reklama

Odštartovala výstavba vyše päťkilometrového úseku Vážskej cyklomagistrály medzi Šúrovcami a Siladicami

Trnavský samosprávny kraj začal s výstavbou ďalšieho úseku Vážskej cyklomagistrály medzi Šúrovcami a Siladicami. Na vybudovanie 5,4-kilometrového úseku získala župa nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) vo výške 1,2 milióna eur. Budúca cyklotrasa nadviaže na nedávno postavený úsek spájajúci Šúrovce a Sereď.

„Ako sme avizovali, púšťame sa do výstavby ďalšej časti Vážskej cyklomagistrály, a tentokrát ide o 5,4-kilometrov dlhý úsek zo Šúroviec po most v Siladiciach. Našou ambíciou je pokračovať s cyklotrasou popri Váhu smerom na sever až po Hlohovec,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič s dovetkom, že v zmysle zmluvy by mala byť cyklotrasa hotová do 7 mesiacov od začiatku prác.

FOTO: TTSK

Úsek cyklotrasy sa začína pri Šúrovciach v časti Valtov Šúr v miestach, kde župa pred niekoľkými mesiacmi dokončila výstavbu 1,7 kilometra dlhej cyklotrasy smerom zo Serede.

Viesť bude po korune ochrannej hrádze Váhu a končiť sa bude pri moste ponad Horný Dudváh pri obci Siladice. Na cyklotrase vznikne aj cyklistické odpočívadlo zložené z prístreška, dvoch stojanov, štyroch lavičiek a informačnej tabule. Osadené bude aj zariadenie na sčítanie cyklistov.

Na výstavbu cyklotrasy medzi Šúrovcami a Siladicami získala župa nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) vo výške 1,2 milióna eur pri päťpercentnom spolufinancovaní. Župa zrealizovala verejné obstarávanie na zhotoviteľa, v ktorom uspela spoločnosť SKANSKA SK s ponukou 1,2 milióna eur.

V polovici februára 2023 dokončili výstavbu úseku medzi Sereďou a Šúrovcami v dĺžke 1,7 kilometra.

Župa pripravuje žiadosti o eurofondy na úseky Vážskej cyklomagistrály spájajúce Šúrovce, Horné Zelenice a Hlohovec v celkovej dĺžke takmer osem kilometrov.

Vážska cyklomagistrála je významnou diaľkovou cykloturistickou magistrálou spájajúcou Strečno a Komárno. Väčšinou vedie po udržiavanej hrádzi rieky Váh, ktorej správcom je Slovenský vodohospodársky podnik.

Koncom mája 2022 odovzdala trnavská župa do užívania 3,6-kilometrový úsek Vážskej cyklomagistrály medzi hranicou Trenčianskeho a Trnavského kraja a Železným mostom v Piešťanoch.

Trnavská župa pripravuje aj výstavbu cyklotrasy od automobilky Stellantis do Zavara, vrátane samostatnej lávky ponad diaľnicu D1, na realizáciu projektu získala v máji 2023 prostriedky z Plánu obnovy.

Práve výstavba bezpečnej cyklocesty z Trnavy do Zavara a následne do Šúroviec má zabezpečiť pripojenie Trnavy na Vážsku cyklomagistrálu.

Magistrála vedie mimo bežných komunikácií určených pre motorové vozidlá, pretože je umiestnená na jestvujúcej hrádzi brehov rieky Váh.

Ulož ako PDF
Napísal 31. mája 2023 14:52. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.