reklama

V auguste začne realizácia projektu ozelenenia lávky pri poliklinike. Stavebné práce majú byť ukončené v novembri

Trnavská radnica podpísala na začiatku augusta zmluvu o dielo na zhotovenie projektu ozelenenia lávky na Starohájskej ulici pri poliklinike. Na základe verejnej súťaže vybralo mesto Trnava ako víťaza žilinskú spoločnosť SOAR sk, ktorá v tendri ponúkla sumu 467 349 eur s DPH. Predpokladané náklady boli odhadované na 520-tisíc eur s DPH.

Zo zmluvy vyplýva, že stavebné práce majú odštartovať v prvej polovici augusta 2019. Ukončenie prác aj s vyprataním staveniska je v zmluve o dielo stanovené na tri mesiace.

Na lávke vznikne sústava tieniacich konštrukcií, ktoré v kombinácii s vegetáciou a drevenými lamelami vytvoria zatienené miesta a uľahčia pohyb osôb hlavne v čase horúčav.

Väčšinu nákladov na projekt, takmer 400-tisíc eur, má pokyrť príspevok zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Zostávajúce náklady zaplatí mesto z vlastného rozpočtu.

Zdroj: Mesto Trnava

Projekt zatienenia a ozelenenia lávky na Starohájskej ulici mesto pripravuje už od roku 2014. K časovému posunu prispelo aj zistenie, že zo statického pohľadu je premostenie v zlom technickom stave a mesto tak bolo nútené zabezpečiť najprv sanáciu objektu.

Medzi zistenými zásadnými problémami boli napríklad zatekanie do nosných konštrukcií, korózia výstuží, poruchy netesnostosti, degradácia betónu v nosných konštrukciách a mnohé ďalšie.

Lávka sa dočkala nevyhnutnej rekonštrukcie v podobe sanácie v roku 2017. Premostenie na Starohájskej uici v priestore medzi historickými hradbami a sídliskom Družba bolo vybudované medzi rokmi 1986-1987.

Spája centrum občianskej vybavenosti v sídelnej zóne s centrom mesta, stala sa najfrekventovanejšou pešou trasou mesta s denným pohybom približne 10 tisíc ľudí oboma smermi a súčasne cieľom pre ľudí využívajúcich služby polikliniky.

Zámer ozelenenia lávky vznikol v rámci projektu Mestá odolné na dopady zmeny klímy a Adaptačného plánu mesta Trnava na dopady zmeny klímy – vlny horúčav, ktorého cieľom je zníženie zraniteľnosti mesta na predpokladané častejšie a intenzívnejšie horúčavy.

Cieľom je najmä zmierniť prehrievanie premostenia na Starohájskej ulici slnečnými lúčmi, spomaliť prúdenie vzduchu pri veternom počasí a vytvoriť pre chodcov priestory na krátkodobý oddych.

Projekt navrhuje sústavu tieniacich konštrukcií, ktoré v kombinácii s vegetáciou a drevenými lamelami vytvoria na lávke zatienené miesta a uľahčia pohyb osôb hlavne v čase horúčav.

Zdroj: Mesto Trnava

Projekt navrhuje sústavu tieniacich konštrukcií, ktoré v kombinácii s vegetáciou a drevenými lamelami vytvoria na lávke zatienené miesta a uľahčia pohyb hlavne v čase horúčav. Konštrukcie sú osadené na južnej strane lávky a zachytia tak maximum slnečného žiarenia. Na zosilnenie účinnosti sú drevené lamely osadené šikmo, tak aby čo najviac bránili prieniku slnečných lúčov. Po konštrukciách sa budú ťahať popínavé rastliny, ktoré účinok tienenia v letných mesiacoch zosilnia,“ uvádza sa v technickej správe.

Tieniacie konštrukcie majú priniesť dizajn, ktorý bude nielen funkčný, ale aj zaujímavý a estetický.

„Nepravidelne vertikálne línie konštrukcií evokujú kmene stromov a výplň z dierovaného plechu dodáva konštrukcii pocit plnosti v dobe, keď ešte nie je porastená popínavými rastlinami. Výplne z dierovaného plechu vytvárajú svojim farebným členením vo vertikálnom smere zelený gradient evokujúci rast zelene,“ približuje projektová dokumentácia.

Tieniace konštrukcie sú tvorené prepojenou sústavou polovičných rámov v tvare otočeného písmena L. V spodnej časti sú založené na samostatných železobetónových základových pásoch a zároveň sú kotvené do železobetónovej konštrukcie existujúcej lávky.

Súčasťou zámeru je aj realizácia záhonov, ktoré majú byť schopné absorbovať vodu z chodníkov. Nádoby na zeleň na lávke budú zrevitalizované tak, aby v nich bolo možné vysadiť plnohodnotnú zeleň.

Zámer počíta aj s obnovou vstupného priestoru pred poliklinikou.

Súčasťou stavby je aj rekonštrukcia existujúceho verejného osvetlenia. Rekonštrukcia bude pozostávať z demontáže jestvujúcich svietidiel so stožiarmi a inštalácie 16 nových lámp verejného osvetlenia.

Realizované budú aj ďalšie sadovnícke práce, pribudnú kvetiny a ďalšie rastliny. Výsadbu dalšej zelene priamo na lávke umožní osem nádob na zeleň z oceľového zinkovaného plechu v kombinácii s dubovým drevom, z čoho dve budú umiestené pri stene polikliniky a vysadia do nich popínavé rastliny. V rámci prác dôjde aj k revitalizácii plôch v bezprostrednom okolí konštrukcie lávky.

Počíta sa tiež s rekonštrukciou lavičiek, osadených bude aj 6 kusov nových jednomiestnych lavičiek v západnej casti lávky.

Realizácia tieniacich konštrukcií nemá negatívne opvpyvniť dopravu ani iné aktivity v okolí lávky.

Zdroj: Mesto Trnava

Ulož ako PDF
Napísal 6. augusta 2019 9:11. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

pre “V auguste začne realizácia projektu ozelenenia lávky pri poliklinike. Stavebné práce majú byť ukončené v novembri”

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.