reklama

Riešením situácie na križovatke Zavarskej a obchvatu má byť mimoúrovňová križovatka

Zložitú dopravnú situáciu na križovatke Zavarskej ulice s obchvatom má vyriešiť výstavba mimoúrovňovej križovatky. S touto alternatívou súhlasí Trnavský samosprávny kraj, ktorý v septembri 2022 vydal kladné stanovisko k predloženej štúdii. Spomedzi spracovaných alternatív župa odporučila riešenie, ktoré je v súlade s územným plánom Mesta Trnava, teda realizáciu mimoúrovňovej križovatky.

„Zástupcovia Logistického centra Trnava vypracovali štúdiu uskutočniteľnosti mimoúrovňovej križovatky, ktorá má výrazne zvýšiť bezpečnosť motoristov na obchvate Trnavy. K predloženému dokumentu sme vydali kladné stanovisko a odporučili sme alternatívu, ktorá počíta s premostením obchvatu. Investor v nasledujúcej fáze vypracuje ďalšie stupne projektovej dokumentácie,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Štúdiu zabezpečuje spoločnosť Logistické centrum Trnava, ktorá vlastní pozemky pri obchvate Trnavy. Súčasne reaguje na výstavbu novej dopravnej infraštruktúry vo vznikajúcej rezidenčnej štvrti a na plánované zmeny územného plánu mesta.


Križovatka Zavarskej ulice s obchvatom

FOTO: TTSK

Pripojenie na obchvat zo Zavarskej cesty, ako aj prejazd na druhú stranu smerom k skládke a obci Zavar, vodičom komplikuje hustá doprava na obchvate. Vznikajú tak nielen kolóny, ale aj nebezpečné situácie, kedy sú vodiči nútaní riskovať.

V úseku križovatky na obchvate platí obmedzená rýchlosť, no mnohí ju nedodržiavajú, čo výjazd zo Zavarskej ulice značne sťažuje.

„Som rád, že proces sa hýbe v súlade s dohodami, ktoré vyplynuli z viacnásobných rokovaní aj za účasti župy. Myslím si, že sme na dobrej ceste k realizácii tohto projektu. Kľúčovým v tomto bude finančný príspevok štátnej Slovenskej správy ciest, ktorá spravuje obchvat ako cestu I. triedy,“ dodal župan Viskupič.

Projekt sa aktuálne pripravuje na základe memoranda o spolupráci medzi Logistickým centrom Trnava a Mestom Trnava z apríla 2021. Župa však poskytuje maximálnu súčinnosť a sa snaží proces akcelerovať vzhľadom na dôležitosť komunikácie pre dopravu v celom kraji.

Trnavský samosprávny kraj v septembri minulého roka dokončil rekonštrukciu vyťaženého, 1,6-kilometra dlhého úseku bývalej panelovej cesty III. triedy, ktorý leží na uliciach Zavarská a Koniarekova, v hodnote 551-tisíc eur.

Ulož ako PDF
Napísal 30. septembra 2022 10:10. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.