reklama

Červeník opäť ožije folklórom

Po ročnej prestávke sa v obci Červeník uskutoční 55. ročník Slávností spevu, hudby a tanca Červeník 2021. Organizátori podujatia pristúpili k zmene programovej dramaturgie a červenícke slávnosti sa po programovej stránke vracajú tam, kde kedysi začínali.

Folklórne vystúpenia, koncerty dychových hudieb, tradičné remeslá, to všetko je pripravené pre návštevníkov od piatka 6. do nedele 8. augusta 2021 v Červeníku. V pondelok 9. augusta budú na programe ešte „dozvuky“ pri šenku.

V piatok odštartuje v amfiteátri pilotný ročník Verešvárskeho tanečného domu pod holým nebom. Tradícia tanečných domov je dávno rozšírená aj v našich končinách, na folklórnych festivaloch väčších formátov, pravidelných stretnutiach tanečných nadšencov, či rôznych školeniach a táboroch.

Tanečný dom je miesto kde nie je divák a účinkujúci. Je to miesto, kde sú všetci tanečníci, speváci a aj muzikanti. Je to interaktívne miesto, ktoré dáva priestor všetkým, ktorí si z chuti zaspievajú, zahrajú a zatancujú.

Taneční lektori Pavel Matulay a Kristína Polachová budú vyučovať čardáš z Horných Orešian, o hudobnú zložku sa postarajú ľudová hudba Univerzitného folklórneho súboru Trnafčan a Ľudová hudba Milana Berkyho z Banskej Bystrice.

V sobotu program začína na ARTpódiu pri Zvonici súčasťou ktorého bude aj diskusia na tému Ľudová inštrumentálna hudba na juhozápadnom Slovensku a jej vývoj, ktorej hosťom bude etnomuzikológ Peter Obuch.

Diváci sa môžu tešiť na vystúpenia dychových hudieb Verešvaranka z Červeníka, Rovina z Veľkých Kostolian a Hrnčarovani z Hrnčiaroviec nad Parnou.

V programovom bloku Tradícia je dar, sa predstaví Pastierka kultúra na Dolnom Považí, Tradičné ľudové umelecké remeslá Leopoldov a zahrá Muzika Heskovci z Červeníka. Súčasťou je aj 39. ročník Behu zdravia ulicami Červeníka, o pohár predsedu Coop Jednoty Trnava SD, s divácky obľúbeným sprievodom mažoretiek a dychového orchestra z Novej Dubnice.

Pre najmenších návštevníkov sú pripravené tvorivé dielne ,,Malí remeselníci“ , ktoré sú zamerané tradičné ľudové remeslá. Hudobné vstupy pokračujú aj večer s domácimi kapelami The Blue Wings, Omega Club Červeník a ľudovou hudbou Milana Berkyho z Banskej Bystrice.

V amfiteátri sa večer o 20,30 hod predstaví Radošinské naivné divadlo s najnovšou hrou Stanislava Štepku – Pán strom – príbehy o živých a našich, v réžií Ondreja Spišáka.

Nedeľný program pokračuje najprv pri Zvonici programovým blokom Verešvárska zvonica to je moja muzika kde účinkujú Mužská spevácka skupina Škrupinka z Trenčína, Klub slovenského folklóru Mestečko Leopoldov, Malí a Mladí huslisti,  Muzika Heskovci a Verešvárski muzikanti a speváci z Červeníka.

Od Zvonice pôjde krojovaný sprievod obcou do amfiteátra na galaprogram pri príležitosti Dňa úcty k poľnohospodárom a Medzinárodného družstevného dňa, v ktorom sa predstavia dedinská folklórna skupina Špačinčanka zo Špačiniec, domáca dychová hudba Verešvaranka a dedinská folklórna skupina Verešvaran, ľudová hudba Chudobovci z Oravskej Lesnej, mužská spevácka skupina Škrupinka z Trenčína, dychová hudba Májovanka z Holíča a na záver sa predstaví víťaz I. série Zem spieva, folklórny súbor Urpín z Banskej Bystrice, s profilovým programom ,,Medzi dvoma vŕšky.“

Po skončení program pokračuje zábavou ,,Veselo pri Zvonici“, s muzikantmi a spevákmi z dychovej hudby Májovanka.

V pondelok bude v Červeníku doznievať atmosféra slávností, počas ktorej ešte na rozlúčku s tohtoročnými slávnosťami zahrajú Verešvárski muzikanti.

Počas soboty a nedele bude sprístupnená Stála národopisná výstava ľudových odevov a nástrojov z Červeníka, tiež súkromná zbierka Dedičstvo predkov.

Organizátormi podujatia sú Obec Červeník, Trnavský samosprávny kraj, , COOP Jednota Trnava SD, Trnavské osvetové stredisko, Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora v Trnave a Dolnopovažské združenie Pramene Červeník.

Podujatie Slávnosti spevu, hudby a tanca z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Podujatie sa koná pod záštitou župana Trnavského samosprávneho kraja.

Veronika Behúlová
Trnavské osvetové stredisko

Ulož ako PDF
Napísal 3. augusta 2021 12:20. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Pozvánky, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.