reklama

Ministerstvo životného prostredia ocenilo trnavskú samosprávu za úpravu Študentskej ulice

Ministerstvo životného prostredia SR ocenilo projekt Mesta Trnava Bezpečná Študentská ako efektívne trvalé opatrenie. Ceny udeľoval rezort životného prostredia za aktivity Európskeho týždňa mobility.

Národnú súťaž o Cenu ETM vyhlasuje Ministerstvo životného prostredia SR a národný koordinátor kampane Slovenská agentúra životného prostredia. Ocenenie do rúk primátora Petra Bročku odovzdal minister životného prostredia Ján Budaj.

Zákaz státia motorových vozidiel na Študentskej ulici začal platiť 25. mája 2021, úpravu schválil Okresný dopravný inšpektorát v Trnave. Rozhodnutie vyvolalo medzi Trnavčanmi zmiešané reakcie.


Odovzdávanie ocenenia

FOTO: Mesto Trnava

Nespokojnosť so zmenou vyjadrovali rezidenti Študentskej a okolitých ulíc, ako aj vodiči, ktorým zanikli v dotyku centra možnosti parkovania a ako tomu bolo v mnohých prípadoch aj v minulosti, bez dostatočnej náhrady. Hoci v tomto prípade neprišlo k zrušeniu parkoviska, ale k zákazu státia na miestnej komunikácii.

Úľavu pocítili cyklisti, pretože počas jazdy v tesnom dotyku zaparkovaných áut sa oprávnene obávali, že niektorý z vodičov náhe otvorí dvere a dôjde k nehode.

Pre odstavené autá zostala cyklistom možnosť jazdiť len popri stredovej čiare, čo zase znervózňovalo vodičov, ktorí pre nedostatok priestoru medzi obrubníkom na ľavej strane cesty a cyklistom jazdicim pri stredovej čiare predbiehali často len s obtiažami a veľmi natesno.

„Vyhradenie pravého jazdného pruhu pre cyklistov zvýšilo bezpečnosť na frekventovanej Študentskej ulici. Nachádzajú sa tu tri školy, ktoré navštevuje množstvo študentov a denne po nej prejdú tisíce vozidiel a desiatky autobusov. Po novom už stovky ľudí na bicykloch či kolobežkách nemusia jazdiť po chodníkoch zo strachu z premávky, a ohrozovať tým chodcov. Táto úprava bola jednoznačne dobrým krokom, čo teraz potvrdili aj odborníci v tejto oblasti,“ skonštatoval primátor Trnavy Peter Bročka.


Študentská ulica ešte s autami parkujúcimi v pravom jazdnom pruhu

FOTO: Mesto Trnava

S pozitívnou spätnou väzbou sa stretli aj samotné aktivity trnavskej samosprávy v rámci Európskeho týždňa mobility. Pod heslom Spravme kroky v správnom čase ich medzi 16. a 22. septembrom 2021 pripravilo a koordinovalo Zdravé mesto Trnava. Do Trnavy priniesli napr. mapu pešej dostupnosti, tzv. walkability map, motivovali verejnosť k obedným prechádzkam, Radlinského ulicu počas Dňa bez áut zmenili na pešiu zónu s poobedňajším programom venovaným udržateľnej mestskej mobilite.

Európsky týždeň mobility je iniciatíva zameraná na udržateľné formy dopravy v mestách. Každoročne ju organizuje Európska komisia a jej cieľom je motivovať samosprávy a organizácie k aktivitám vedúcim k zlepšeniu kvality ovzdušia a životného prostredia, pričom vytvára priestor na vzájomnú inšpiráciu a zdravú súťaživosť.

Mesto Trnava sa tohtoročnej témy Bezpečne a zdravo udržateľnou dopravou venovalo prostredníctvom štyroch ústredných motívov, ktorými boli duševné a fyzické zdravie, bezpečnosť a pandémiu koronavírusu.

Ulož ako PDF
Napísal 20. októbra 2021 21:29. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.