reklama

Moderný vinohrad mali v Ružovej doline už pred 87 rokmi. Magulovci dodnes určujú trendy

Vinársky príbeh rodiny Magulovcov začal ešte v roku 1931 písať ich predok Jozef Husár. Tento ambiciózny mladík si postupne naštudoval najmodernejšie postupy pestovania vína, jedného dňa kúpil pozemok, vinicu a dom v Ružovej doline a začal pestovať hrozno. V obci si o ňom mysleli, že sa zbláznil, no on presne vedel, ako chce jedného dňa vyrábať víno. Jeho príbeh inšpiroval aj súčasné generácie Magulovcov, a tak Katarína s manželom a synom s jeho rodinou už 11 rokov budujú svoju vlastnú vinársku tradíciu.

Rodina Magulovcov sa k vinohradom pradeda dostala až po reštitúcii. Napriek neistej budúcnosti zanedbaného viniča sa rozhodli vo výrobe vína pokračovať. Odvtedy Magulovci navštevovali renomované vinárstva v blízkom aj ďalekom okolí, viedli siahodlhé rozhovory s etablovanými vinármi a zhromažďovali informácie z odborných kníh aj webov. Hľadali svoj vzor, víno, ktoré ich očarí. Zhodli sa, že si musia nájsť vlastnú cestu.

Nakoniec sa im to podarilo, a to najmä vďaka tvrdej práci, ktorú si osvojila celá rodina. Začiatky neboli jednoduché, aj preto všetci členovia domácnosti žijú akýmsi dvojitým životom – okrem vinárstva sa stále venujú svojim pôvodným profesiám. Ako to zvládajú?

„Je to náročné, o to viac, že pracujem v Ženeve. Darí sa mi však chodiť domov zhruba každý druhý víkend a doma trávim aj všetky dovolenky a voľné dni. Zvládame to aj vďaka tomu, že do prác okolo vinárstva sa zapájame všetci a úlohy máme podelené. Mojou úlohou je naštudovať si odborné informácie a pripraviť na základe toho návrh, ako v pivnici ďalej postupovať. Mám na starosti aj webovú stránku, ktorou si celkom príjemne vypĺňam voľný čas v Ženeve. Navyše máme pravidelné porady cez Skype, takže sa viem naplno zapájať do diania vo vinárstve, aj keď nie som doma fyzicky prítomná,“ usmieva sa Katarína Magulová.

FOTO: Rodinné vinárstvo MAGULA, Trnava Tourism

Pani Magulová pracuje v oblasti ochrany životného prostredia, preto by sa zdalo, že ju k pestovaniu bio-vína viedla práve práca. Nie je to však úplne tak.

„Pestovať bio-hrozno sme sa rozhodli veľmi skoro. Hlavným dôvodom bol štýl vína, ktorý sme chceli dorábať. Naturálne víno nám jednoducho chutilo najviac. Všeobecne uprednostňujeme bio-produkty, respektíve ovocia a zeleninu z našej záhrady. Neobsahujú zvyšky agrochemikálií a sú chutnejšie. To, že vzhľadom na moje zamestnanie viem o problémoch súvisiacich s extenzívnym používaním chemikálií a ich dôsledkoch pre životné prostredie a ľudí viac, než je mi niekedy milé, bola viac-menej iba zhoda okolností,“ vysvetľuje pracovníčka OSN.

Napriek tomu, že Katarínu Magulovú jej práca v Ženeve napĺňa, túžobne počíta roky, ktoré jej zostávajú do dôchodku. Bude sa potom venovať vínu naplno? „Som už vo veku, kedy sa na dôchodok naozaj teším a pripravujem, takže áno. Neviem sa dočkať, kedy sa budem môcť venovať vinárstvu a najmä našej krásnej záhrade, ktorú postupne tvoríme podľa princípov permakultúry, samozrejme, bez chémie,“ hovorí s nadšením pani Magulová.

Okrem vína a záhradky je jej radosťou aj rodina. Syn Vladimír si do viníc priviedol manželku Luciu, s ktorou majú dvoch chlapcov, Huga a Maxima. Pri pohľade na predstaviteľov najmladšej generácie vinárov sa vynára otázka, ako rodinu ovplyvňuje spoločná práca vo vinohrade, ale najmä, ako sa pre Katarínu zmenila jej úloha matky a babičky.

„Je veľký rozdiel, či sa rodina stretáva nezáväzne pri sviatočných udalostiach alebo či spolupracuje v rodinnom podniku,“ priznáva pani Magulová a ďalej vysvetľuje: „Dynamika vzťahov medzi generáciami je celkom iná, aj vzťah medzi rodičmi a deťmi sa musí pretransformovať na partnerský vzťah, aspoň pokiaľ ide o záležitosti súvisiace s rodinným podnikom.“

Existuje nejaký jednoduchý návod, ako sa s tým vysporiadať? „Nevyhnutný je vzájomný rešpekt a možnosť vyjadriť vlastný názor. Preto u nás v rodine kladieme dôraz na spoločné prijímanie rozhodnutí. Je nám jasné, že ak máme ako firma napredovať, všetci členovia rodiny musia byť s prijatými riešeniami stotožnení. Pre mňa, ako matku a babičku, je úžasné aj to, že sa celkom prirodzene pravidelne stretávame a robíme veci spolu. Viem, že to nie je samozrejmosť a veľmi si to vychutnávam a vážim,“ dodáva Katarína Magulová.

Ak sa o pestovaní bio-hrozna a rodine Magulovcov chcete dozvedieť viac, navštívte v piatok 21. septembra 2018 od 14.00 h. ich vinárstvo v Suchej nad Parnou.

V rámci projektu Otvorené viechy vás radi privítajú a pohostia tým najlepším, čo im vinohrad dal. Garantujeme, že ich vína robené s láskou a dôkladnosťou si získajú aj vás.

Viac informácií nájdete na tejto stránke.

FOTO: Rodinné vinárstvo MAGULA, Trnava Tourism

Ulož ako PDF
Napísal 18. septembra 2018 16:39. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava, Z regiónu. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama reklama reklama reklama reklama reklama reklama reklama reklama reklama reklama reklama reklama reklama

NAJNOVŠIE ČLÁNKY

reklama

reklama reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.