reklama

Prehliadka súčasných severských filmov SCANDI v Malom Berlíne

V poradí piaty ročník prehliadky súčasných severských filmov SCANDI prinesie do slovenských kín kvalitný výber noviniek, a taktiež v repríze niekoľko atraktívnych titulov z islandskej, dánskej, švédskej, nórskej a fínskej produkcie.

Od 16. januára 2019 bude v osemnástich mestách a v 24 kinách po celom Slovensku uvedených štrnásť filmov, ktoré tvoria sekcie Scandi premiéry, Scandi proti xenofóbii, Best of Scandi a Scandi deti. Kino Malého Berlína premieta štyri vybrané filmy, z toho jeden pre deti.

„SCANDI sa na rozdiel od iných severských prehliadok zameriava na nové a aktuálne filmy. Fokusom tohto roku je Island a kľúčový film Woman at War režiséra Benedikta Erlingssona, ktorého vlastne SCANDI objavilo pre Česko a Slovensko jeho prvým filmom (O koňoch a ľuďoch, 2013). Film už má hlavnú cenu sekcie z Týždňa kritikov v Cannes, ale aj Lux Prize a určite budeme o ňom ešte počuť,“ hovorí Ivan Hronec.

Hrdinka filmu Woman at War je ženou dvoch tvárí – v civilnom živote usporiadaná postaršia dáma, ktorá diriguje miestny spevokol, v tajnom odvážna ekoteroristka, ktorá svojimi zručnými sabotážami udivuje celý Island.

„Čo nám vlastne ostáva tvárou v tvár v neodvratnej globálnej katastrofe? Čím môže jednotlivec zmeniť beh sveta a čeliť pocitu bezmocnosti? Islandský režisér Benedikt Erlingsson dokáže o ťaživej téme vypovedať poeticky, zrozumiteľne a s bystrým nadhľadom. Práve charakteristicky hraničný severský humor, ktorý búra konvencie a dotýka sa pálčivých záležitostí západnej civilizácie, je prítomný v mnohých filmoch z prehliadky,“ dodáva Vít Schmarc, dramaturg SCANDI.

Celkom výnimočný divácky zážitok v sekcii SCANDI PREMIÉRY rozhodne ponúka snímka mladého iránsko-švédskeho režiséra Aliho Abbasiho Hranica, ktorá si odniesla z festivalu Cannes 2018 cenu Un certain regard.

Táto multižánrová snímka je tvrdým, zvráteným, šokujúcim a podvratným podobenstvom o tolerancii k odlišnostiam. Jedinečne sa v nej spája realistická dráma a severský mýtus.

V sekcii SCANDI PROTI XENOFÓBII bude uvedený emotívny slovenský dokument Švédi z osady slovenskej režisérky Kataríny Farkašovej, mapujúci osudy troch rómskych chlapcov, ktorých si adoptovali švédski rodičia.

Už tradične je do programu prehliadky severského filmu zaradená aj sekcia SCANDI DETI s filmami pre menšie i väčšie deti. V jej rámci programu Malý Berlín ponúka nórsky dobrodružný príbeh Akcia Arktída o troch súrodencoch, ktorí sa ocitnú na neobývanom arktickom ostrove.

Program SCANDI 2019 v Malom Berlíne:

streda 16. 1. 17:00 – Švédi z osady
nedeľa 20. 1. 15:00 – Akcia Arktída
nedeľa 20. 1. 17:00 – Hranica
štvrtok 31. 1. 19:00 – Woman at War

Ulož ako PDF
Napísal 14. januára 2019 21:44. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Pozvánky, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.