reklama

Mesto vypísalo verejnú súťaž na realizáciu zámeru ozelenenia lávky pri poliklinike

Zámer ozelenenia lávky na Starohájskej ulici pri poliklinike pripravuje mesto už takmer štyri roky. Pred pár dňami zverejnila radnica súťažné podklady verejnej súťaže na realizačné práce. Predpokladaná cena zákazky je 460-tisíc eur s DPH, sumu zrejme znížia prípadné ponuky účastníkov tendra.

Väčšinu nákladov na projekt, takmer 400-tisíc eur, má pokyrť príspevok zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Ozelenenie a tienenie lávky na Starohájskej ulici rieši mesto v rámci projektu Mestá odolné na dopady zmeny klímy a Adaptačného plánu mesta Trnava na dopady zmeny klímy – vlny horúčav, ktorého cieľom je zníženie zraniteľnosti mesta na predpokladané zvyšovanie častosti a intenzity horúčav.

Projekt navrhuje sústavu tieniacich konštrukcií, ktoré v kombinácii s vegetáciou a drevenými lamelami vytvoria na lávke zatienené miesta a uľahčia pohyb osôb hlavne v čase horúčav.


Tieň ponad lávku vytvoria konštrukcie so zeleňou

„Konštrukcie sú osadené na južnej strane lávky a zachytia tak maximum slnečného žiarenia. Na zosilnenie účinnosti sú drevené lamely osadené šikmo, tak aby čo najviac bránili prieniku slnečných lúčov. Po konštrukciách sa budú ťahať popínavé rastliny, ktoré účinok tienenia v letných mesiacoch zosilnia,“ uvádza sa v projekte ozelenenia lávky.

Tieniacie konštrukcie majú priniesť dizajn, ktorý bude nielen funkčný, ale aj zaujímavý a estetický.

„Nepravidelne vertikálne línie konštrukcií evokujú kmene stromov a výplň z dierovaného plechu dodáva konštrukcii pocit plnosti v dobe, keď ešte nie je porastená popínavými rastlinami. Výplne z dierovaného plechu vytvárajú svojim farebným členením vo vertikálnom smere zelený gradient evokujúci rast zelene,“ približuje projektová dokumentácia.

Tieniace konštrukcie sú tvorené prepojenou sústavou polovičných rámov v tvare otočeného písmena L. V spodnej časti sú založené na samostatných železobetónových základových pásoch a zároveň sú kotvené do železobetónovej konštrukcie existujúcej lávky.

Súčasťou zámeru je aj realizácia záhonov, ktoré majú byť schopné absorbovať vodu z chodníkov.

Nádoby na zeleň na lávke budú zrevitalizované tak, aby v nich bolo možné vysadiť plnohodnotnú zeleň.

Realizácia tieniacich konštrukcií nemá negatívne opvpyvniť dopravu ani iné aktivity v okolí lávky.

Súčasťou stavby je aj rekonštrukcia existujúceho verejného osvetlenia. Rekonštrukcia bude pozostávať z demontáže jestvujúcich svietidiel so stožiarmi a inštalácie 16 nových lámp verejného osvetlenia.

Realizované budú aj ďalšie sadovnícke práce, v rámci prác dôjde aj k revitalizácii plôch v bezprostrednom okolí konštrukcie lávky.

Lehota na predkladanie ponúk do verejnej súťaže uplynie 9. októbra 2018.

Ulož ako PDF
Napísal 14. septembra 2018 7:09. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0.


INZERCIA

1 komentár pre “Mesto vypísalo verejnú súťaž na realizáciu zámeru ozelenenia lávky pri poliklinike”

  1. 1
    xXx says:

    „Tieň ponad lávku vytvoria konštrukcie so zeleňou.“ A kde je ten tien? To schvaloval Stevie Wonder?

Napíš komentár

reklama
Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.