reklama

Husle a bicie nástroje: netradičný koncert klasickej hudby

Kultúrne centrum Malý Berlín pozýva na nezvyčajný koncert Slovenky Lucie Harvanovej a Bulhara Kirila Stoyanova. Pôjde o ďalší z koncertov súčasnej klasickej hudby pod hlavičkou b minor. Tentoraz budú znieť skladby zložené alebo upravené pre spojenie husiel a bicích nástrojov.

Lucia Harvanová (husle) a Kiril Stoyanov (bicie nástroje) sa spoznali ako kolegovia v orchestri Slovenskej filharmónie a začali spolupracovať aj ako komorní hráči v duu, ktoré je svojim obsadením jedinečné. Takýchto by ste na celom svete našli naozaj len niekoľko a keďže literatúra pre husle a bicie nástroje takmer neexistuje, dvojica dôkladne hľadala vlastné aranžmány, ktoré by vystihovali pôvodné skladby v podaní ich nástrojov.

Obaja zbožňujú tango, preto sa v programe, môžete tešiť na niekoľko naozaj temperamentných skladieb, ale odznie napr. aj nádherná gruzínska skladba Yellow leaves od filmového skladateľa Giya Kancheli či upravený 44 Duet pre dve husle od Bélu Bartóka.

Na koncerte zaznie viac ako desiatka bicích nástrojov, ktorých je Stoyanov skutočný majster.

Tento talentovaný Bulhar, ktorý na Slovensku žije už desať rokov, je však aj skladateľom a budete si môcť vypočuť napr. aj jeho kompozíciu Madrigal a bulharský tanec.

Hráčku na husle Luciu Harvanovú môžu diváci poznať z jej pôsobenia v Slovensko národnom divadle. Husliam sa začala venovať už ako štvorročná. Našťastie jej to vydržalo a po pôsobení v Slovenskej filharmónii sa v tomto roku stala prvou koncertnou majsterkou SND.

Koncert sa koná v nedeľu 19. septembra o 19.00 h v kultúrnom centre Malý Berlín na Štefánikovej 4. Vstupné v online predpredaji je 5 €, na mieste sa budú vstupenky predávať pol hodinu pred začiatkom za 8 €.

Podujatie sa bude konať v režime Základ, bude teda prístupné pre všetkých. O bezpečnostných opatreniach na podujatiach v Malom Berlíne si môžete prečítať na ich webovej stránke (https://www.malyberlin.sk/bezpecne-na-kulturu-2)

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a mesto Trnava.

Ulož ako PDF
Napísal 17. septembra 2021 8:03. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Pozvánky, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.