reklama

Aj v tomto roku pozýva mesto na letné Potulky Malým Rímom

Súčasťou kultúrneho leta v Trnave sú aj tento rok tematické prehliadky nášho mesta s názvom Potulky Malým Rímom, ktoré sa v uplynulých rokoch tešili veľkému záujmu Trnavčanov.

Najhorúcejšou novinkou tohtoročných potuliek, ktoré pripravil referát komunikácie mestského úradu, bude unikátna možnosť nahliadnuť do vojenského archívu v objekte veľkolepého areálu bývalej Trnavskej univerzity a dozvedieť sa niečo z histórie a súčasnosti vojenského archívnictva.

Tematické prehliadky sú venované bez ohľadu na vek každému, kto má rád Trnavu. Každý týždeň iná téma, iný príbeh… Letné putovanie v čase do histórie nášho mesta povedie aj na ďalšie miesta pre bežného smrteľníka nedostupné a zahalené tajomstvom.

trnavsky-cukrovar1
Seriál spoznávania zaujímavých zákutí začne prehliadkou bývalého cukrovaru

Jedným z objektov vyvolávajúcich záujem Trnavčanov aj návštevníkov mesta je bývalý Trnavský cukrovar. Tejto významnej technickej pamiatke – najväčšiemu cukrovaru v Uhorsku a jeho železniciam bude venovaná prvá potulka so štartom v nedeľu 7. júla.

O týždeň bude nasledovať potulka po stopách kráľov s rozprávaním o kráľovskej kúrii – mieste, kde v roku 1382 zomrel kráľ Ľudovít I. z Anjou a o kráľovských stretnutiach v Trnave s názvom Kráľovská Trnava.

Jedinečná bude aj možnosť spoznať zrekonštruovaný vzácny neskorobarokový objekt Káčerovho majera, ktorý bol celé storočie prísne strážený pred zrakom verejnosti a dnes v ňom sídli jeden z najvhodnejších pánov – Krajský pamiatkový úrad Trnava. Potulka po jeho priestoroch s názvom Znovuzrodenie Káčerovho majera sa s odborným výkladom pamiatkarov uskutoční v nedeľu 21. júla.

Náznak tajomnosti nesie aj názov ďalšej potulky Kamienky v dome hrobov, ktorá 28. júla pozýva záujemcov na židovský cintorín, kde sa budú môcť zoznámiť so zvykmi a tradíciami v židovskom pochovávaní.

Účastníci prvej augustovej nedeľnej potulky spoznajú utajené skvosty františkánskeho a jezuitského kláštora a o týždeň neskôr na potulke s názvom Svedkovia času v bronze a kameni si prídu na svoje všetci, ktorí sa chcú dozvedieť viac o sochárskych dielach v Trnave.

Posledné dve augustové potulky budú namiesto nedele vždy v piatok a povedú do vojenského archívu v unikátnom objekte areálu bývalej Trnavskej univerzity.

Vzhľadom na to, že počet záujemcov o vstup do vojenského archívu je limitovaný, vstupenky na tieto potulky budú len v predpredaji v TTi.

Stretnutia záujemcov o spoločné prehliadky mesta začínajú vždy v nedeľu o 15.30 pred radnicou.

Tlačová správa mesta Trnava

Ulož ako PDF
Napísal 1. júla 2013 9:05. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

pre “Aj v tomto roku pozýva mesto na letné Potulky Malým Rímom”

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.