reklama

TTSK dokončil prvé kilometre Vážskej cyklomagistrály, spojili Piešťany s Trenčínom. Ďalšie úseky majú pribudnúť pri Hlohovci a Šúrovciach

Trnavský samosprávny kraj odovzdal v piatok 20. mája 2022 do užívania ďalšiu časť Vážskej cyklomagistrály. Ide o 3,6 kilometra dlhý úsek medzi hranicou Trenčianskeho pri Hornej Strede a Trnavského kraja a Železným mostom v Piešťanoch. Celková výška oprávnených nákladov projektu bola 490-tisíc eur, pričom kraj na jeho spolufinancovanie získal nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).

„Vážska cyklomagistrála je jednou z našich nosných cyklotrás, ktorá spája štyri kraje. Som rád, že sme po náročnej projektovej príprave a trojmesačnej výstavbe dnes otvorili jej dôležitý úsek v Trnavskom kraji, ktorý sa napája na ďalšie úseky až do trenčianskej župy. Obyvatelia i návštevníci si vychutnajú jazdu po novom asfalte v dĺžke 3,6 kilometra až do Piešťan. Táto cyklotrasa vznikla aj vďaka príspevku z eurofondov. Podobne budeme financovať výstavbu ďalších úsekov popri toku Váhu,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Vďaka novej ceste sa cyklisti dostanú bezpečne, pohodlne a mimo automobilovej dopravy z Piešťan až do Trenčína. Novovybudovaná cesta priamo nadviazala na už existujúci úsek spájajúci Hornú Stredu s Novým Mestom nad Váhom v dĺžke 13,4 kilometra, ktorý dokončili v máji 2018, vďaka ďalšiemu úseku s dĺžkou viac ako 20 km, dokončenému v polovici roka 2021, môžu cyklisti pokračovať po cyklomagistrále až do Trenčína.


FOTO: TTSK

Na 3,6 kilometra dlhom úseku od hranice Trenčianskeho a Trnavského kraja po Železný most v piešťanskej časti Bodona bola vyasfaltovaná cyklotrasa, ktorá oplýva príslušným dopravným značením.

Súčasťou vybudovanej cyklotrasy je aj cyklistické odpočívadlo, ktoré pozostáva z agátového altánku, lavičiek, stola a dvoch stojanov na bicykle. Okrem toho bude súčasťou odpočívadla aj fotovoltaický panel s dvomi zásuvkami na nabíjanie mobilných zariadení.

Celkový rozpočet projektu predstavoval 490-tisíc eur, z toho nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu tvorí 465-tisíc eur a na 5-percentnom spolufinancovaní sa podieľa župa.

Jedným z hlavných cieľov trnavskej župy v oblasti cyklistickej dopravy je podpora udržateľnej mobility a cestovného ruchu. Vážska cyklomagistrála bude v budúcnosti tvoriť priame spojenie sídel od Hornej Stredy cez Piešťany, Hlohovec až po Sereď v celkovej dĺžke 60 kilometrov.

Ako povedal župan Viskupič, „získali sme nenávratný finančný príspevok v hodnote 385-tisíc eur na 1,7-kilometrový úsek Vážskej cyklomagistrály medzi Sereďou a Šúrovcami, s výstavbou ktorého chceme začať v letných mesiacoch tohto roka. Očakávame schválenie financovania výstavby úseku medzi Šúrovcami a mostom Siladice v dĺžke 5,4 kilometra. Pripravujeme žiadosti o eurofondy na úseky spájajúce Šúrovce, Horné Zelenice a Hlohovec s dĺžkou takmer osem kilometrov.“


Vážska cyklomagistrála v úseku za Hornou stredou v smere na Nové Mesto nad Váhom

FOTO: trnava-live.sk / Patrik Pokorný

INFO

Vážska cyklomagistrála je významnou diaľkovou cykloturistickou magistrálou spájajúcou Strečno a Komárno. Väčšinou vedie po udržiavanej hrádzi rieky Váh, ktorej správcom je Slovenský vodohospodársky podnik.

O vybudovanie jednotlivých úsekov cyklocesty sa postarajú Žilinský, Trenčiansky, Trnavský a Nitriansky samosprávny kraj. Časť magistrály je už vybudovaná, postupne pribúdajú nové úseky.

Po dobudovaní niektorých úsekov a doznačení bude najdlhšou cyklomagistrálou na území Slovenska, od sútoku rieky Váh s Dunajom až k prameňu rieky Čierny Váh.


Mapa úseku Vážskej cyklomagistrály medzi Sereďou a Hlohovcom z roku 2018, v tomto roku majú postaviť prvý úsek zo Serede do Šúroviec

Zdroj: TTSK

Ulož ako PDF
Napísal 22. mája 2022 7:47. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.