reklama

Rodinné vinárstva veria v návrat tradičných degustácií a posedení pri víne

Počas ostatných dvoch rokov sa naše návyky prispôsobili opatreniam, ktoré nám neumožňovali návštevu našich lokálnych dodávateľov vína alebo obľúbeného vinobrania, a tak sme si ho mohli vychutnať len v súkromí nášho domova. Vinárstva z regiónu svetových vín – Regiónu Trnava prezradili, aký bol pre nich tento ročník, či majú brány stále otvorené a aj to, ako budú pokračovať v degustáciách a osobných stretnutiach s návštevníkmi.

Vinárstva v Trnave a okolí majú rodinnú tradíciu, či už ide o tie s niekoľko storočnou históriou alebo o mladé vinárstva, pre ktoré sa toto remeslo stalo rodinným „projektom“ len nedávno. Niektoré sa inšpirovali aj príbehmi z malokarpatskej oblasti, ktoré stále žijú v pamäti domácich obyvateľov.

Takým je aj vinárstvo Terra Parna, ktoré v sebe spája storočnú tradíciu vinohradníctva v Ružovej doline, o ktorej kedysi písal už František Hečko v svojom románe Červené víno, a modernú minimalistickú architektúru.

Dominantnou odrodou vinárstva rodiny Zvolenských zo Suchej nad Parnou sa stal Modrý Portugal a to z úcty k tradícii jeho pestovania v tejto oblasti.


Terra Parna

FOTO: Región Trnava

„Tajomstvo, ako ho dopestovať k plnému vínu, nám prezradili starí vinári a domáci z Ružovej doliny. Je to kvalita na úkor kvantity, čo sa stalo i naším mottom. Preto v období, keď sa do bobúľ začnú sústreďovať aromatické látky a farbivá, zostrihneme z každého kríčka časť strapcov na zem. Je to pre nás smutný pohľad, vidieť časť úrody na zemi, no vieme, že sa odtiaľ vrátia zase do pôdy a do chuti nášho vína. Strapce, ktoré ostanú visieť, sú potom o to intenzívnejšie a kvalitnejšie,“ hovorí o Modrom Portugale Ivana Sokolovská a dodáva, že „momentálne sme dokončili staršiu historickú vilu, ktorá prešla odbornou rekonštrukciou. A to tak, aby boli zachované jej dôležité architektonické prvky, ktoré sú pre Ružovú dolinu veľmi špecifické. Na jej terase by si mali naši zákazníci, dúfame že už budúci rok, vychutnať s priateľmi pohár vínka tak, ako tomu bolo kedysi dávno v tejto oblasti“.

Rodinné vinárstvo manželov Margity a Ladislava Šebovcov nesie názov Karpatská Perla. Nachádza sa v Šenkviciach s výhľadom na vlastné vinice na malokarpatských svahoch nad Modrou.

„Momentálne sme zozbierali už asi tretinu úrody, hrozno je veľmi pekné, zdravé a množstvo je porovnateľné s predchádzajúcim rokom,“ hovorí Margita Šebová, majiteľka vinárstva Karpatská Perla a dodáva, že „kyseliny sa držia aj pri vyššej cukornatosti hrozna, čo je pre biele odrody výborné. Pokiaľ nám počasie vydrží, môže byť tento ročník nadpriemerný“.

Pre vinárstvo je vždy najväčšou odmenou návšteva jeho odberateľov. V Karpatskej Perle tak mohli návštevníci ochutnať vína z ich produkcie od júna, počas celého leta až do jesene.

„Držíme sa súčasných platných pravidiel a robíme ochutnávky pre menšie skupiny ľudí,“ vysvetľuje Margita Šebová. „Pandémia návštevnosť vinárstva ovplyvnila a to predovšetkým v období, kedy mohli byť otvorené iba potraviny a drogérie. Taktiež to ovplyvnila skutočnosť, že boli zatvorené okresy a niektorí zákazníci, ktorí cestovali za kvalitným vínom osobne, nemohli prísť. Veríme, že im to budeme môcť vynahradiť,“ dodáva.

