reklama

Mesto vymení 240 starých svietidiel na lampách verejného osvetlenia za LED technológiu

Modernizovať verejné osvetlenie a dosiahnuť požadované funkcie, väčšiu efektivitu a úspory energie chce mesto Trnava prostredníctvom ďalšej etapy výmeny starých sodíkových svietidiel za modernejšie LED technológie.

V rámci aktuálne pripravovaného projektu plánuje mestská samospráva vymeniť svietidlá na 240 stožiaroch na Prednádraží, Vodárni, Družbe a Linčianskej.

Zámer počíta s investičnými nákladmi vo výške 166 000 eur, ich výšku môže znížiť verejná súťaž. Projekt sa má realizovať v priebehu jesene, s ukončením sa počíta na začiatku decembra 2015.

„Osvetľovacie sústavy sú v súčasnosti už pomerne morálne a technicky zastarané. Sú v nich použité svietidlá viacerých typov, mnohé na hranici alebo už aj po dobe svojej životnosti. Vek svietidiel sa pohybuje na základe dostupných informácií od cca 10 až do 30 rokov. Súčasná sústava verejného osvetlenia je bez regulácie a je zapínaná podľa vopred nastaveného režimu na plný výkon. Časť svietidiel je nefunkčná,“ konštatuje mesto.

led-bottova-4
Lampy verejného osvetlenia na Bottovej ulici

Ilustračné foto

Nové svietidlá budú osadené na jestvujúcich oceľových stožiaroch verejného osvetlenia, návrh riešenia uvažuje len s existujúcimi stožiarmi bez dopĺňania nových.

V súčasnosti využívané svetelné zdroje sú v prevažnej miere sodíkové výbojky rôznych výkonov. Úspora elektrickej energie je vo viacerých prípadoch v meste Trnava realizovaná odpájaním vybraného počtu svetelných bodov.

Počas takejto „úspornej prevádzky“ svetelná sústava nespĺňa podmienky pre osvetlenie cestných komunikácii, nedosahuje dostatočnú intenzitu osvetlenia cestnej komunikácie a tiež nie je dodržaná rovnomernosť osvetlenia, preto vznikajú tmavé a svetlé miesta na vozovke.

Niektoré svetelné body sú umiestnené ďalej od komunikácie, ktorú majú osvetľovať a ich svetlo nie je optimálne orientované na príslušnú komunikáciu.

„Takýto režim svietenia, keď sú niektoré časti vypínané, nespĺňa ani doplnkovú funkciu, ktorú by verejné osvetlenie malo spĺňať a to zníženie rizika kriminality a zvýšenia pocitu bezpečia občanov pri pohybe v meste počas noci,“ hodnotí mestská samospráva.

V riešených mestských častiach sa v súčasnosti nachádzajú oceľové stožiare verejného osvetlenia, ktoré sú v dobrom stave. Preto sa nepočíta s ich výmenou.

Modernizácia verejného osvetlenia bude realizovaná s použitím LED technológie tak aby bola dosiahnutá vyššia úroveň účinnosti a hospodárnosti sústavy verejného osvetlenia, vyššia energetická a svetelná účinnosť a úspory v režijných nákladoch verejného osvetlenia.

led-bottova-1
Lampy s LED technológiou na Bottovej ulici

Ilustračné foto

Ulož ako PDF
Napísal 19. septembra 2015 8:34. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

pre “Mesto vymení 240 starých svietidiel na lampách verejného osvetlenia za LED technológiu”

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.