reklama

Výstava Adama Tománka v Galérii Výklad na pešej zóne upozorní na odvrátenú stranu firemných kultúr a praktík moci

Vo štvrtok 10. júna 2021 sa uskutoční v Galérii Výklad na trnavskej pešej zóne vernisáž výstavy Fair Work/Trade? autora Adama Tománka.

Adam Tománek sa vo svojej inštalácii Fair Work/Trade? zaoberá vzťahom človeka, práce, hodnoty a ocenenia v kultúre neskorého kapitalizmu. Inšpiroval ho príbeh upratovačky, matky štyroch detí a jej odhodlania vybojovať lepšie platové podmienky, než len minimálnu mzdu, u vedenia firmy.

Autor tento príbeh transformuje do podoby grafických listov vytvorených technikou linorytu s motívmi prostredí továrenských alebo kancelárskych interiérov nesúcich skľučujúci nádych. Ich tlač uchopil ako perfomanciu odkazujúcu na zamestnanie spomenutej upratovačky.


Adam Tománek

Príbeh jednotlivca, ktorý vyznieva na prvý pohľad banálne, ale odhaľuje odvrátenú stranu firemných kultúr a praktík moci. Ukazuje sa tu tiesnivosť a neistota pri hľadaní východiska z existenciálnej a niekedy aj existenčnej núdze, ale zároveň aj malé víťazstvo jedného človeka.

Adam Tománek (1995) je študentom magisterského odboru v ateliéri nových médií (Kateřina Olivová a Darina Alster) na pražskej AVU. Bakalárske štúdium absolvoval na brnenskej FaVU VUT (ateliér intermédií pod vedením Pavla Stereca a ateliér maľby pod vedením Petra Kvíčaly).

Študoval tiež v Lotyšsku na Latvias Māklas Akadēmia (Andris Eglītis). Vo svojej tvorbe sa zameriava na témy súvisiace s prácou, vykorisťovaním, životným prostredím a aktivizmom.

Projekt, ako aj chod galérie na rok 2021, z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Peter Molari

Autor: Adam Tománek
Názov výstavy: Fair Work/Trade?
Miesto konania: Galéria Výklad, Hlavná 10, Trnava
Kurátor: Peter Molari
Vernisáž: 10. 6. 2021 o 18:00 hod.
Trvanie výstavy: 11. 6. 2021 do 10. 7. 2021

Ulož ako PDF
Napísal 4. júna 2021 9:58. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Pozvánky, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.