrukcií, ktoré v kombinácii s vegetáciou a drevenými lamelami vytvoria na lávke zatienené miesta a uľahčia pohyb hlavne v čase horúčav. Konštrukcie sú osadené na južnej strane lávky a zachytia tak maximum slnečného žiarenia. Na zosilnenie účinnosti sú drevené lamely osadené šikmo, tak aby čo najviac bránili prieniku slnečných lúčov. Po konštrukciách sa budú ťahať popínavé rastliny, ktoré účinok tienenia v letných mesiacoch zosilnia,“ uvádza sa v technickej správe.

Tieniacie konštrukcie majú priniesť dizajn, ktorý bude nielen funkčný, ale aj zaujímavý a estetický.

„Nepravidelne vertikálne línie konštrukcií evokujú kmene stromov a výplň z dierovaného plechu dodáva konštrukcii pocit plnosti v dobe, keď ešte nie je porastená popínavými rastlinami. Výplne z dierovaného plechu vytvárajú svojim farebným členením vo vertikálnom smere zelený gradient evokujúci rast zelene,“ približuje projektová dokumentácia.

Tieniace konštrukcie sú tvorené prepojenou sústavou polovičných rámov v tvare otočeného písmena L. V spodnej časti sú založené na samostatných železobetónových základových pásoch a zároveň sú kotvené do železobetónovej konštrukcie existujúcej lávky.

Súčasťou zámeru je aj realizácia záhonov, ktoré majú byť schopné absorbovať vodu z chodníkov. Nádoby na zeleň na lávke budú zrevitalizované tak, aby v nich bolo možné vysadiť plnohodnotnú zeleň.

Zámer počíta aj s obnovou vstupného priestoru pred poliklinikou.

Súčasťou stavby je aj rekonštrukcia existujúceho verejného osvetlenia. Rekonštrukcia bude pozostávať z demontáže jestvujúcich svietidiel so stožiarmi a inštalácie 16 nových lámp verejného osvetlenia.

Realizované budú aj ďalšie sadovnícke práce, pribudnú kvetiny a ďalšie rastliny. Výsadbu dalšej zelene priamo na lávke umožní osem nádob na zeleň z oceľového zinkovaného plechu v kombinácii s dubovým drevom, z čoho dve budú umiestené pri stene polikliniky a vysadia do nich popínavé rastliny. V rámci prác dôjde aj k revitalizácii plôch v bezprostrednom okolí konštrukcie lávky.

Počíta sa tiež s rekonštrukciou lavičiek, osadených bude aj 6 kusov nových jednomiestnych lavičiek v západnej casti lávky.

Realizácia tieniacich konštrukcií nemá negatívne opvpyvniť dopravu ani iné aktivity v okolí lávky.

Stavebné práce na lávke by mali na základe aktuálnych informácií prebehnúť v počas roku 2019.

Zdroj: Mesto Trnava

Ulož ako PDF
Napísal 10. decembra 2018 15:58. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0.


INZERCIA

12 komentárov pre “Ozelenenie lávky súťaží mesto na druhý pokus, k realizácii zámeru za pol milióna eur by mohlo prísť v roku 2019”

  1. 1
    erik says:

    Zaujimave ze nejakej firme bude stacit 60tis. Aby sa do toho pustila… (vyhraju CS?)

    • 1.1
      Ano says:

      Po nástupe novej garnitúry v meste prvé ozelenenie sa vysadilo na MÚ. Keďže sa to nepolieva, nedodáva výživa, tak to živorí, ako slovenský dôchodcovia. keď aj na lávke to bude mať obdobný scenár tak to račej nerobte. V jednej reportáži o meste Singapúr bolo ukázané ako sa vysádza verejná zeleň v rozvojovej Dolnej Hornej . V meste osadili betónové stĺpy , na ktoré sa upevnili nádoby na hlinu , vysadili rastliny ku ktorím bola dovedená závlaha a prostredníctvo nej sa zároveň dodávala aj výživa rastlinám ,. po mesiaci nebolo vidieť ani ten betónový stĺp a tá zeleň bola prenádherná. Až to tam sa chystá ,tak do teho.

    • 1.2
      Dano says:

      Ja tam vidim 520 tis.

  2. 2
    Lavka says:

    Ja vidim viac ocele a dreva, ako zelene. Ak to má vyzerať, ako tie zúfalé popínavky na mestskom úrade roky živoriace, tak to ani nerobte.
    Bude to zúfálé.

    • 2.1
      Jery says:

      Pozerám na vizualizáciu projektu a nadpis hovorí jasne ,, OZELENENIE ,, lávky. Tu sa predbiehame čo a ako vysadiť zeleň, o ktorú tu ale vôbec nejde. Niečo sa tam vysadí, mobiliár sa natrie na zeleno a jeto. Únia zaplatí a v podstate je jedno kde sa pocestný skryje pred horúcim slnkom. Že to do obeda o 10 hod bude rozpálené je iné café a že to nesplní zámer, kto to už len bude kontrolovať.

  3. 3
    Lávka says:

    Mali by sa so zazelenaním lávky poponáhľať. Úplne reálne hrozí, že zazelenanie lávky od prvotných fejsbukovych zvestí po ukončenie prác bude trvať dlhšie ako výstavba bohunickej atómovej elektrárne.

  4. 4
    Parva Roma says:

    Tešíme sa, že sa to toho roku, po piatich rokoch sľubov, zrealizuje…

  5. 5
    maxim says:

    Furt nyšt?

Napíš komentár

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.