reklama

Nový úsek Vážskej cyklomagistrály spojí Piešťany s Novým Mestom nad Váhom a Trenčínom. Dokončený má byť už v tomto roku

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) uspel so žiadosťou o nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) na vybudovanie prvej zo štyroch častí Vážskej cyklomagistrály na svojom území. Cyklocesta je situovaná mimo

Výstavba 3,6 kilometra dlhého úseku na hranici Trenčianskeho a Trnavského kraja z mestskej časti Piešťan Bodona v smere na Hornú Stredu by mala začať po ukončení a kontrole verejného obstávania už koncom tohto leta a trvať asi štyri mesiace. Celková výška oprávnených výdavkov projektu je 490 – tisíc eur, z ktorých len 5 % tvorí finančná spoluúčasť kraja.

Novovybudovaný úsek nadviaže na už existujúci úsek spájajúci Hornú Stredu s Novým Mestom nad Váhom v dĺžke 13,4 km, ktorý dokončili v máji 2018. Cyklisti sa tak dostanú pohodlne a bezpečne z Piešťan až do Nového Mesta nad Váhom.

Navyše, Trenčiansky samosprávny kraj má dokončiť v prvej polovici roka 2021 aj vyše 20-kilometrový úsek medzi Novým Mestom nad Váhom a Trenčínom.

„Po nástupe do župy sme začali projektovať Vážsku cyklomagistrálu, ako jednu z nosných v našom kraji. Zvládli sme náročnú prípravu a o to viac si vážim, že sa nám podarilo získať takmer pol milióna eur z eurofondov na výstavbu jej prvého úseku na území Trnavského kraja, medzi hranicou kraja a Železným mostom v Piešťanoch. Som presvedčený, že podobne úspešní budeme aj v prípade ďalších troch plánovaných úsekov, a teda významne zlepšíme cyklodopravnú aj cykloturistickú infraštruktúru,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Ilustračné foto: TTSK

V rámci schváleného projektu bude vybudovaná, respektíve zrekonštruovaná cyklistická komunikácia. Pribudne aj doplnková cyklistická infraštruktúra, v rámci ktorej bude vybudované cyklistické odpočívadlo s altánkom, lavičkami a stojanmi na bicykle.

Jedným z hlavných cieľov trnavskej župy v oblasti cyklistickej dopravy je podpora udržateľnej mobility, ako aj cestovného ruchu.

Vážska cyklomagistrála by mala tvoriť priame spojenie dôležitých priemyselných sídel, ako sú Piešťany, Horná Streda, Sereď a Hlohovec v celkovej dĺžke 60 kilometrov.

Kraj už podal žiadosť o nenávratný finančný príspevok na úsek Sereď – Šúrovce, ktorá sa aktuálne nachádza v štádiu administratívnej kontroly. Pripravujú sa podobné žiadosti na úseky Šúrovce – Horné Zelenice a Horné Zelenice – Hlohovec. Tieto zámery schválili krajskí poslanci 9. decembra 2020.

„V tejto súvislosti župa priebežne napreduje s majetkovoprávnym vysporiadaním pozemkov pod cyklomagistrálou. Na jar tohto roka sme podpísali dve zmluvy na ich nájom so Slovenským vodohospodárskym podnikom,“ doplnil Jozef Viskupič.

Vážska cyklomagistrála je významnou diaľkovou cykloturistickou magistrálou spájajúcou Strečno a Komárno. Väčšinou vedie po udržiavanej hrádzi rieky Váh, ktorej správcom je Slovenský vodohospodársky podnik.

O vybudovanie jednotlivých úsekov cyklocesty sa postarajú Žilinský, Trenčiansky, Trnavský a Nitriansky samosprávny kraj. Časť magistrály je už vybudovaná, postupne pribúdajú nové úseky.

Po dobudovaní niektorých úsekov a doznačení bude najdlhšou cyklomagistrálou na území Slovenska, od sútoku rieky Váh s Dunajom až k prameňu rieky Čierny Váh.

INFO:


Úsek Horná Streda – Nové Mesto nad Váhom slúži už dva roky

FOTO: TSK

Trenčiansky samosprávny kraj dokončí na jar 2021 vyše 20-kilometrový úsek medzi Novým Mestom nad Váhom a Trenčínom. Po otvorení úseku sa cyklistická verejnosť pohodlne dostane z Hornej Stredy až do Trenčína.

Úsek spájajúci Hornú Stredu s Novým Mestom nad Váhom v dĺžke 13,4 km využívajú cyklisti od mája 2018. Na túto časť trasy nadviaže práve cyklocesta z Piešťan.

Trenčiansky samosprávny kraj už predtým vybudoval aj 4 km dlhý úsek Púchov – Nosická priehrada.


Mapa úseku Vážskej cyklomagistrály medzi Sereďou a Hlohovcom z roku 2018

ZDROJ: TTSK

Ulož ako PDF
Napísal 15. apríla 2021 16:06. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.