reklama

Na Katarínke sa opäť zapoja do projektu Noc kostolov

Dobrovoľníci a priaznivci z projektu Katarínka sa aj tento rok zapoja do projektu Noc kostolov. Podujatie sa uskutoční v piatok 10. júna a spolu s Katarínkou sa doň zapoja aj ďalšie kostoly a dobrovoľnícke iniciatívy z rôznych oblastí Slovenska.

Katarínkovci pripravujú pre širokú verejnosť zaujímavý program, medzi ktorým nebude chýbať svätá omša, komorný koncert, ako aj nočné sprevádzanie a názorné ukážky techník konzervácie tejto kultúrnej pamiatky.

Podujatie na Katarínke začne podvečer o 18:00 voľným programom a od 19:45 bude v lodi kostola sv. Kataríny celebrovaná svätá omša.

Účasť na svätej omši prisľúbil tiež trnavský arcibiskup Ján Orosch. V danom čase bude vysielaný priamy prenos v TV Lux. Od 21:00 bude ruinami kostola a kláštora znieť operný spev Zuzany Barochovej a skladby Ave Maria, Panis angelicius a ďalšie.

DSC_0082

DSC_0116
Informácie nájdete aj na www.katarinka.sk

Od 21:30 bude paralelne prebiehať program v podobe nočného sprevádzania o histórii a súčasnosti tohto miesta, názornými ukážkami techník murovania a škárovania s dôrazom na dobové postupy zo 17. storočia. Pre návštevníkov pripravia dobrovoľníci jednoduché občerstvenie v podobe teplého čaju a mastných chlebov s cibuľou.

Rovnako nebude chýbať priestor pre tichú modlitbu pri sviečkach. V prípade nepriaznivého počasia bude podujatie organizované v menšom rozsahu, avšak svätá omša prebehne v plnom režime.

Priaznivci a návštevníci s autom sa na Katarínku dostanú odbočením na lesnú cestu medzi obcami Dechtice a Naháč, až po záchytné parkovisko. Návštevníkov prichádzajúcich od parkoviska čaká príjemná pešia prechádzka (približne 20 min.) lesnou cestičkou osvetlenou sviečkami pri jednotlivých zastaveniach.

Na Katarínku sa dá prísť taktiež po modrej turistickej značke z obce Naháč (40 min.), z obce Dobrá Voda (1h 20 min.), alebo po žltej turistickej značke z obce Dechtice (1h 20 min.). Tohtoročné motto podľa hlavných organizátorov Noci kostolov znie: „Jeho brány sa cez deň nezavrú a NOC tam nebude“. (Zjv. 21,25).

Záchranu kostola a kláštora sv. Kataríny organizuje občianske združenie Katarínka v spolupráci so Združením kresťanských spoločenstiev mládeže.

Zrúcanina kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej sa nachádza v CHKO Malé Karpaty, medzi obcami Dechtice a Naháč.

Počas 22 rokov existencie projektu sa na dobrovoľníckych táboroch zúčastnilo 1531 dobrovoľníkov, ktorí sa venovali záchrane historickej pamiatky a zveľaďovaniu blízkeho okolia.

Na konzervovanie ruín sa využívajú dobové techniky murovania, škárovania, kresania dubových trámov, či vlastnoručne tesaný rumpál.

V nasledujúcej sezóne bude prebiehať oprava hlavíc pilierov, konzervácia múrov v presbytériu, archeologický výskum, dokončovacie práce vo veži a osadenie točitého schodiska za účelom zriadenia vyhliadky.

Noc kostolov 2016_plagat

Ulož ako PDF
Napísal 7. júna 2016 7:57. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Pozvánky, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.