reklama

Trnavská charita pomáha Ukrajincom v novootvorenom Centre podpory

Ľudia z Ukrajiny, ktorí našli v Trnave dočasné útočisko pred vojnou, môžu vyhľadať pomoc v novootvorenom Centre podpory. Zriadila ho Trnavská arcidiecézna charita, priestory jej poskytlo Mesto Trnava.

Zamestnanci charity asistujú odídencom z Ukrajiny v novootvorenom centre pri riešení situácií, ktoré denne prináša život.

Pomáhajú im zorientovať sa v cudzom prostredí, komunikovať s úradmi, nájsť prácu či umiestniť deti do slovenských škôl. Najzásadnejšie je však ubytovanie, o ktoré mnohí v týchto dňoch prichádzajú.


Zástupcovia Trnavskej arcidiecéznej charity a tím Centra podpory pred priestormi na Františkánskej ulici 3 v Trnave, v ktorých ľudia z Ukrajiny nájdu pomoc a asistenciu

FOTO: Darina Kukuľová – Kvetanová

„V prvých troch týždňoch fungovania centra sme vyriešili viac ako osemdesiat žiadostí. Denne komunikujeme s úradmi, ubytovateľmi, zamestnávateľmi ako aj s ďalšími pomáhajúcimi organizáciami. Vďaka skladu solidarity, ktorý Trnavská arcidiecézna charita prevádzkuje, dokážeme týmto ľuďom vydávať aj potravinovú a materiálnu pomoc,“ hovorí za Trnavskú arcidiecéznu charitu koordinátor Centra podpory Lukáš Cerovský.

Z Doneckej oblasti ušli pred vojnou Olena a jej 16-ročná dcéra. Vďaka rehoľným sestrám našli útočisko v Trnave, kde sa stretli s Olenou z Charkova a jej 17-ročným synom. Obe ženy prišli do charitného Centra podpory s prosbou o pomoc pri hľadaní nového ubytovania a práce. Dnes sú zamestnané a aj s deťmi bývajú v spoločnej domácnosti.

Práve ženy s deťmi využívajú služby Centra podpory najčastejšie. Aj preto pripravuje Trnavská arcidiecézna charita ďalšie aktivity, ktorými im chce pomôcť pri integrácii.

„Počas leta chceme pre deti organizovať tábory a výlety. Veľmi potrebné sú tiež kurzy slovenského jazyka, aktuálne by ich využilo päťdesiat žien a dvadsaťpäť detí,“ hovorí sociálna pracovníčka Lenka Peřinová.

Trnavské Centrum podpory je otvorené počas pracovných dní od 9. do 15. hodiny. Nachádza v priestoroch na Františkánskej ulici 3, ktoré Trnavskej arcidiecéznej charite bezplatne poskytlo Mesto Trnava.

Spolu dvadsaťpäť centier podpory zriaďuje Slovenská katolícka charita v rôznych mestách Slovenska vďaka finančnej podpore medzinárodnej organizácie Caritas Internationalis, ktorej je súčasťou.


Trnavský arcibiskup Ján Orosch posväcuje Centrum podpory

FOTO: Darina Kukuľová – Kvetanová

Ulož ako PDF
Napísal 28. júna 2022 17:16. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Spoločnosť, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.