reklama

Hračky, športové potreby, knihy, oblečenie, sladkosti aj fotky. Výstava Detský svet nás vráti do minulého storočia

Výstava Detský svet v Západoslovenskom múzeu v Trnave predstavuje prostredníctvom múzejných zbierok svet detí 20. storočia v krajine a našom meste. Autorkami výstavy sú Lucia Duchoňová a Simona Jurčová, výtvarné riešenie a realizáciu výstavy uskutočnila agentúra Evka z Bratislavy. Prezentované fotografie a predmety pochádzajú zo zbierok Západoslovenského múzea v Trnave a od viac ako dvoch desiatok súkromných majiteľov.

Do detstva sa často vraciame v spomienkach, detstvo mnoho z nás vníma aj v kontakte so starými rodičmi. U nich bolo vždy zaujímavejšie teritórium, ktoré bolo treba preskúmať a kde sa dalo vždy niečo nové objaviť. Každý z nás si pamätá práve atmosféru detstva príznačnú pre konkrétne obdobie so špecifickými vonkajšími vplyvmi.

Výstavou Detský svet predstavujeme prostredníctvom múzejných zbierok svet detí v našej krajine a našom meste najmä v 20. storočí.

Zvolili sme desať tém, ktoré súvisia s detstvom a pripomínajú rôzne obdobia pestrou zmesou predmetov – od oblečenia, pomôcok a predmetov špeciálne vyrábaných pre najmenších členov rodín, cez predmety na aktivity a športovanie detí, pomôcky do školy, učebné pomôcky a veci súvisiace so školou, predmety súvisiace s najobľúbenejšími pochutinami detí – čokoládou a sladkosťami, až po detskú literatúru a samozrejme hračky, ktoré tvoria asi najpodstatnejšiu časť výstavy.

FOTO: Západoslovenské múzeum

Dokumentárnu časť výstavy tvorí bohatý fotografický materiál s tematikou detí, školy, aktivít a hier asi za 120 rokov (od šesťdesiatych rokov 19. storočia asi po osemdesiate roky 20. storočia).

Vek fotografií určuje datovanie uvedené priamo na fotografii. Predmety nie sú vo vitrínach vystavené klasickým múzejným spôsobom, ale zvolili sme voľný štýl inštalácie. Veľa z vystavených predmetov dospelý návštevník pozná z vlastného detstva, a tak sú popisy len pri starších a vzácnejších predmetoch.

Výstava je interaktívna, obsahuje i panely s pripravenými aktivitami. Pripravujeme vydanie sprievodcu vo forme brožúry, ktorá textom priblíži vybrané exponáty a navyše bude pre detí zaujímavá i hádankami a úlohami, pri ktorých sa zábavnou formou niečo naučia.

Vzhľadom na plánované dlhšie trvanie výstavy pripravujeme i viac vydaní pracovných listov na spoluprácu s malým návštevníkom.

Pozývame Vás na výstavu Detský svet, kde sa nemusíte iba pozerať, dá sa na nej aj kresliť, písať, hrať, skladať i hádať…

Simona Jurčová

Výstava: DETSKÝ SVET (výstava pre malých i veľkých)

Trnavský samosprávny kraj, Západoslovenské múzeum v Trnave

Autorky: Mgr. Lucia Duchoňová, PaedDr. Simona Jurčová
Výtvarné riešenie a realizácia: Agentúra EVKA Bratislava
Termín: 12. 3. 2021 – 31. 12. 2024
Miesto: ZsM, Múzejné nám. 3

FOTO: Západoslovenské múzeum

Ulož ako PDF
Napísal 19. apríla 2021 9:53. Článok je zaradený do rubriky: Aktuálne, Ďalšie správy, Pozvánky, Trnava. RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.


INZERCIA

reklama

reklama

reklama

Prihlásiť sa | © Všetky práva vyhradené. trnava-live.sk I Názory vyslovené v diskusiách čitateľov nie sú názormi prevádzkovateľa webu, a ten za obsah týchto názorov nezodpovedá. Rasistické, vulgárne, urážlivé a príspevky mimo témy článku budú vymazané. Redakcia si vyhradzuje právo na zastavenie diskusie v prípade, že komentáre smerujú k vzájomnému napádaniu sa a osočovaniu účastníkov diskusie alebo iných osôb.