reklama

Na Linčianskej pribudnú kontajnery na kuchynský bioodpad

Po prvých troch trnavských sídliskách (Prednádražie, Družba a Vajanského) sa hnedých nádob na kuchynský bioodpad dočká aj Linčianska. Od utorka 13. apríla 2021 bude na každom kontajnerovom stojisku umiestnená 240-litrová nádoba na kuchynské zvyšky rastlinného i živočíšneho pôvodu – tepelne upravené aj neupravené, potraviny po záruke či zvyšky kvetov a rastlín, informuje v tlačovej správe trnavská samospráva.

V súčasnosti je v meste viac než 170 nádob na kuchynský bioodpad – na každom stojisku z pilotných troch sídlisk je minimálne jedna 120-litrová nádoba.

„Na Linčianskej pribudne 35 kusov 240-litrových kontajnerov. Oba typy nádob sú uspôsobené na to, aby sa dali dôkladne uzavrieť a chránili obsah pred hlodavcami i okolie pred zápachom. Stačí správne zachytiť kovovú sponu na ich veku do svoriek na oboch stranách,“ konštatuje hovorkyňa mesta a vedúca úseku komunikácie a marketingu Veronika Majtánová.

Ilustračné foto: Mesto Trnava

Trnavčania majú o triedenie kuchynského bioodpadu záujem. Od januára do konca marca sa ho vyzbieralo až takmer 97 ton. Po Linčianskej bude samospráva v umiestňovaní hnedých kontajnerov pokračovať v lokalitách Na hlinách, Zátvor a Vodáreň.

Kuchynský bioodpad je ideálne vyhadzovať bez obalu, teda vysýpať ho priamo z uzatvárateľnej nádoby, ktorá sa dá používať opakovane. Druhou možnosťou je používať tzv. štartovací balíček od Mesta Trnava.

Tvorí ho špeciálny perforovaný košík, 25-kusové balenie biologicky rozložiteľných vreciek a infoleták o zbere kuchynského bioodpadu. Obyvateľom bytových domov na Linčianskej ich budú v najbližších dňoch distribuovať správcovia ich bytoviek.

Iné obaly, než sú žlté biologicky rozložiteľné vrecká od samosprávy, nie sú v hnedých kontajneroch žiaduce. Keď sa ich zásoba z bezplatného štartovacieho balíčka v domácnosti minie, bude sa dať dokúpiť nové balenie na mestskom úrade.

Obyvatelia nmesta budú mať túto možnosť od mája, samospráva bude o spustení predaja informovať.

Čo patrí do hnedých nádob na kuchynský bioodpad
Tepelne upravené i neupravené zvyšky potravín rastlinného aj živočíšneho pôvodu,
starý chlieb a pečivo,
mliečne výrobky,
vajcia a výrobky z nich,
potraviny po záručnej dobe,
znehodnotené potraviny,
nedojedená strava, resp. zvyšky z taniera,
šupy z ovocia a zeleniny,
zvyšky z kvetov a rastlín.

Čo nepatrí do kuchynského bioodpadu
Plastové, sklenené, kovové a iné obalové materiály,
použité jedlé oleje a tuky,
zmesový komunálny odpad,
nebezpečný odpad (oleje, farby a iné).

Ulož ako PDF
Napísal 13. apríla 2021 7:33. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.