reklama

Pivárenský slad putuje z Trnavy do celého sveta. Výrobca plánuje modernizovať technológiu

Spoločnosť LYCOS – Trnavské sladovne plánuje modernizovať technologickú linku na výrobu pivárenského sladu.

Cieľom výmeny a obnovy zariadení je zvýšenie kapacity z existujúcich 10 ton na 40 ton za hodinu pri zachovaní všetkých kvalitatívnych parametrov sladovníckeho jačmeňa potrebných pre výrobu sladu.

Vďaka modernej technológii a za vysokej štandardizácii výrobných postupov dôjde k skvalitneniu výrobných procesov, čím modernizovaná linka umožní dosiahnutie požadovaných cieľov,“ uvádza trnavská sladovnícka spoločnosť v zámere, ktorý predložila na posúdenie dotknutým úradom.


Trnavské sladovne

Foto: Lycos

Tradícia výroby sladu v Trnave sa datuje k roku 1893, kedy začali fungovať tunajšie sladovne. Produkty vyrobené v Trnave putujú okrem okrem Slovenska aj do Českej republiky, Poľska, Maďarska, Rakúska, Chorvátska, Švajčiarska, Ruska, Ukrajiny, Brazílie a Japonska.

Nainštalovaná moderná technológia šetrne hospodári s energiou, čím prispeje k ochrane životného prostredia. Realizácia zámeru prinesie profit a ekonomické výhody pre investora, ale aj zvýšenie zamestnanosti. Predpokladáme tiež napriek súčasnej hospodárskej situácií vytvorenie dvoch nových pracovných miest,“ prezentuje Lycos v texte zámeru.

Modernizácia výroby v sladovniach by sa mala uskutočniť do konca októbra tohto roka.

Ako to robia?

Sladovnícky jačmeň sa do sladovne dováža voľne ložený vo vagónoch po vlastnej vlečke, nákladnými autami a traktorovými vlečkami. Jačmeň sa váži na mostovej alebo vagónovej váhe a dáva sa vysýpať do prijímacich košov o kapacite 560 t. Prijímacie koše sú opatrené mrežami a sitami, aby sa do vnútra nedostali hrubé prímesi z jačmeňa. Z každej zásielky je laborantkou odoberaná priemerná vzorka, v ktorej sa zisťuje vlhkosť, obsah poškodených zŕn, zlomkov, klíčivosť a či zásielka zodpovedá deklarovanej akosti.

Z nakúpeného jačmeňa sa musia odstrániť hrubé a ľahké nečistoty, zlomky. Jačmeň sa vytriedi na I. a II. triedu. Na čistenie slúžia 3 čističky o kapacite 10 ton za hodinu. Obsah vody je možné znížiť na presýpacích povalách, ktoré sú rozdelené do siedmich podlaží a predstavujú uskladňovací priestor o kapacite 2 000 ton jačmeňa. Vyčistený jačmeň sa uskladňuje v prípravných alebo uskladňovacích silách o kapacite 4 000 ton.

Zo sila je jačmeň odvádzaný na máčanie. Celková doba máčanie je 24 hod. Počas tejto doby sa jačmeň udržiava striedavo pod vodou, ktorá je prevzdušňovaná vzduchom z kompresora. Počas prevzdušňovania neustále priteká odspodu čerstvá voda a vrchom odteká do kanála. Namočený jačmeň je následne presunutý hydrodopravou, alebo suchou vymáčkou pomocou vymáčacieho šneku na výrobné linky na klíčenie.

Posledným krokom sladovania je hvozdenie (sušenie) zeleného sladu. Teplo v kotlových jednotkách je odvádzané do výmenníku nasávaného vzduchu a pod odsúšané hromady je vháňané výkonným ventilátorom. Po odhvozdení sa obsah vody v zrne pohybuje okolo 4-5%. Hotový slad sa dopravuje redlerom a závitkovými dopravníkmi na odkličovačku. Odklíčený slad sa váži a na základe každodenných kvalitatívnych výsledkov z laboratória je uskladňovaný do sladových síl.

Ulož ako PDF
Napísal 3. augusta 2012 13:10. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama reklama reklama reklama reklama reklama reklama reklama reklama reklama reklama reklama reklama reklama reklama reklama

NAJNOVŠIE ČLÁNKY

reklama

reklama reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.