reklama

Vráťte pivnici pôvodnú funkciu. Poradíme vám ako

Spomínate si, kedy naposledy ste si odložili niečo cenné do svojej pivnice? Ak nie, asi nie ste jediný. Teraz však môžete svojej pivnici vrátiť jej pôvodnú funkciu. Povieme vám ako.

Pivnice v minulosti

Takmer v každom bytovom dome zaberá značnú plochu rozloha pivničnej časti. Sú to malé kóje zväčša z tenkých drevených lát zamknuté visiacim zámkom a petlicou. Vzhľadom na to, koľko miesta zaberá táto pivničná plocha, ide o pomerne neefektívne využitý priestor.

V minulosti sa k bytom stavali pivničné priestory s cieľom ich plnohodnotného využitia, najmä na sezónne veci. Tie dva alebo tri metre štvorcové slúžili na odkladanie toho, čo ste práve nepotrebovali.

V lete ste tam mohli mať odložené lyže alebo letné pneumatiky, v zime zas bicykel alebo zaváraniny. Akokoľvek sa tento priestor mohol zdať malý, predsa len v období, kedy ste niektoré veci nemali ako využiť, prišiel veľmi vhod. 

pivnica_bezpecnostna_1
Bezpečnostná pivnica

Foto: ADLO
pivnica_obycajna1
Obyčajná pivnica

Pivnice v súčasnosti

V dnešnej dobe si asi neviete ani predstaviť, že by ste si nechali bicykel v pivnici. Prečo už tieto priestory nespĺňajú svoj pôvodný účel? Čo sa zmenilo?

Kedysi sa ľudia toľko o svoje veci nebáli. Dôvody môžu byť rôzne: možno bolo menej vlámaní, možno sa domy lepšie uzamykali. Faktom je, že množstvo vlámaní do pivničných priestorov aj v Trnave neustále rastie.

Ak sa zlodej dostane do bytového domu a nejde “skúšať šťastie” v niektorom z bytov, jeho cieľ je jasný – pivnice. A vtedy ide jednu kóju za druhou.

Toto je hlavný dôvod, prečo si dnes už do pivnice nedáte nič dôležité. Staré kvetináče, oblečenie či knihy. Z pivničnej kóje sa stal priestor na odkladanie buď nepotrebných vecí alebo takých, ktorých vám nebude ľúto, ak vám ich ukradnú.

To je škoda, pretože vtedy musíte začať hľadať priestor v byte, v lepšom prípade v garáži. Sezónne veci totiž stále máte a potrebujete ich mimo času využívania niekde uskladniť. 

Problém zabezpečenia

Ak by sme chceli problém trochu nadniesť, povedali by sme, že pivničnú kóju môžete nechať pokojne aj bez visiaceho zámku či petlice. V nich totiž problém nie je. Problém zabezpečenia pivníc spočíva v ich samotnej konštrukcii, ktorá je zväčša rovnaká naprieč celým Slovenskom.

Zhotoviteľ pozbíja niekoľko tenkých drevených latiek dokopy, tie upevní zopár klincami, a tým sa proces končí. Asi nie je veľa zlodejov, pre ktorých by bol problém tieto laty povytŕhať alebo vypíliť. V takejto situácii stráca zmysel aj akýkoľvek zámok. Páchateľ ho poľahky, pomocou niekoľkých obyčajných nástrojov vytrhne aj s pevnými priklincovanými časťami. 

Ako vrátiť pivnici pôvodnú funkciu

Našťastie, v dnešnej dobe už existujú možnosti, ako môžete svoje pivnice opäť využívať naplno. Trh ponúka riešenia ako z pôvodnej drevenej pivnice spraviť bezpečný a chránený priestor. Ide o jednoduché riešenie, ktoré vám dokáže kvalitný výrobca dodať v pomerne krátkom čase. 

“Výmena starej pivničnej kóje za novú, bezpečnú predstavuje jednoduchý proces,“ vysvetľuje odborníčka na bezpečné bývanie Mária Posová zo spoločnosti ADLO. „Celá latková konštrukcia sa zruší. V podstate sa vyberie von a vymení sa za oceľovú konštrukciu s oceľovými dverami a kvalitným uzamykaním.”

Vďaka takejto výmene máte ako majiteľ možnosť si svoju kóju uzamknúť ako samostatnú chránenú jednotku. Pritom nepotrebujete ani špeciálny kľúč, stačí ten istý, ktorým uzamykáte byt. 

Takto upravená pivničná kója je vám plne k dispozícii. Môžete si ju osadiť regálmi, umiestniť do nej všetko, čo momentálne nepotrebujete, s vedomím, že to tam neskôr nájdete. Ak zvažujete takúto investíciu, skúste sa opýtať aj susedov.

Predsa len, ak sa dohodne viac ľudí alebo celý bytový dom, riešenie môže byť zaujímavejšie aj po finančnej stránke. Opomínané bytové pivnice nadobudnú zrazu veľkú hodnotu, ak začnú plnohodnotne spĺňať svoju pôvodnú funkciu. 

pivnica_bezpecnostna_2

pivnica_obycajna2

(TS)

Ulož ako PDF
Napísal 29. novembra 2016 7:23. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.