reklama

Mesto avizuje skúšobnú prevádzku zdieľaných cargo bicyklov

Čo sú to cargo bicykle? Ide o špeciálne dvojkolesové dopravné prostriedky, ktoré sú svojou konštrukciou prispôsobené na prevoz väčšieho nákladu alebo osôb. Mesto Trnava ponúka svojim občanom tri takéto nevšedné vozidlá. V prednej časti majú priestor na sedenie pre dve až tri deti, pokiaľ celková hmotnosť vodiča spolu s pasažiermi i prípadnou batožinou neprekročí 150 kg. Slúžiť majú na rodinné výlety, pričom im pri šliapaní do pedálov pomáha elektromotor. Jazda Trnavou je tak pohodlná a zábavná pre vodiča i jeho pasažierov.

Projekt Trnavská rodina na kolesách práve štartuje svoju skúšobnú prevádzku. Samospráva hľadá päťdesiat záujemcov, ktorí chcú tento rok testovať výpožičky cargo bicyklov a pomôcť tak nastaviť systém do ostrej prevádzky v ďalšej sezóne, informuje hovorkyňa mesta a vedúca úseku komunikácie a marketingu Veronika Majtánová.

Účastníci skúšobnej prevádzky musia spĺňať štyri podmienky: mať trvalé bydlisko v Trnave a vek minimálne 18 rokov a zároveň byť zaregistrovaným používateľom v Trnavskom bikesharingu.

Mestské cargo bicykle sú určené pre rodiny s deťmi, preto je štvrtou podmienkou, že si ich môžu vypožičať iba rodičia pre svoje deti, ktoré sú staršie ako jeden rok, prípadne v nich môžu dospelé osoby povoziť svojich súrodencov starších než tri roky. Horná hranica pre prepravované osoby je vek 15 rokov a výška 140 cm.

FOTO: Mesto Trnava

„Zdieľané mestské cargo bicykle ponúkame trnavským rodinám s deťmi ako benefit. Tento typ dopravného prostriedku je v zahraničí, najmä v Dánsku či Holandsku veľmi populárny a veríme, že osloví aj Trnavčanov,“ hovorí primátor Trnavy Peter Bročka.

Záujemcovia o testovanie sa môžu prihlásiť online, stačí vyplniť krátky dotazník. Vybraných účastníkov skúšobnej prevádzky bude samospráva kontaktovať v najbližších dňoch a ešte pred spustením výpožičiek pre nich pripraví skúšobné jazdy.

„Predtým, ako ľudí pustíme priamo do terénu, im chceme dať možnosť vyskúšať si cargo bicykle mimo premávky. Jazda na nich je príjemná a vďaka elektromotoru prakticky bez námahy, je však dobré si na ich väčšiu hmotnosť a rozmery najprv zvyknúť,“ doplnil primátor.

Ako zábezpeka pri prípadnom poškodení bicykla či porušení Všeobecných obchodných podmienok bude slúžiť čiastka 50 eur, ktorú bude treba zaplatiť pred prvou výpožičkou.

Platba je možná tromi spôsobmi ako pri Trnavskom bikesharingu – na webe bikesharing.trnava.sk (sekcia Cenník), cez mobilnú aplikáciu Freebike alebo osobne na mestskom úrade na Trhovej 3.

V prípade bezproblémového priebehu celej sezóny bude používateľom táto suma na konci roka v plnej výške vrátená.

(TS)

Ulož ako PDF
Napísal 14. júla 2020 8:23. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

pre “Mesto avizuje skúšobnú prevádzku zdieľaných cargo bicyklov”

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.