reklama

Mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva sa neuskutoční

Trnavská radnica dnes potvrdila očakávané rozhodnutie o tom, že mimoriadne zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Trnava sa v utorok 24. marca 2020 neuskutoční.

Ide o preventívne opatrenie na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19.

Primátor Peter Bročka už minulý týždeň pre trnava-live.sk vyslovil predpoklad, že “je veľmi pravdepodobné, že toto zastupiteľstvo sa neuskutoční. Ťažko teraz čokoľvek predpovedať, ale ak to situácia dovolí, poslanci sa stretnú najskôr na riadnom zasadnutí 28. apríla 2020”.

Rovnaké rozhodnutie urobila 18. marca aj trnavská župa, ktorá zrušila rokovanie Zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja.

Ilustračné foto

Podľa zverejneného predbežného programu mali trnavskí mestskí poslanci voliť nového hlavného kontrolóra, hlasovať o vymenovaní nového náčelníka Mestskej polície mesta Trnava, rozhodnúť majú aj o návrhu na odvolanie riaditeľa Správy kultúrnych a športových zariadení mesta Trnava a návrhu na dočasné poverenie jej vedením, pretože súčasný riaditeľ Martin Turčan požiadal o skončenie pracovného pomeru dohodou k 31. marcu 2020.

Poslanci mali hlasovať aj o zriadení vecného bremena na pozemkoch pod vodným tokom Trnávka na Zelenom kríčku, majetkovoprávnom usporiadaní vodnej plochy pre stavbu Umiestnenie lávky pre chodcov a cyklistov na Hornom rybníku v lokalite Kamenný mlyn, návrhu Všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktorým sa mení a dopĺňa VZN o miestnej dani za užívanie verejného priestranstva a napokon o niekoľkých drobných úpravách a doplneniach už schválených uznesení mestského zastupiteľstva.

Súčasná krízová situácia vyvolaná šírením koronavírusu a následné opatrenia súvisiace s aktivovaním núdzového stavu výrazne obmedzujú aj riadne fungovanie zastupiteľských orgánov krajskej, ako aj miestnej samosprávy.

„Zákon o samosprávnych krajoch de facto nepredpokladá existujúcu situáciu a neumožňuje flexibilne reagovať, napríklad prispôsobenou formou rokovania zastupiteľstiev. Združenie samosprávnych krajov SK 8, obdobne ako ZMOS, preto presadzuje zmenu zákona, ktorá umožní realizovanie zastupiteľstiev v krízovom režime, napríklad aj prostredníctvom využitia moderných technológii, pri zabezpečení zachovania verejnosti a transparentnosti rokovania zastupiteľstva,“ povedal predseda Združenia samosprávnych krajov SK8 a trnavský župan Jozef Viskupič.

Obce, mestá a samosprávne kraje, ktoré plánovali v týchto dňoch zasadnutia svojich zastupiteľstiev, sú nútené v záujme bezpečnosti a ochrany zdravia tieto zasadnutia rušiť a presunúť na iný termín, pričom nie je jasné, kedy to z pohľadu pretrvávajúceho núdzového stavu, bude možné.

Združenie samosprávnych krajov SK8 bude preto žiadať novú vládu a parlament, aby v krátkej dobe upravil legislatívne prostredie tak, aby zjednodušil možnosť zastupiteľstvám samosprávnych krajov rokovať a prijímať rozhodnutia.

Ulož ako PDF
Napísal 23. marca 2020 10:46. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

pre “Mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva sa neuskutoční”

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.