Známym vinárstvom dvoch priateľov, ktorí si pred skoro štvrť storočím založili spoločný podnik, je Víno Mrva & Stanko. Začínali s cieľom vyrábať vína u nás dovtedy nie veľmi známych ovocných tónov.

Od výroby prvých 12-tisíc fliaš v rodinnej pivnici v Zelenči sa vypracovali na vlastný vinársky závod v Trnave s produkciou 350-400 tisíc fliaš ročne, ktorý sa pýši nielen adresou Námestie Vladimíra Mrvu a Námestie Petra Stanka, ale aj vinotékou, archívom a vlastnými pivnicami.

Aj vinárstvo Víno Mrva&Stanko zasiahol mierny pokles predaja za minulé obdobie. „Sme vďační, že naši dlhoroční klienti prejavili to, že sú verní našej značke. Keď na jeseň nemohli prísť vína ochutnať k nám, objednávali si ich cez internet,“ konštatuje Peter Stanko s dovetkom, že „osobnú degustáciu s výkladom a prehliadkou nášho vinárstva online nákup nenahradí“.

Aj preto v letných mesiacoch zaznamenalo vinárstvo opätovný záujem o degustácie, ktoré organizujú v menších skupinách aj počas jesene. „Tradične sme robili tristo degustácií ročne a veríme, že sa tie časy opäť vrátia,“ dopĺňa Vladimír Mrva.


Vladimír Mrva (vľavo) a Peter Stanko

FOTO: Región Trnava

Malé rodinné vinárstvo Vína z Mlyna s niekoľko storočnou tradíciou rodiny Demovičovcov a Soósovcov nadviazalo na históriu svojich predkov. Vyrába autentické vína z vlastných viníc rozprestierajúcich sa v chotári obce Doľany.

Vína nie sú počas výroby upravované a svoj potenciál rozvíjajú prirodzeným zrením bez urýchľovania. Ako prezrádza aj názov vinárstva, sídli v mlyne zo 16. storočia a jeho návšteva vás doslova prenesie v čase. Za citlivý prístup k rekonštrukcii získalo vinárstvo v roku 2010 „Ocenenie za príkladnú obnovu“, ktoré udeľuje Academia Istropolitana Nova.

Ako hodnotí Tomáš Soós z vinárstva Vína z Mlyna, „úroda viniča bola tento rok dobrá, je ho menší objem, ale zato je vysoká kvalita“. Predaj vín už hodnotí v kontexte predošlých pandemických rokov. „Prišli sme o tých, ktorí chodili na podujatia a ochutnávky, ale sme vďační za dopyt domácich a kupujúcich z trnavského regiónu, ktorí nás v tomto období podržali,“ dodáva.

Mnohí milovníci vína, ktorí boli zvyknutí navštevovať svojich lokálnych vinárov, a tak podporovať turizmus na Slovensku, teraz o túto možnosť prišli.

„Rozhodli sme sa preto priniesť ľuďom so záujmom o kvalitné slovenské vína od domácich pestovateľov lokálny vinársky balíček. Nachádza sa v ňom výber tých najlepších vín zo štyroch rozličných vinárstiev z Regiónu Trnava,“ približuje Alexander Prostinák, zastupujúci výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.

Exkluzívny počet vinárskych balíčkov sa organizácia rozhodla dať do predaja cez stránku regiónu Trnava a balíček je zároveň dostupný ako suvenír pre návštevníkov Trnavy v Turistickom informačnom centre v Mestskej veži.

„Sme radi, že ľudia chcú podporiť svojich lokálnych producentov a veríme, že sa čoskoro vydajú do vinárstiev aj osobne,“ vyjadruje nádej Prostinák.

V balíčku sa nachádzajú štyri vína, každé od iného vinára z regiónu Trnava. Je to výber rodinných vinárstiev s príbehom, ktoré vyrábajú vína svetovej kvality. Terra Parna – Modrý Portugal, Víno Mrva & Stanko – WMC Chardonnay, Karpatská Perla – Devín, Vína z Mlyna – Svätý Leonard. 


Vinárstvo Vína z Mlyna

FOTO: Región Trnava

Ulož ako PDF
Napísal 15. októbra 2021 14:56. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Spoločnosť, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.